CONACUL “NICOLAE BĂLCESCU”

          Vizita la  conac nu a fost programată. La întoarcerea de la Salina   Ocnele Mari  am văzut un indicator umbrit de frunzele cărămizii ale pomilor  ce ne trimitea spre CONACUL NICOLAE BĂLCESCU. Nu ne-a trebuit timp de gândire că imediat am pornit spre locul indicat.

          Nu ştiam  dacă este deschis pentru a fi vizitat, nici  cum este drumul până acolo, însă spiritul de aventură şi-a spus iarăşi cuvântul şi ne-am “riscat”…Şi  bine am făcut.

         Ne-am rupt uşor de “mireasma” Deduleştilor şi am intrat în comuna Milcoiu spre conac,  la 6 km.  Drumul este în stare bună, indicatoare întâlneşti  la tot pasul, de aceea poţi ajunge cu uşurinţă  la destinaţie. În apropierea conacului există o parcare cât să încapă 8-10 maşini şi un panou cu informaţii legate de programul şi tarifele de vizitare a conacului.

          Am păşit pe domeniul lui Bălcescu, care se întinde pe câteva hectare unde am descoperit un maiestuos conac, câteva anexe  (în  care erau găzduite  expoziţii de artă şi, din când în când, conferinţe) şi o biserică veche din lemn.    🙂

Conacul Bălceștilor- hoinariromani

Conacul Bălceștilor

         Imediat am fost întâmpinaţi de un domn (ghid) ce ne-a  spus câteva  vorbe despre conac, după care ne-a invitat să descoperim singuri încăperile locuite odinioară de familia Bălcescu.

          Operele de artă fascinante nu au putut fi trecute neobservate- la fel nici covoarele olteneşti, frumos colorate. Am admirat și mobilierului, ce servea cândva  întâlnirilor boeme ale lui Bălcescu cu prietenii săi de condei. Nu a fost deloc greu să intrăm în atmosfera vremurilor demult apuse.

         În muzeu  sunt expuse documente legate de Revoluţia de la 1848, diverse opere şi desigur cărţi dedicate lui Nicolae Bălcescu. De asemenea mai pot fi văzute şi portrete ale familiei Bălcescu.

Conacul Bălceștilor -hoinariromani

Conacul Bălceștilor -portrete de familie

Conacul Bălceștilor -hoinariromani

Conacul Bălceștilor

Conacul Bălceștilor -hoinariromani

Conacul Bălceștilor

Conacul Bălceștilor -hoinariromani

Conacul Bălceștilor – living

Conacul Bălceștilor -hoinariromani

Conacul Bălceștilor -dormitor

Conacul Bălceștilor -hoinariromani

Conacul Bălceștilor -living -perdele cusute cu fir de aur și argint

Conacul Bălceștilor -hoinariromani

Conacul Bălceștilor

          În faţa conacului se întinde un parc superb, unde câţiva curcani albi se plimbau  nestingheriţi. La  poalele pădurii o bisericuţă  veche din lemn veghează  mormintele familiei Bălcescu.

  Locul este tocmai potrivit pentru meditaţie  şi relaxare dar și pentru o scurtă lecție de istorie.

Conacul Bălceștilor -hoinariromani

Conacul Bălceștilor -Biserica de lemn

       Biserica parcă ne invita să-i trecem pragul şi să-i citim istoria zbuciumată. A fost pe o altă moșie, apoi răscumpărată, desfăcută și cărată în acest loc unde a fost reasamblată…  La momentul vizitei noastre era într-un proces de restaurare. Tu ai vizitat acest loc, conacul, bisericuța…cum le-ai găsit?

Conacul Bălceștilor -hoinariromani

Conacul Bălceștilor -Biserica de lemn

Conacul Bălceștilor -hoinariromani

Conacul Bălceștilor -pronaos biserica de lemn

Conacul Bălceștilor -hoinariromani

Conacul Bălceștilor -interior biserica de lemn

          Lângă bisericuţă se află mormântul Sevestiţei  Bălcescu (1818- 1883), cea care a primit prin donaţie domeniul  în 1856, urmând ca  peste 3 ani să primească şi conacul.

