MUZEUL ETNOGRAFIC SIGHET

          Hoinărim și prin muzee de unde ne “alimentăm” cu puțină cultură. Vara trecută am ajuns în Sighetul Marmației după cum se poate vedea  aici și aici.  Atunci am trecut  și  pragul MUZEULUI  ETNOGRAFIC  AL MARAMUREȘULUI DIN SIGHETU  MARMAȚIEI.


        La parter se afla  o expoziție de icoane pictate pe lem și sticlă,  icoane din toate zonele țării.

        Spre vânzare erau obiecte lucrate manual, obiecte din ceramică, costume populare, icoane, obiecte sculptate.

          La etaj este  adevărata lume a Maramureșului de altădată. Exponatele sunt din toate domeniile de activitate ale  țăranilor din Maramureț: pescuit, vânătoare, munca câmpului, obiecte folosite la stână, în gospodăriile oamenilor, unelte folosite în confecționarea textilelor, mobilier țărănesc specific locului- lăzi de zestre, dulapuri, leagăn pentru coconi, patul tradițional, obiecte de arhitectură populară recuperate din casele vechi care au fost demolate.  Mai exista și o expoziție  fotografii vechi cu țărani din maramureș, cu obiceiuri și tradiții.

           Muzeul mai era dotat și cu o expoziție de textile: costume populare de sărbătoare, de nuntă, covoare, ștergare, fețe de masă, steaguri de rudă, cununii de mireasă.

   Nici obiectele din ceramică nu lipseau:  ceramica de Valea Izei, Săcel și ceramica de Vama, Baia Mare.

          Pe noi ne-a impresionat mai mult expoziția de măști populare.Măști folosite în preajma sărbătorilor de iarnă la  jocul caprei, jocul ursului, drama liturgică a Viflaimului (moși, draci, moartea, nașterea).

          Muzeul etnografic Sighet oferă o lecție frumoasă despre viața țăranilor din Maramureș, despre  tradițiile și  obiceiurile  locului și portul popular din Maramureș.

Info:

– muzeul a fost deschis în 1926,  la inițiativa prof. Gheorghe Vornicu și a asociației  ASTRA cu  o colecție de obiecte etnografice care se pierde o dată cu desființarea muzeului în 1940, datorită încorporării Maramureșului (prin Dictatul de la Viena) Ungariei hortyste.

– din 1954 este reorganizat, de către Francisc Nistor, care formează și colecția de bază a muzeului actual. Prezenta colecție este definitivată și deschisă publicului în decembrie 1971.

Cum ajungi:  

 Piața Libertății, nr. 1, Sighetul Marmației

Program de vizitare: marți-duminică 10:00-18:00, luni- închis.

Preț bilet:- 4 lei /persoană adult

                – 2 lei/ elevi și studenți

Este taxă foto/ video.

Am vizitat muzeul în iulie 2011

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.