Biserica de lemn din Borșa de Jos

         În drum spre “inima Maramureșului” am descoperit o bijuterie de bisericuță. Biserica de lemn din Borșa de Jos, construită în  anul 1700, dar până să-i trecem pragul am întâmpinat ceva dificultăți. Ei nu vă gândiți că e așa dificil de ajuns la ea.

         După o plimbare plăcută și un picnic în Pasul Tihuța, am aruncat o privire pe hartă  și pe lista a ceea ce putem vizita în drumul nostru prin Maramureș, astfel am dat peste informația că ar exista o biserică veche.

Pasul tihuta

          Oricum Țara Maramureșului este plină de astfel de monumente. Am zis să ne îndreptăm spre ea, aveam locația, dar nu găseam niciun indicator, așa că întrebăm și noi un grup de localnice ce se sfătuiau la poarta unei curți. Nu prea am înțeles nimic din ce ne-au explicat, în primul rând graiul lor maramureșean apoi…una arăta la dreapta și una la stânga. Înțelege ceva din explicația lor dacă poți…Am pornit și noi pe drumul pe care am venit și după un kilometru am zărit biserica.

         Întâi am dat peste  o troiță frumos sculptată, apoi câteva informații despre monumentul ce se ascundea după o impunătoare poartă maramureșeană. Deasupra porții este sculptată scena Cinei celei de Taină.

troita

cina cea de taina

         Imediat după poartă pe partea dreaptă este biserica nouă în care se oficiază slujbele, pe partea stângă casa preotului, probabil. Urcăm câteva trepte și ajungem în pragul bisericuței de lemn, unde ne aștepta un paznic de bază, un cățeluș foarte prietenos.

5

          Din păcate biserica era închisă, fiind și aproape de apusul soarelui, nu am văzut pictura despre care se spune că ar fi din mâna unui  pictor necunoscut.  Unele surse menționează ca biserica a fost pictată abia în 1775 și că scenele pictate nu au nicio logică între ele.

         Biserica este construită în plan dreptunghiular, cu acoperișul principal format din două  seturi de streșini acoperind naosul, portalul și pronaosul.  Deasupra pronaosului se înalță o turlă de mari dimensiuni, turlă  specifică bisericilor din Maramureș.  Printre particularitățile stilistice ale picturii se  menționează  decorațiile cu linii curbate, în stil liber, de pe bolta naosului.

2

6

Biserica de lemn de  Borșa din Jos, orașul Borșa, județul Maramureș, are ca hram “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”.

Coordonate GPS: 47.655329,24.663091

Am ajuns  la Biserica din Borșa pe 7 iulie 2011

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.