SALINA OCNELE MARI

           Era un obicei ca în fiecare an să mergem la  Salina Slănic Prahova, unde petreceam câteva ore făcând puţin sport, sau pur şi simplu  ne plimbam.  Anul acesta, 2012, am schimbat locaţia şi am ales să mergem la SALINA OCNELE MARI și nu am regretat deloc, ba chiar a fost foarte interesant   🙂

          Ajunşi acolo nu ne era clar cum şi pe unde trebuie să  intrăm, imediat a apărut un domn şi am primit indicaţiile necesare. În următoarele două – trei minute eram în autobuzul care a şi pornit spre adâncurile sărate. Intrarea se face printr-un tunel lung de 1300 m.

Salina Ocnele Mari -Hoinariromani

Salina Ocnele Mari

          Prin tunel nu prea ai cum să faci poze sau să filmezi din autobuz, picăturile de apă sărată  lasă urme pe parbrizul şi geamurile autobuzului, plus denivelările dau bătăi de cap.

          După ce am coborât cei 29 de m  am mai pus o haină pe noi, că temperatura din salină este de 13 -15 grade C și am pornit la explorat interiorul.

          De la intrare am fost întâmpinați de o mulţime de panouri cu informaţii foarte utile.

Salina Ocnele Mari -Hoinariromani

Salina Ocnele Mari -panou de informații

           Pe partea dreaptă (cum intri ) sunt expuse tipuri de sare extrase din toate minele de sare din România. Imediat dăm peste punctul sanitar, am văzut cel puţin două cadre medicale  şi ambulanţa în salină, în caz de accidente erau în apropiere.

           Nu lipsesc nici micile  magazine cu tot felul de chestii, în principiu obiecte din sare sau care aveau  legătură cu salina. Multe idei pentru cadouri, suveniruri.

Salina Ocnele Mari -Hoinariromani

Salina Ocnele Mari -zona comercială cu buticuri

          Dacă adulții  ştiu, majoritatea,  care este scopul vizitei lor într-o salină cei mici nu prea înțeleg mereu ce caută  între nişte pereţi de sare.  Astfel aici pot inhala aer sărat jucându-se.  Cei care au organizat şi amenajat interiorul salinei s-au gândit şi la copii care încep să se plictisească, pot urmări desenele lor animate preferate  într-un loc amenajat special.  Sau se pot juca în cele trei locuri de joacă . Nisipul şi jucăriile sunt din partea “casei” cu condiţia ca, copii să nu plece cu ele acasă.

Salina Ocnele Mari -Hoinariromani

Salina Ocnele Mari -spațiu amenajat pentru vizionarea de desene animate sau filme.

Salina Ocnele Mari -Hoinariromani

Salina Ocnele Mari -spațiu de joacă

Salina Ocnele Mari -Hoinariromani

Salina Ocnele Mari

          Piticii  pot învăţa reguli şi semne de circulaţie, voi trebuie doar să închiriezi o  maşinuţă de karting, costul este doar de  5 lei  iar  copii vor învăța să  o manevreze, au un spaţiu amenajat foarte bine și destul de mare.

Salina Ocnele Mari -Hoinariromani

Salina Ocnele Mari -mașinuțe karting

Salina Ocnele Mari -Hoinariromani

Salina Ocnele Mari -spațiu pentru carting

          Cât timp copii sunt la vizionat desene animate cei mari se pot relaxa şi ei la un film savurând un ceai din partea casei cu doar 5 lei biletul de persoană.

          Sau dacă vrei activitate mai intensă ai mai multe variante:

-există un loc amenajat (mini-sală de sport) 10 lei/ora persoană sunt 8 sau 10 aparate de fitness.

-teren de voley, teren de baschet, teren de fotbal (acces gratuit), doar să vii cu mingea potrivită,

– poți juca biliard, ping pong sau  tenis.

Salina Ocnele Mari -Hoinariromani

Salina Ocnele Mari

Biserica cu hramul  Sf. Varvara şi Sf. Gheorghe.

Salina Ocnele Mari -Hoinariromani

Salina Ocnele Mari -Biserica SF. Varvara

Salina Ocnele Mari -Hoinariromani

Salina Ocnele Mari

          După  atâtea activități solicitante este momentul pentru un poposi la cramă sau la restaurantele amenajate foarte drăguţ.  Să știi că există și un loc amenajat pentru evenimente mai speciale (botez, aniversare,  sau de ce nu poți face și  conferinţe, spațiul este dotat cu tot ce trebuie). Tot în această  zonă sunt și câteva  magazine micuţe de unde poți lua o cafea, un ceai sau o apă.

