SALINA SLĂNIC PRAHOVA

     

          Pe Valea Teleajenului se găsește Mina Unirea din Slănic Prahova, cea mai mare din Europa  renumită din mai multe motive dar principalele ar fi frumusețea și proprietățile medicale.

         De când ne-am mutat în București obișnuim să mergem la salină în fiecare an cel puțin o dată, nu  numai  în scop turistic ci și terapeutic. Vara este locul perfect pentru a te ascunde de caniculă, iar iarna locul ideal pentru tratarea răcelilor.

          Jos sunt amenajate locuri de joacă pentru copii, terenuri pentru sport, mașinuțe cu pedale, loc pentru servit masa, un spațiu cu paturi pentru persoanele care vin la tratament și  nelipsitele tarabe  de unde poți pleca cu un suvenir sau o jucărie fosforescentă pentru copii.

         Mai puteți admira și fotografia busturile lui Burebista, Decebal, Traian, Eminescu și Mihai Viteazul, sau sculpturi în sare, de asemenea există și o vitrină unde sunt expuse bucăți de chihlimbar sau sare sub diferite forme, toate cu explicațiile necesare.

           Istoria salinei a început să se scrie prin anul 1685, când Spătarul Mihail Cantacuzino a cumpărat moșia Slănic aflând de zăcământul de sare pe care îl deține.

          În 1688 pe Valea Verde a fost deschisă prima exploatare, urmând ca între 1689-1691 să fie deschise şi exploatările de la Baia Baciului, de către spătarul Cantacuzino. În anul 1713 Mihail Cantacuzino donează atât moşia sa din Slănic cât şi ocnele de sare, Mănăstirii Colţea din Bucureşti.

         Între anii 1601-1700 exploatarea sării în zonă s-a efectuat la Baia Verde, Dorobanţeşti şi la Baia Baciului, prin metoda de tip „clopot”, în care accesul se realiza prin două compartimente: unul vertical care se folosea pentru scoaterea sării, iar celălalt oblic pentru intrarea şi ieşirea din ocnă.

         Din 1912 s-a început extracția de sare din  exploatarea Mihai, ce a funcţionat simultan cu exploatarea Carol (Principatele Unite). În acelaşi an a fost introdus iluminatul electric în mina Mihai. Lucrările de exploatare s-au încheiat în 1943 când s-a trecut la o nouă exploatare sub minele Carol şi Mihai. Această mina s-a numit Unirea şi din aceasta s-a extras sare până în 1970 când s-a mutat în mina Victoria.

          Necesitatea creşterii gradului de recuperare a rezervelor s-a reflectat în exploatare prin aplicarea sistemului de camere şi pilieri pătraţi cu exploatarea a 11 etaje. Fluxul minier s-a realizat în succesiunea: havare, perforare, încărcarea găurilor cu explozivi, împuşcarea frontului de abataj, copturirea frontului de lucru, încărcarea sării din abataje la concasorul cu rostogol, concasarea sării în subteran şi transportul auto pe releu de benzi al minei.

          Din octombrie 1992 s-a trecut la exploatarea rezervelor din zona de sud-est a zăcământului de sare din Slănic. În masiv sarea se prezintă sub formă de de cristale bine dezvoltate, care formează o masă compactă grăunţoasă, în care cristalele mari se divizează în masa cristalelor mici. Suprafeţele de contact dintre cristale au formă neregulată, ceea ce măreşte mult coeziunea şi aderenţa.

         Ca urmare a volumului mare de sare excavată, 2,9 mil. m3, s-au creat cavităţi cu volume gigantice, cele 14 camere cu profil trapezoidal având cca.80.000 de metri pătraţi, actuala mină de sare de interes turistic.

        Jos este acces la internet doar în rețeaua orange semnalul telefonic este foarte slab, în celelalte rețele se poate comunica fără probleme.

          Temperatura din salină este de  13 gr. C  așa că  este bine să  aveți și o haină  în plus dacă nu vreți să grăbiți vizita.

         Chiar dacă este aceiași în fiecare an, deși noi am observat schimbări de la an la an, îi puteți trece pragul măcar odată. Vă avertizăm, nu vă speriați de anticul lift care o să vă coboare până la 208 m. 

          În  Slănic Prahova mai există și alte atracții turistice cum ar fi: Muntele de sare, Grota Miresei, Muzeul Sării și izvoarele cu apa cloruro – sodice.

            Salina Slănic Prahova poate fi un loc de refugiu pentru weekend, ai fost?

           La Salina Slănic Prahova (SALINA UNIREA)  poți ajunge pe DN 1 -București – Ploiești -Cheia- Brașov.

           Sau cu trenul București- Ploiești-Slănic.

           Costul unui bilet de intrare în salina este de 14 lei pentru adulți și 7 lei pentru copii și studenți.  Dacă vrei sa fotografiezi sau să filmezi trebuie să plătești o taxă suplimentară  6 respectiv 12 lei.

Programul de vizitare: marți -vineri 9-15:00,  sâmbăta -duminică 9: 00- 17:00.

 Imagini din 2010 șí 2011

Share Button

6 Comments

 1. botea

  pai ce sa spun “e superb” am fost si eu in clasa a 7-a merita vazuta

  Reply
 2. my_self

  Superb! Si eu am fost in acea salina intr-una din vacantele de vara din liceu! Pe atunci insa nu aveam aparat de pozat, deci nu am fotografii! Mi-a facut insa mare placere sa le privesc pe ale tale!

  Reply
  1. hoinariromani

   My-self poti vizita oricand salina de la SLANIC PRAHOVA, este cea mai apropiata de Bucuresti. Mai sunt si altele prin tara.

   Reply
 3. Aurelia(Braila)

  M-as muta in salina!Este locul ideal de relaxare in aceste zile caniculare.Prin intermediul acestor imagini am facut si eu un tur virtual si parca m-am incarcat cu energie pozitiva.

  Reply
 4. hoinariromani

  Multumesc! ziua mea a fost in primavara 😛
  Sigur ca merita sa mergi prin asemenea locuri, macar pentru o singura data, apoi daca iti place repeti experienta.

  Reply
 5. Aurelia(Braila)

  In primul rand :”LA MULTI ANI!”
  Pozele sunt superbe!Natura si aceste imagini te relaxeaza !Aceste locuri merita vazute.

  Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.