Din inima Moldovei din ținutul Neamțului dintr-un loc plin de divinitate …direct pe blog.
Mănăstirea Neamţ, ctitorie atestată documentar din anul 1407, însă unele izvoare atribuie ctitorirea mănăstirii lui Petru Muşat (1375-1391) care a construit prima biserică din piatră. Acum pe amplasamentul ei a fost construită o bisericuţă din lemn, numită Biserica Albă.
Actuala biserică din curtea mănăstirii a fost ctitorită de Ştefan cel Mare şi are hramul Înălţarea Domnului.
În incinta mănăstirii se află un muzeu, care se poate vizita, muzeu ce deține o colecţie impresionantă de obiecte bisericeşti.
Cea mai veche bibliotecă mănăstirească (18000 volume) se află tot la Mănăstirea Neamţ
În camera mormintelor este îngropat Ştefan Voievod (unchiul lui Ştefan cel Mare), iar în pronaos se află moaștele sfântului necunoscut descoperite în 1986, prin scoaterea asfaltului de pe alee.
Drumul până la mănăstire este superb şi dacă îl parcurgi cu bicicleta este minunat, simţi parfumul florilor de cîmp cum formează o aură în jurul tău.
La intrare am fost întâmpinaţi de un preot bătrân foarte amabil care s-a făcut plăcut prin ospitalitatea sa, ne-a invitat să trecem pragul mănăstirii şi în anii ce urmeză.
Biserica Mănăstirii Neamţ.
Pe aleea din faţa bisericii se vede piatra pe care este inscripţionat locul unde s-au descoperit moaştele sfântului necunoscut de care ți-am amintit mai sus.
Imagini din muzeul mănăstirii- piatră de mormânt, cufăr unde erau păstrate veşmintele preoţeşti, elemente din tipografia mănăstirii.
Mai jos sunt imagini din curtea interioară a mănăstirii.
În biserică se află o icoană a Maicii Domnului pictată în anul 665 în Israel, făcătoare de minuni.
Ne-am bucurat să redescoperim o părticică din acest loc laic, dacă ai fost pe aici împărtășește și cu noi întâmplările tale.
La Mănăstirea Neamţ au fost filmate şi câteva secvenţe pentru filmul “Fraţii Jderi”.
Cum ajungi la Mănăstirea Neamţ:
– de la Tg. Neamţ 15 Km pe E85 (Paşcani, Suceava, Bucureşti.)
– din Humuleştii lui Creangă în intersecţie este indicator -spre Mănăstirea Neamţ pe malul stâng al râului Ozana prin mijlocul comunei Vânători se ajunge la pasul Brănişte, după care drumul se contiună lăsând în stânga rezervaţia de zimbri „Dragoş Vodă”, apoi prin „Valea Înălţării”.
– sau pe jos pe poeci de munte;
– biletul de vizitare al mănăstirii şi muzeului este de 8 lei /persoană -adult;
– pentru grupuri se fac reduceri, la fel si pentru elevi și studenți.
-imagini din iunie 2011.
Manastirea e frumoasa, am fost de vreo 3-4 ori aici, dar calugarii mi-au lasat un gust amar. Noi ne-am cazat intr-una din camerele din interiorul manastirii… era curat si conditii minimale, nu era apa calda sau vreo alta extravaganta, dar pretul pe cazare era in euro – 27 de euro camera acum vreo 8 ani… masa vreo 10 euro de persoana… niste preturi absolut uluitoare… si la masa mancai ce mancau si calugarii… bors la cazan, orez cu urzici… mancare pe care la alte manastiri o mancai gratis, la trapeza. Mai ales ca atunci era perioada postului.
Asta in timp ce mai marii bisericii mancau fripturi – in POST!!!
Nu m-am cazat niciodata la Manastirea Neamt.
Trebuia sa va orientati si voi, cam scump, acum nu ne-am interesat de cazare. Noi am fost doar sa o vizitam.
Cu vizitarea cetatii am inceput si noi, nu am avut parte de vreme foarte buna dar am reusit sa ne bucuram de locurile frumoase de acolo .
Am fost aici,am vizitat si muzeul;este manastire de calugari.Face parte dintre manastirile fara pictura exterioara.Locurile sunt frumoase;inainte de a ajunge la manastire,am urcat la cetatea Neamtului;
Da este minunat locul ,sper sa mai ajungi pe acolo. 🙂
Foarte frumoase imagini, am fost si eu pe-aici, prin anii ’80, acum e mult mai frumos 😉 Multumesc ca mi-ai amintit :*