LACU ROŞU

Locul unde nu te mai saturi de oxigen, locul unde păsările îşi dau concert în fiecare zi. Ne-a fascinat totul încât am uitat că nu mai avem baterie la aparatul foto -Lacul Roșu.

         Am poposit la una din terasele de pe malul lacului. Unde am avut posibilitatea să ne încărcăm bateriile.

     Ca peste tot, unde sosesc turiști şi aici erau nelipsitele tarabe cu suveniruri şi lucruri pe care nu le foloseşti niciodată, multe ne făceau cu ochiul, nu ne-am  putut abţine şi am cumpărat  turtă dulce cu scorţişoară, care a fost foarte bună. Mergând gură cască pe acolo am mai cumpărat şi un breloc, apoi am pornit să explorăm lacul şi împrejurimile.

          Ne-am relaxat privind muntele ce păzea lacul, ne-am făcut tot felul de scenarii romantice şi nu numai, după ce am citit legenda lacului, am ” furat ” şi câteva imagini.

             Lacu Roşu este un lac de baraj natural, situat la poalele Munţilor Hăşmaşu Mare, în apropiere de orașul Gheorgheni, din judeţul Harghita. Este cel mai mare lac natural montan din România numele provenind de la Pârâul Roşu, care traversează straturi de culoare roşie, cu oxizi şi hidroxizi din fier.

– lacul s-a format în iulie 1837.

         Ne-am dat şi în leagănele de acolo ce ne-au amintit de copilărie, sunt spaţii de joacă pentru copii, terase unde poți servi o gustare, se pot face plimbări cu barca cu vâsle pe lac,  găsești locuri de cazare la preţuri acceptabile cuprinse între 60 şi 120 lei.


Legenda lacului 

           Legenda spune că trăia în Lazarea o fată de o frumuseţe rar întâlnită, care se numea Estera.

           S-a dus la târg, la Gheorgheni şi acolo a întâlnit un flăcău voinic care se lua la trântă şi cu ursul. Cum s-au văzut, s-au şi îndrăgostit.

          Flăcăul a rugat fata să-i fie mireasă. Dar cununia nu s-a putut face, deoarece flăcaul a fost luat în armată. Fata îl tot aştepta, pe-nserate se ducea cu ulciorul la izvor, stătea ore în şir, în nădejdea că se va întoarce alesul inimii sale.

Era într-o duminică, după-amiază, când trecând pe acolo, a fost văzută de un tâlhar, care repezindu-se la ea a ridic-o în şa, zburând ca vântul spre Suhardul Mic, între stâncile cu o mie de feţe , unde locuia. I-a promis fetei şi aur şi argint numai să-l îndrăgească, dar fetei nu-i trebuia nimic. Tâlharul îşi pierdu răbdarea şi voia să o ia în căsătorie cu sila.

           Estera a strigat către munţi, implorându-le ajutor. Stâncile cuprinse de strigătele îndurate au răspuns cu tunete. S-a pornit o ploaie torenţială măturând tot ce întâlnea în cale. Acolo au rămas, sub dărămăturile  stâncilor fata şi tâlharul. Apoi s-au adunat acolo apele munţilor, formând Lacu Roşu (Ucigaşul).

Cum poţi ajunge la LACU ROŞU:

– dacă mergi cu trenul se poate ajunge din oraşul Ghiorghieni, localitate situată pe calea ferată Braşov-Deda.

– pe DN 12 din Giorghieni  26 km pe DN 12 C.

– dinspre Moldova  plecând din Piatra Neamţ  prin Bicaz pe DN 12 C  după 57 km ajungi în staţiunea Lacu Roşu.

Imagini din iulie 2011

Share Button

2 Comments

  1. hoinariromani

    Mai sunt si acum pomi rupti prin lac, cu putina indemanare se pot evita.

    Reply
  2. ramona

    ehe..frumos loc..mai sunt copaci rupti prin lac?in trecut erau si te puteai bloca cu barca intre ei..

    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.