Salina Ocnele Mari -Hoinariromani

Salina Ocnele Mari -zona comercială

Salina Ocnele Mari -Hoinariromani

Salina Ocnele Mari -crama

Salina Ocnele Mari -Hoinariromani

Salina Ocnele Mari -spațiu de relaxare

         O surpriză plăcută a fost să vedem că toaletele erau foarte curate și funcționale, (apă, hârtie igienică, săpun lichid, prosoape de hârtie pentru mâini).

        Ca o concluzie: O salină de nota 10.  Care este părerea ta, ai fost, care sunt impresiile tale, ce crezi că ar putea fi îmbunătățit?

Info: -informaţiile se găsesc în salină pe panouri încă de la intrare.

          Exploatarea sării la Ocnele Mari s-a făcut din cele mai vechi timpuri, edificatoare fiind descoperirea în această zonă a unui număr însemnat de topoare-ciocan de minerit aparţinătoare culturilor epocii neolitice, bronzului şi primei epoci a fierului.

          Dacii creează de-a lungul Pârâului Sărat un întreg sistem de aşezări şi fortificaţii al cărui punct nodal pare să fie importanta aşezare de la Ocnele Mari- Coșota, ai cărei locuitori, probabil că  se ocupau cu exploatarea şi comercializarea sării.
Conform descoperirilor arheologice aici s-ar afla vestitul centru tribal “Buridava” 

          Pe la începutul anilor 1960, un profesor din localitate, Gheorghe Moşteanu, descopera întâmplător, într-o grădină a sa- Coşota, nişte vase din lut ars, diferite de cele din Valea Bradului, aflată peste deal. Anunţă  secţia muzeului raional Vâlcea, şi se constată acolo un mare depozit arheologic. Venit de la Facultate de Istorie a Universităţii Bucureşti, profesorul Dumitru Berciu, decide deschiderea unui şantier arheologic şi este surprins să  constate descoperirea unei cetăţi dacice vechi de peste 2000 de ani, denumită  cetatea Buridava (în traducere cetatea burilor), menţionată de istoricul grec Ptolemeu în scrierile sale.
S-au găsit diferite obiecte cu valoare arheologică precum: ulcioare, ceşti şi blide din lut ars şi un mare depozit subteran de cereale, construit în tuful calcaros al dealului. Lângă aceste vestigii se afla o fântâna, despre care se spune, într-o legendă locală, că ar fi fost construită  încă din timpuri îndepărtate.

          Descoperirea cea mai importantă o reprezintă o ceramică cu inscripţia “BUR”, care ar putea avea legătură cu numele Buridava sau chiar cu Burebista. De asemenea, pe un ciob de vas de pământ s-au găsit scrijelite inscripţiile “REB” şi ” MARK“, acestea ducându-ne cu gândul la geto-daci.

Exploatarea sării în zonă,  a continuat şi în timpul cuceririi romane,  dovadă fiind castrul roman de la Stolniceni, care a fost construit pentru a controla această zonă.  După cucerirea romană, sarea a fost extrasă şi comercializată în folosul obştii.

          În evul mediu exploatarea sării are o deosebită importanţă, devenind monopol domnesc.

          Un avânt deosebit capătă exploatarea de la Ocnele Mari în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu,  sarea de la Ocnele Mari devenind o sursă importantă, aducătoare de venituri .

          Începând cu secolul XVIII,  se menţionează în toate documentele vremii de importanţa acesteia în Ţările Româneşti.

         Exploatarea de sare de la Ocnele Mari este unică şi  cea mai importantă din sud-vestul României ( de aici şi denumirea de Ocnele Mari) .

         Au mai fost deschise şi alte exploatări mai sus, spre Ocniţa,  pe malul stâng şi drept al Pârâului Saărat, dar care în timp s-au surpat.

        Exploatarea sistematică a zăcământului a început la jumătatea secolului XIX în zona Ocniţa (Salina Veche).

          În prima salină sistematizată ( Mina ” Sf. Ioan Vechi”), deschisă  la 1836 , exploatarea s- a făcut în camere cu profil ogival ( ocne în formă de clopot), având între camere doi stâlpi de susţinere şi două  puţuri cu crivace.  Puţurile se numeau “Sfântul Ioan cel Vechi” şi ” Sfântul Nicolae”, fiind exploatată până în anul 1895 .

          În anul 1891 au început lucrările la puţul ” Sf.Ion cel Nou” iar în anul 1894 a început exploatarea la mina ” Sf.Ion cel Nou”.  Exploatarea a continuat pâna în anul 1957 când mina a fost închisă datorită unor surpări.

