HAI LA DRUM CU MOCĂNIŢA!

        Hai şi tu la o plimbare cu mocăniţa!

           Să vă povestim  peripeţiile de pe Valea Vaserului.  După o zi petrecută în maşină căutând un loc mai deosebit, mai interesant pentru vizitat am ajuns la Vişeul de Sus.  Aici începem căutarea unei pensiuni unde să rămânem peste noapte. Într-un târziu ne cazăm la Pensiunea Ana,  chiar lângă Gara  CF Vişeul de Sus.   Era prea devreme pentru somn, așa că pornim la pas pe linia mocăniţei.

În plimbarea noastră am salvat şi un melc grăsun, ce odihnea pe şina trenului   😛

          Ne-am dezmorţit bine toate încheieturile, numai pe linie am mers aproape 7-8 km.    🙂   Şi de ce să ne întoarcem pe acelaşi drum?  ne-am zis noi să  mai vedem şi altceva prin sat, aşa că am trecut râul pe o punte şi n-am întors pe alt drum.

          Am avut  impresia  că drumul  de întoarcere este paralel cu linia ferată    🙂    şi am mers  şi am tot mers de acum s-a făcut noapte şi noi nu mai ajungeam la pensiune.  Aveam ca reper gara dar nu aveam pe cine întreba cum să  ajungem acolo,  că  lumea era deja la somn     😀     (ora 23).

          După  altă  oră  de mers prin sat ajungem la  o crâşmă, acolo primim informaţii cum că nu ar fi prea mult până  la gară, doar 30-40 de minunte.  Acum nu ne mai simţeam picioarele de la oboseală, dar plimbare am vrut, plimbare am avut      😛

Noaptea, liniştea şi aerul curat ne dădea putere să  mergem mai departe, oricum altă variantă nu aveam. Într-un târziu am ajuns la pensiune și am înbrățișat patul.

          Seara ne-am informat la ce oră  este prima mocăniţă,  însă  am ratat plecarea de la ora 9 dimineaţa.

Am admirat prima plecare de pe terasă.

Ajungem în gara încărcată de istorie unde pe linia îngustă mocăniţa își aşteapta  turiştii,  parcă ne invita să urcăm şi să pornim la drum prin minunatele păduri ale Vaserului.  Aşa că  am pornit și noi  la drum cu mocăniţa!

          Traseul este fascinant  plimbarea cu “trenul”  tras de o locomotivă cu aburi este o adevărată aventură plină de trăiri în bogăţia de privelişti şi  sălbăticia romantică a Văii Vaserului.

           Călatoria pe Valea Vaserului, a fost o excursie de o zi neprogramată, mai bine spus am ajuns din întamplare, o întâmplare plăcută,  cănd ne îndreptam spre inima Maramureşului. Nu este greu să  îţi  imaginezi  cum e să stai  în  mijlocul pădurii întunecate, sau pe pajiştile invadate de soare, în gările singuratice sau în tabăra energică  şi zgomotoasă  a muncitorilor din pădure. Valea Vaserului este  o lume fascinantă, o altfel de lume.

Info:

           Din anul 2000 circulă regulat pe Valea Vaserului trenuri cu abur pentru turişti. Sezonul începe primăvara (mai) şi se termină  toamna ( octombrie).
Trenurile turistice urcă  până  la staţia Paltin (km 21,6),aproximativ două ore depărtare de Vişeul  de Sus, acolo unde s-a amenajat un loc plăcut pentru popas. Până la întoarcerea trenului, în Paltin, turiştii pot să   petreacă puţin timp în natură, să  facă  un picnic sau să  admire panorama, iar pasionaţii de fotografie pot capta imagini splendide.

După 45 de minute Mocănița opreşte în staţia Novat pentru 15 minute, o pauză de cafea sau de o scurtă şedintă foto.

La km 15 Mocăniţa se opreşte pentru alimentare cu apă, staţionează 10 minute.

După  aproape  două ore Mocăniţa ajunge în staţia Paltin, staţionează 90 de minute.

Pe timpul sărbătorilor de iarnă sau de Paște sunt trenuri speciale, pentru detalii urmăriți siteul oficial www.cffviseu.com

Preţul biletului: (în 2011)

41 lei /adulţi/perosană

35 lei /studenţi, elevi/perosană

28 lei /copii 6-12 ani-persoană

Din gara Vişeul de Sus puteţi pleca şi cu un suvenir:  un calendar, un album foto, un magneţel.

Imagini din   iulie 2011.

Share Button

9 Comments

 1. vraievraie

  Muito lindo !

  Reply
 2. hoinariromani

  Multumesc, Aurelia!

  Reply
 3. Aurelia Tiliuta (Braila)

  Ce poze deosebite!Ai surprins atata frumusete in aceste imagini!

  Reply
 4. hoinariromani

  Peste tot sunt oameni reticenti, daca atunci cand le vorbim afisam si un zambet isi vor schimba atitudinea.

  Kindeea- ma bucur ca ti-au placut pozele.
  Este frumos Maramuresul, toata Romania este frumoasa.

  Reply
 5. Kindde2a

  Nu sunt oamenii reci in Maramu` ci doar exista posibilitatea sa dai peste unul care e nu tocmai placut. Oamenii sunt de 2 tipuri, rai si buni.Revenind la subiect, m–am abatut putin, sunt mai aproape ca distanta de Viseul de Sus decat Geta..si inca nu am ajuns la Mocanita desi imi doresc. Sper sa pot sa ajung si eu acolo.
  Frumoase poze Geta..ma bucur ca ti-a placut.

  Reply
 6. hoinariromani

  Sa mergi, ai impresia ca esti in anii ’70, ai timp sa admiri peisajele sa faci poze.
  Ma bucur ca mai exista Mocanita la noi.

  Reply
 7. Mariana

  Multumesc,la vara sigur voi merge si cu asta!!

  Reply
 8. hoinariromani

  Mie personal nu mi s-au parut oamneii reci prin Maramures.

  Mocanita (trenul turistic de la Viseul de Sus) ar putea urca pana la Comanu km. 45, asta ar insemna sa se intoarca in ziua urmatoare. Prin urmare Mocanita urca doar pana la statia Paltin 21, 6 km.
  Se mai putea merge si pana la statia Faina la km 31, insa valea a fost inundata in 2009.
  Mocanita pleaca din GFF Viseul de Sus pana la Statia Paltin si retur.
  Plimbarea cu Mocanita este ca o calatorie in timp.

  Reply
 9. Mariana

  Foarte frumoasa zona!
  Am mers din statiunea Sangeorz pe la Valea Vinului,rodna,Manastirea Barsana ,Manastirea Sapanta-Peri ajund la cimitirul vesel.Imi place mult zona Maramuresului,numai ca oamenii mi se par cam reci
  Cum circula Mocanita, adica de unde pana unde?

  Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.