Casa unui mare ROMÂN -BADEA CÂRȚAN

         În urma cu peste 100 de ani un cioban român a mers pe jos să vadă  cu ochii lui cine sunt părinții românilor. Încălțat cu opinci și îmbrăcat în straie populare a mers la Roma oprindu-se lângă Columnă.

           Noi curioși și fascinați de întreaga poveste ne-am propus să vizităm Casa Memorială Badea Cârțan.

         Cu siguranță ai trecut și tu pe lângă casa lui Badea Cârțan, în drumul tău spre/dinspre  faimosul Transfăgărășan.

         Situată la intrarea în localitatea Cârțișoara, noi, prima dată am ratat-o. La următoarea  vizită pe Transfăgărășan ne-am oprit să vizităm casa marelui român. Însă am fost întâmpinați de porțile închise.

          În octombrie 2012 am mai avut o tentativă să vizităm locul. Din păcate aceiași poveste…porțile închise. Am așteptat, am întrebat în dreapta și în stânga dacă e deschis…nimeni nu știa nimic, deși în apropiere sunt (erau ) câteva tarabe cu obiecte, produse tradiționale și nu numai.

          În muzeu se găsesc icoane pictate  pe sticlă, cărți ce i-au aparținut lui Badea Cârțan, lăzi de zestre, fotografii vechi, obiecte de ceramică.

Badea Cîrțan

Muzeul

monument

casa lui Badea Cîrțan

anexe

Casa

           Nu renunțăm la ideea de a vizita și interiorul, cu siguranță pașii ne vor mai  purta  iar prin aceste locuri. Tu ai reușit să vizitezi casa călătorului și “bibliotecarului ambulant”?

Cine a fost Badea Cârțan

Gheorghe Cârțan cunoscut și sub numele de Badea Cârțan – născut pe 24 ianuarie 1849decedat pe 7 august 1911  a fost un țăran român care a luptat pentru independența românilor din Transilvania.

A distribuit cărți românești, aduse clandestin, la sate.

A călătorit pe jos până la Roma  pentru a vedea cu ochii săi  Columna lui Traian și alte mărturii despre originea latină a poporului român.

În 1877 s-a înrolat voluntar în războiul de Independență al României.

Program de vizitare:

marți-vineri 10:00- 18:00 (vara), iarna -închis

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.