MĂNĂSTIREA GOROVEI

         De la noi de acasă, la o aruncătură de băț de locul unde ne-am născut.

          MĂNĂSTIREA GOROVEI este situată în județul BOTOȘANI, înconjurată  de o pădure parcă fermecată, își așteaptă vizitatorii indiferent de anotimp și vreme.

         Complexul mănăstiresc este într-un luminiș, vara bogat în tot felul de flori de câmp care mai de care mai parfumate și colorate. Nu poți pleca de acolo fără să culegi câteva sânzâiene sau margarete.

         Curtea mănăstirii este frumos aranjată, îngrijită, cu alei mărginite de  flori, iar liniștea ce domnește în micul Rai te îndeamnă la visare, reculegere, relaxare și de ce nu momente de inspirație.

         Printre odoarele de la Mănăstirea Gorovei se află și o icoană făcătoare de minuni, icoană a Sf. Ioan Botezătorul.

         Pe  24 iunie este hramul Mănăstirii Gorovei, de sânzâiene (sărbătoarea populară), localnicii și alți credincioși se adună la slujbă apoi servesc din bucatele pregătite din belșug pentru toată lumea.

Din istoria mănăstirii

          Se amintește că prima biserica a fost ridicată  în 1742 din lemn în locul unde a fost găsită icoana Sf. Ioan Botezătorul. Mai târziu a fost construită biserica din piatră 1824-1834, când a fost și argintată  icoana făcătoare de minuni.

Catapeteasma din lemn de tei este  sculptată și aurită, este înaltă până la boltă.

          Petrecând mai multe zile acasă am făcut mici plimbări prin împrejurimi, a fost o încântare să redescoperim locurile dragi nouă. Știm că acolo unde se agață harta în cui turismul este la un nivel foarte mic, dar dacă ești din zona județelor  Botoșani, Suceava și ai ocazia să ajungi în apropierea acestui loc, nu-l ocoli.

   Cum ajungi la Mănăstirea Gorovei:

      La mănăstire poți ajunge pe  DN 29B  Botoșani-Dorohoi -31 km-  apoi stânga DN 29A (spre Suceava) cca 11 km,   stânga 1500 m până la mănăstire. 

     Sau DN 29A  Suceava -spre Dorohoi-Vârfu Câmpului 28 km- dreapta 1500 m până  la mănăstire, cei 1500 m -este un drum prin pădure,  dar asfaltat.

– am ajuns la MĂNĂSTIREA   GOROVEI  în mai 2009.

Share Button

2 Comments

 1. cristi

  intradevar foarte frumoasa manastire ,si o priveliste de nemaipomenit un loc linistit in care poti sa te reculegi si sa te relaxezi in voie.merita vizitat.

  Reply
  1. hoinariromani

   Asa este Cristi, este un loc minunat.
   In orice anotimp mergi la Manastirea Gorovei este perfect.

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.