MĂNĂSTIREA TISMANA  una din cele mai vechi mănăstiri din Ţara Românească ne-a fost gazdă într-o prea frumoasă zi de toamnă. Încă de la intrare am simţit  atmosfera unui loc cu o încărcătură  spirituală  deosebită.


Se pate ajunge cu maşina, drumul parcurs este de o frumuseţe rară, însă splendoarea locului ţi-se dezvăluie abia când te afli în faţa unei porţi impunătoare încojurată de o privelişte deosebită.

          Pădurea din vecinătate prezenta o paletă de culori superbe, combinaţia  de verde şi cărămiziu dădea o notă aparte locului.

         După ce am trecut de poartă  am descoperit în stânga o cale  de acces ce ducea în pădure, cu un indicator  “Spre Fântâna Basarabilor”  curioşi din fire am mers întracolo. În portă ne-a întâmpinat un căţel care parcă  ne ura bun venit, desigur însoţindu-ne pe toată perioada petrecută la mănăstire.

 La câţiva paşi ni se dezvăluie un monument ridicat în cinstea Basarabilor Întemeietori Ţării Românesti.

         Acestă fântană a fost construită în 11 septembrie 1905.

Aleea principală ce duce spre mănăstire este străjuită  în dreapta de pădure iar în stânga sunt amplasate câteva clădiri cu locuri de cazare şi probabil loc de servit masa.

Mănăstirea a fost  întemeită  în urmă cu 600 de ani de către Cuviosul Nicodim.

         În cureta interioară se află  Biserica sfinţită in 15 august 1378 cu hramul Adormirii  Maicii Domnului.

          Curtea interioară este plină de verdeaţă, pomi şi flori frumoase, câte au mai rămas   de peste vară  🙂    foarte bine amenajată şi îngrijită, o mica parte din Rai ….   Biserica este înconjurată de incinte ce adăpostesc muzeul mănăstirii, biblioteca,  magazin cu suveniruri bisericești, locuri pentru cazare  şi chilii.

          Plimbându-te prin curtea interioară  te cuprinde o linişte deplină, o încântare că te afli într-un loc deosebit, loc în care au poposit mai multe personalităţi ale vremii cum ar fi Tudor Vladimirescu. Acesta a organizat aici  o bază de pregătire şi rezistentă a revoluţiei din 1821.

 

             În pridvorul (pronaos) biserici se află mormântul ctitorului biserici Nicodim plecat la Domnul în 1406.

          Din curtea interioară se poate ajunge şi la cimitirul mănăstirii unde sunt îngropaţi stareţii mămăstirii.

Am rămas  “datori” cu încă o vizită la Mănăstirea Tismana, nu am văzut interiorul bisericii (era închisă în acea zi) şi alte locuri de acolo.

       Info:

           Mănăstirea a avut un rol important în decursul istorie unul dintre evenimente este consumat în tipul celui de al II-lea război mondial când tot tezaurul BNR a fost depozitat aici.

         “Tezaurul Băncii Naționale a României a fost ascuns la Mănăstirea Tismana spre sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Încă din luna iulie 1944, guvernatorul BNR (Banca Naţională a României) luase măsuri ca să  se transporte şi să se depoziteze aurul BNR la Mănăstirea Tismana, datorită contraofensivei sovietice care ajunsese în Basarabia, teritoriu românesc. Mai întai a fost ascuns în una din pivniţele din subsol. Considerându-se loc nesigur, s-a amenajat un spaţiu în Peştera Manastirii”    Info:   sursa Wikpedia.

Cum ajungi la Mănăstirea Tismana:

Din Târgu Jiu la  30 de kilometri, se merge pe DN 67D traversând comuna Peştişani şi pădurea Dumbrava.

Din  Drobeta Turnu-Severin prin Poarta Motrului, pe DN 67 pâna la Apa Neagră si 67D – Mănăstirea Tismana.

Altă variantă   Craiova, pe Valea Motrului până la Motru pe DN 67A şi 67 până la Targu-Jiu – DN 66 – 67 D pana la Tismana.

In zonă mai puteţi vizita:

– Baia de Aramă

-Podul lui Dumnezeu

-Peştera Ponoarelor

-Cheile Bulba

-Peştera Bulba

-Rezervaţia naturală de liliac sălbatec ( în mai -iunie) este înflorit.

Din Apa Neagră se poate merge spre:

– Cheile Sohodului

-Peştera Sohodului

-Peştera Muierilor

-Cheile Susiţei

-Cascada Văii

-Cheile Runcului.

Am vizitat Mănăstirea Tismana  pe 31 octombrie 2012

 

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.