PALATUL MOGOȘOAIA

           PALATUL MOGOȘOAIA o  destinație  romantică de weekend pentru cei care vor să evadeze din București și nu numai pentru ei.

          Locul perfect pentru a petrece câteva  clipe în grădina  englezească, franțuzească sau italiană  că are din toate câte puțin, dar e bine îngrijită.

Lacul Mogoșoaia

          Cum domeniul se află la doi pași de București este o destinație aproape obișnuită pentru noi, atunci când nu evadăm în alte locații în zilele libere sau de weekend.

          Dincolo că este un loc minunat ne-a fascinat și istoria palatului și întregului domeniu. La prima vizită am explorat și interiorul, sincer ne așteptam la altceva, dar am apreciat și puținul mobilier (decor) găsit acolo.

          Am început vizita pe domeniu cu  o ascensiune în  turnul porții, de  unde am admirat curtea palatului dar și aleea principală de acces.

Pe domeniu poți vizita  palatul casa de oaspeți, bucătăria (cuhnia), grădina și biserica Sf. Gheorghe.

Palatul Mogoșoaia -hoinariromani

Turnul de acces -palatul Mogoșoaia

Palatul Mogoșoaia

Palatul Mogoșoaia -aleea de acces

Casa de oaspeți (restaurant)

Casa de oaspeți (restaurant)

Cuhnia (bucătăria)

Palatul Mogoșoaia

          În palat, să nu te aștepți să găsești obiecte sau mobilier din vremea Brâncovenilor sau Bibeștilor. Puținele exponate sunt  adunate din muzeele din țară sau din donații, toate fac interiorul mai atractiv. În schimb, pentru cei pasionați de arhitectură pot admira și descoperi tot felul de elemente în  interiorul palatului.

Palatul Mogoșoaia -interior

Palatul Mogoșoaia-sala de concerte, conferințe, etc.

Palatul Mogoșoaia -inteiror

          Vizita pe domeniul Mogoșoaia s-a încheiat cu o oprire la Biserica Sf. Gheorghe, de  lângă poarta palatului. Este mai veche decât palatul, aceasta fiind prima construcție pe domeniu, este construită  în stilul  brâncovenesc, inconfundabil. Dar revenim cu un subiect despre această bisericuță.

Biserica Sf. Gheorghe -Mogoșoaia

Biserica Sf. Gheorghe -Mogoșoaia

          Domeniul Mogoșoaia este un loc potrivit pentru relaxare, dacă vrei să zăbovești mai mult poți servi masa pe terasa casei de oaspeți sau în restaurant, sau poți veni cu familia la picnic -sunt locuri amenajate special pentru această activitate. Nici ședințele foto nu ies rău la un asemenea palat.  Că tot veni vorba de fotografie – NU ESTE NICIUN AFIȘ CU FOTOGRAFIATUL INTERZIS, însă pentru ședințele foto (nuntă sau alt eveniment de acest gen se plătește o taxă). Dacă zăbovești mai mult în jurul palatului apare imediat cineva de la pază cu replica : ” nu aveți voie să faceți fotografii, sau plătiți taxa de 200 lei ” pentru exterior. În palat este 5 lei taxa foto. Dacă îl întrebi de afiș unde scrie despre fotografierea în exterior repede ” așa au spus șefii”.  Nu prea am avut cu cine discuta… asta se întâmpla în 2012.

Despre Palatul Mogoșoaia-cronologic:

-Palatul a fost construit în 1702 de către Constantin Brâncoveanu

– a fost în posesia familiei Brâncoveanu timp de aproximativ 120 de ani, trecând apoi în proprietatea familiei Bibescu.

– După 1714, când Constantin Brâncoveanu a fost executat la Constantinopol  împreună cu întreaga sa familie, toată averea familiei a fost confiscată de otomani iar palatul a fost transformat în han.

– este  răscumpărat de Ștefan Cantacuzino și rămâne  în posesia acestuia.

– a fost devastat de otomani în timpul  Războiului Ruso-Turc din 1768-1774,

– Renovat între 1860–1880 de Nicolae Bibescu (palatul intră în posesia familiei Bibescu după ce fiica adoptivă a lui Grigore Brâncoveanu, Zoe Mavrocordat se căsătorește cu Bibescu. Acesta a construit și cavoul familiei, în parcul palatului.

–  Martha Bibescu s-a ocupat cu restaurarea  palatului începând cu anul 1912, lucrările au fost întrerupte  în timpul primului Război Mondial.

– În 1920 Martha Bibescu continuă restaurarea palatului cu banii de pe cărțile scrise. Palatul a fost reinaugurat în 1927, unele lucrări interioare au continuat până în 1937.

– În 1949, palatul a fost naționalizat. Până în 1957, clădirea a fost devastată,  colecțiile de artă fiind furate și dezmembrate. Abia în 1967 palatul a devenit sediul secției feudale a Muzeului Național de Artă, fiind restaurat începând cu 1977.

Programul de vizitare:

-Program: 1 mai – 1 noiembrie: 10:00 – 18:00; LUNI ÎNCHIS.

-1 noiembrie – 1 mai: 9:00 – 17:00; LUNI ÎNCHIS.

Taxa de vizitare muzeu: 

-5 lei și taxa foto în palat 5 lei.

-Vizită cu  ghidaj în limba engleză sau limba  franceză: 8 lei. Doar sâmbăta și duminica.

– Intrarea liberă în prima miercuri a fiecărei luni.

Localizare:

-Județul: Ilfov, Localitatea: Mogoșoaia, str. Valea Parcului, nr. 1.

Imagini – Palatul Mogoșoaia de pe 15 august 2012.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.