HERGHELIA SÂMBĂTA DE JOS

          Umblând hai-hui pe drumurile României în (re) descoperirea locurilor minunate am văzut un indicator, pe drumul dintre Făgăraș și Sibiu (E 60), ce ne  trimitea spre Castelul Brukenthal.           Nu am stat pe gânduri și am pornit spre locul indicat, după aproximativ 500 m, (pe DJ 105 B)  ajungem la destinație…Pășim timizi pe covorul gros de frunze spre poarta castelului, printre pomi și garduri zărim  “minunăția”. Din păcate, după cum se observă și în fotografia de mai jos, este acoperit cu o plasă gri, parca în ton cu toamna…accesul fiind interzis.

 

          Insistăm și mergem mai departe, la poartă… surpriză…dăm peste un afiș din care aflăm că acolo funcționează HERGHELIA SÂMBĂTA DE JOS, herghelie ce activează din 1920 . Imediat ne-a întâmpinat o domnișoară tare draguță de la care am primit informații despre castel și despre herghelie. Ne-a condus către grajdurile unde se aflau câteva exemplare superbe de cai lipițani. Ajungând acolo neinformați ne-am bucurat doar să-i vedem în grajduri, vara au activitate mai multă, concursuri, ore de echitație, dresaj, antrenament (program special pentru vizitatori).

Este recomandat să se viziteze herghelia primăvara-vara, atunci se pot admira exemplare  și de câteva zile      🙂  cu siguranță adorabili.

          Pentru niște iubitori de necuvântătoare ca noi este greu de exprimat  în cuvinte sentimentele și senzațiile la vederea căluților.

          Superbi, nobili, eleganți  și prietenoși s-au lăsat ușor la mângâiat și admirat      🙂    sperăm ca într-o primăvară să ajungem iar la această herghelie.

          Aici am aflat că  mânjii nu se nasc albi, se deschid la culoare odată cu înaintarea în vârstă.        🙂

Unii au primit și pupici        🙂

          Grajdurile și celelalte construcții (clădirea unde este un mic muzeu cu fotografii,pese de  harnașament și alte obiecte de echitație) au fost construite în aceiași perioadă când a fost construit și Castelul Brukenthal ( sec. XVIII).

Info:

În 1874  a fost fondată herghelia de la Sâmbăta de Jos, iar caii din rasa Lipițan provin de la Herghelia Lipițan din Slovenia unde procesul de selecție pentru această rasă a  început din 1580;

-În 1913  în preajma izbucnirii războiului mondial, herghelia Sâmbăta de Jos a fost mutată definitiv,  (322 capete) la Babolna în Ungaria;

1920 -statul român reînființează Herghelia Sâmbăta de Jos, ca herghelie națională  cu 3 armăsari pepinieri și 22 de iepe mamă;

– În perioada 1990 – 2002 a făcut parte din fostele Cai de Rasă R.A. și S.N. Cai de Rasă S.A.;

– În noiembrie 2002, herghelia trece în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor, în cadrul complexului se află „Castelul Brukenthal“, edificiu declarat monument de arhitectură și face parte din patrimonial național. Castelul a fost construit în perioada anilor 1750-1760 de către clăcașii contelui Brukenthal, fratele lui Samuel Brukenthal – fondatorul Muzeului din Sibiu.  Acum (2012) castelul nu se poate vizita.    🙁

– Herghelia este destinată  creșterii și ameliorării materialului genetic pentru rasa Lipițan.
Promovarea cailor de rasă prin sportul ecvestru. Armăsari  de montă publică destinați stațiunilor comunale de montă publica pentru ameliorarea cabalinelor din marea creștere.

–  La Sâmbăta de Jos, una din cele mai importante herghelii de cai Lipițani din lume, se cresc 7 linii de sânge care poartă numele armăsarilor care au stat la baza formării actualelor efective – Conversano, Favory, Maestoso, Napolitano, Pluto, Siglavy-Capriola, Tulipan. 

Lipițanul -este un cal cu o conformație armonioasă și elegantă. Este un cal blând, docil și  supus, cu temperament vioi. Datorită eleganței sale și a temperamentului, Lipițanul este principala rasă care se utilizează la marile școli de dresaj academic din lume.
Efective: armăsari pepinieri (9), iepe mamă, tineret în creștere, armăsari de montă publică ( contra cost cu contract), sport și agrement, în total peste 300 de exemplare.

– Herghelia Sâmbăta de Jos oferă următoarele servicii:

– armăsari reproducători pentru stațiunile de montă publică;

– consultanță de specialitate privind reproducția la cabaline în scopul ameliorării raselor din sectorul privat;

– cursuri de echitație;

– dresaj și antrenament;

– spectacole și concursuri sportive ecvestre;

– agrement și turism ecvestru.

Program de vizitare:

Luni-Vineri 10:00-17:00 din luna mai până în septembrie.

Luni-Vineri10:00-16:00  din luna octombrie până în aprilie.

Taxe de vizitare:

5 Ron/ copii

10 Ron/ adulți

Vizitarea hergheliei se face cu un ghid:  

-turul include : vizita la hipodrom,  grajdurile armăsarilor de reproducție, grajdurile unde se află caii pentru  de dresaj, o altă căldire unde sunt expuse fotografii  surprinse în timpul activităților desfășurate la herghelie, sala de harnaşamente  și  obiecte din lemn sculptate de meșterii locali la diferite evenimente ecvestre.

 

   Pe timpul iernii trăsurile sunt înlocuite cu sănii (plimbarea cu sania trasă de cai se face  doar cu programare și contra-cost).

Cursuri de călărie:

Sunt organizate și cursuri de călărie sau cursuri de condus trăsura. Pentru grupuri  se realizează spectacole ecvestre ( pe timpul verii) doar cu rezervare.

1 oră echitație =100 lei

Herghelia Sâmbăta de Jos

Adresa: Strada Principală Nr. 45, Com. Voila, Jud. Brașov

Telefon:  0268.51.76.86

Noi am vizitat Herghelia de la Sâmbăta de Jos pe 26 octombrie 20012

Share Button

2 Comments

 1. Alina mina

  Georgeta ma bucur foarte tare pentru tine, faci un lucru minunat, ai reusit sa ne incanti cu cateva imagini cu locuri mirifice din tara noastra, cu obiceiuri din zona noastra Moldiva etc. Iti multumim pentru asta si asteptam noi imagini.Te pup Alina

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Multumesc!!! Sper ca imaginile si povestile noastre sa determine si pe altii sa viziteze locurile minunate. Continuam sa redescoperim Romania.

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.