Conacul Bălceștilor -hoinariromani

Conacul Bălceștilor -mormântul Sevastiței Bălcescu-moștenitoarea domeniului și conacului

Sperăm că ți-am făcut poftă de o vizită la acest conac și că te-am făcut curios să-i descoperi povestea și istoria în detaliu.  De ți se ivește ocazia să-l vizitezi, nu ezita, chiar dacă l-ai văzut nu se supără nimeni atunci când revii într-un loc atât de liniștit și încărcat de mister, istorie și farmec.

P.S. Noi am fost îmbătați de parfumul merelor proaspăt culese, chiar din grădina conacului.

Conacul Bălceștilor -hoinariromani

Conacul Bălceștilor

Informații utile:

Conacul de  astăzi  a fost construit în anul 1824 de către  Tănase Bălcescu şi sora acestuia, Zinca,

– Zinca Bălcescu a fost  mama lui Nicolae Bălcescu.  Acesta a purtat  numele mamei din cauza faptului că tatăl său, pitarul Barbu sîn Petre, a murit devreme.

– Nicolae Bălcescu a mai avut fraţi şi surori:

Costache Bălcescu ( Prinţul Negru),  fost  ministru de finanţe în timpul lui Cuza. Iar sub Carol I a fost deputat, senator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al C.E.C,

Maria Bălcescu –căsătorită cu Scarlat Geanoglu, (primar) în Teleorman,

Barbu Bălcescu – primar al Craiovei şi avocat, fiica sa  Zoe, s-a căsătorit cu Nicolae Mandrea,

Aceştia doi  au moştenit conacul de la Bălceşti (acum comuna Nicolae Bălcescu, din 1950),

– Radu  Mandrea, a intrat în posesia conacului printr-un act de donaţie, donând-ul  la rândul său statului român  la 31 martie 1948, cu scopul ca  locaţia să devină tabară de creaţie artistică.

–Monumentul a fost transformat în muzeu la 1 mai 1968

La Conacul Bălceștilor  au fost realizate şi câteva din filmările pentru producţia  “Păcală se întoarce”, regia Geo Saizescu.

Informații sustrase din pliante de la muzeu.

Conacul Bălceștilor -hoinariromani

Conacul Bălceștilor

          Dacă eşti pasionat de istorie, de masonerie sau pur și simplu vrei să te delectezi cu puţină cultură şi multă linişte, poţi vizita casa boierească românească – Conacul Nicolae Bălcescu. Noi nu am regretat că am ales să petrecem putin timp pe domeniul Bălceștilor.

Cum ajungi la Conacul Nicolae Bălcescu:

– din comuna Milcoiu pe E 81 (DN 7)  (6 km),

Tel:   0250/ 761.249 , 0250/761.250

Txe de vizitare:

– 3 lei /persoană și  5 lei/ taxă foto ( tarife valabile în 2012 și 2013)

 Program de vizitare:

– vara: 8:00-20:00,

– iarna: 8:00-16:00.

Am vizitat Conacul Nicolae Bălcescu pe 7 septembrie 2012

Prin acest articol doresc şi eu să adaug un motiv la campania 499 de motive să fii turist în România organizată de prietenii de la Ghiduri Turistice împreună cu agenţia de turism Turist Center. Împreună trebuie să promovăm frumuseţea ţării noastre România!

Share Button

2 Comments

  1. HoinariRomani (Post author)

    Anda -noi iti recomandam sa revezi conacul. Vara este minunat! Asteptam si povestea ta 🙂

    Reply
  2. hailabord

    Am fost si eu aici, acum cativa ani, nici n-am apucat inca sa povestesc pe blog, dar mi-a placut foarte mult. Mi s-a parut norocos Balcescu, pentru ca avea o asemenea gradina si propria bisericuta, iar casa… minunata! Tin minte ca mi-a placut si ghidajul,inclus in pret, fata de alte muzee, si daca nu ma insel, n-am putut poza atunci decat exteriorul, dar ghidul a fost amabil si ne-a facut o poza de grup. Trebuie sa revin, clar!

    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.