CASA DOMNEASCĂ MATEI BASARAB

          Mărturisim că până să ajungem pe Valea Doftanei, Câmpina, habar nu aveam de existența acestui loc. L-am descoperit după ce am vizitat Închisoarea Doftana. 
  Văzând un indicator “Complexul Muzeal Brebu”,  6 km, am aruncat o privire la ceas era mai bine de ora 17. Am pornit cu gândul să vedem unde este situat cu intenția de reveni cu altă ocazie. Era sâmbătă nu speram să găsim pe cineva pe acolo pentru informații.

          După ce am parcurs un drum cu serpentine  destul de palpitante printr-un sat ajungem  în fața unei porți impunătoare,  construită în inconfundabilul stil brâncovenesc.

          Încet am pășit pe porțile deschise cu ochii după  vreun afiș cu informații, căutăm programul și taxe de vizitare, nu era decât un afiș cu fotografiatul interzis.

          Imediat dăm cu ochii de un alai de nuntă,  care încercau să  facă un fel de ședință foto.  Mai  mult se certau, sau aveau discuții contradictorii pe tema cadrelor  și persoanelor din tabloul de nuntă.

          A trebuit să asistam la “circ”  până a apărut paznicul complexului, am cerut informații despre accesul și vizitarea complexului.

Ne-a dat voie să facem câteva fotografii prin curte, muzeul era închis, doar în biserică aveam acces.

       Nu am intrat în biserică neavând costumație corespunzătoare și nu ne doream incidente asemănătoare cu cele petrecute la Mănăstirea Voroneț.

          Am urcat în cerdacul de odihnă a Casei Domnești, în care funcționează muzeul. Acolo am aflat o mulțime de informații pe care le împărtășim cu tine.

          Complexul arhitectural Brebu este alcătuit din: casele domnești, biserica, turnul cu clopotniță, zidurile de incintă.

Au fost construite între 1641-1650, întregul ansamblu a fost terminat în 1690 de către Constantin Brâncoveanu.

Casele domnești au fost construite de Matei Basarab.

În curtea muzeului sunt expuse busturile celor doi ctitori, Matei Basarab Și Constantin Brâncoveanu.

          Clopotnița: pe sub ea se face intrarea în incintă, este o construcție din cărămidă pe 4 nivele, despărțite cu brâuri de cărămidă aparent lucrate la rotund. Clopotnița de la Brebu, unul din cele mai remarcabile momente din sec. al XVII-lea.

          Zidurile de incintă: construite cu rol de apărare au ferestre înguste în partea superioară, la restaurarea din 1955 s-au găsit resturi de arme.

          Biserica: construcția bisericii a început în 1690 de Constantin Brâncoveanu. Cutremurele din 1790 și 1802 au avariat-o succesiv.

           Reparațiile făcute de egumenii Ischie și Theodor în 1828-1836 și 1836-1843, i-au schimbat înfățișarea de la început. La desființarea mănăstirii în 1863, biserica devine de mir, iar reparațiile din 1955-1960 au readus-o la forma originala. Acum am înțeles din spusele paznicului că vor să o facă  iarăși mănăstire de maici, însă locuitorii satului nu vor să accepte.

            Acoperișul susține trei turle: cea principală cu 12 laturi, deasupra naosului și două mai mici, hexagonale, peste partea estică a pronaosului, toate trei fiind rezemate pe o bază pătrată.

          Complexul istoric de la Brebu este asemănător palatelor brâncovenești ce au avut nu numai rosturi gospodărești, cu pridvoare pentru odihnă, ci și rosturi militare.

          Din păcate era târziu să mai vizităm livada și lacul din spatele complexului, cu siguranță vom reveni la Brebu, trebuie să revedem biserica, muzeul și împrejurimile.

Cum ajungi la Brebu?

– DJ 214, Câmpina-Brebu-Pietriceaua-Aluniș
– DC3, Brebu-Podu Cheii
– DC4, DJ214-Pietriceaua.

Am fost la Brebu pe 27 iulie 2012

Share Button

1 Comment

  1. Pingback: La țară în Brebu, Prahova - Oameni de la țară

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.