          După ce se sapă puţul ” Sf.Petru” ( 1926 – 1936), în anul 1937 se deschide mina ” Pavel” ( Mai târziu a fost denumită Mina “1 Mai”), unde exploatarea s-a făcut prin 8 camere trapezoidale ( camerele I ,II ,III şi IV deschise în anul 1936 şi camerele V,VI,VII şi VIII deschise în anul 1944 ). Pentru prima dată în ţară, la mina ” Sf.Petru ” se demonstrează că cea mai performantă metodă de exploatare este folosirea havezei pentru tăiere, perforare şi puşcare cu explozivi.

          Pentru asigurarea aerajului a fost săpat un puţ. Exploatarea din această mină s-a făcut până în anul 1963 când a fost oprită definitiv, mina fiind surpată şi inundată .Din această salină s-a extras aproximativ 3,8 milioane tone sare gemă.

             Din anul 1959 până în prezent zăcământul Ocnele Mari este exploatat prin doua metode de exploatare,  pe cale umedă prin dizolvare cinetică – în sonde şi pe cale uscată – în subteran la Salina Ocnele Mari.  În anul 1993 au început lucrările la mina nouă de sare de la Ocnele Mari, în punctul Coceneşti.

          Lucrările miniere se desfăşoară la nivelul a două orizonturi – orizontul +226 şi orizontul +210 , metoda de exploatare fiind cu camere mici şi palieri pătraţi, actual cea mai modernă metodă  de exploatare pe plan mondial.

          Finalizarea exploatării în aripa de vest a orizontului +226 a permis amenajarea în subteran a unui Punct turistic.  Acesta cuprinde spaţii de agrement, spaţii de joacă, un muzeu cu exponate care arată istoria zonei din cele mai vechi timpuri până în prezent, nu în ultimul rând, cea mai mare biserică subterană din România.

          Investiţiile specifice acestui Punct turistic vor continua,  astfel încât acesta să devină în anii următori,  unul din cele mai mari obiective din Europa, de acest gen.

Program de vizitare:

în fiecare zi de luni până duminică 10:00-18:00,  ultima intrare ora 17:00

Biletul de intrare: -include şi transportul în/din salină

-14 lei/adulți,

-7 lei /elevi, studenți, copii între 3 și 7 ani, pensionari,

-gratuit pentru copii sub 3 ani.

Pentru grupuri:
-grupuri adulţi: 12 lei/persoană (minim 30 persoane )
-grupuri elevi, studenţi, pensionari: 5 lei/persoană (minim 30 persoane)

Abonamente:

-adulţi : 70 lei/persoană (minim 7 zile consecutive )
-copii : 35 lei/persoană (minim 7 zile consecutive )
Pentru fiecare zi de abonament peste cele 7 zile, tarifele vor fi :
-adulţi : 10 lei/persoană
-copii, elevi, studenţi, pensionari : 5 lei /persoană.

Autobuzul care transportă turiştii în subteran circulă la un interval de 30 minute.
Are locul de plecare şi sosire în incinta Salinei din Ocnele Mari, loc amenajat special pentru turişti .
Timp de mers al microbuzului din incinta salinei până la Punctul turistic  -10 min .

Tarife valabile în 2012 și 2013, 2014, 2015

Cum se ajunge la Salina Ocnele Mari:

-DN 67 (strada Copăcelu a municipiului Râmnicu Vâlcea) drumul ce duce spre Horezu- Băile Govora.

– coordonate GPS:  45.095652, 24.304447.

*Imagini din septembrie 2012.

Obiective turistice în zonă:

– Biserica Episcopiei cu hramul Sfântul Nicolae –ridicată în 1504 de Radu cel Mare.

 Mănăstirea Govora –  construită şi reconstruită între secolele al XIV-lea şi al XV-lea, în mare parte de Vlad Dracul.

– Mănăstirea Dintr-un Lemn – din comuna Frâncesti, judeţul Vâlcea.

– Mănăstirea Bistriţa – se află în satul Bistriţa a comunei Costeşti din judeţul Vâlcea.

 Mănăstirea Arnota – păstrează între zidurile sale mormântul lui Matei Basarab Vodă.

– Mănăstirea Horezu –  este ctitoria lui Constantin Brâncoveanu, construită între anii 1690-1703.

– Mănăstirea Cozia –  pe drumul naţional Râmnicu Vâlcea – Sibiu, la 22 km de Râmnicu Vâlcea şi 75 km de Sibiu, pe malul drept al Oltului.

 

 

Share Button

1 Comment

  1. Ora Exacta

    Multumesc pentru informatii!

    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.