JEPII MARI – CANTON JEPI – CABANA CARAIMAN – JEPII MICI

Traseu: BUȘTENI (JEPII MARI)  CANTON JEPI – CABANA CARAIMAN  – JEPII MICI

Plecare Bușteni -JEPII MARI  -ora 7:55

Sosire-CANTON JEPI -ora 12 :15

-marcaj triunghi albastru

Plecare-CANTON JEPI spre CABANA CARAIMAN -ora 12:50

Sosire- CABANA  CARAIMAN ora 14:00

-marcaj triunghi rosu

Plecare -CABANA CARAIMAN-ora 14:30

Coborâre pe  JEPII MICI

marcaj cruce albastra

Sosire- BUȘTENI  ora 18:55

-este timpul făcut de noi pe traseu (cu pauze de odihnă și ședințe foto ad-hoc).

Data: 16-06-2013

          Aveam programată evadarea pe munte cu aproximativ o lună înainte de a  se întâmpla. Răspunsul ferm că plecăm împreună cu HAI LA BORD  a venit  cu două zile înainte de la Anda.

         După ce sâmbătă ne-am terminat treburile prin Bran și Brașov, duminică dimineața la ora 5:00 am fost în picioare.

         Ne-am întâlnit cu cei doi căpitani, Anda  și Ionuț în gară la Bușteni la 7:30, ei au venit cu trenul din București. Am schimbat două vorbe și am plecat spre Hotel Silva -Bușteni unde am lăsat mașina, tot de acolo începând și aventura pe Jepi.

 

Gara Busteni

          Ajungem la indicatoarele ce arată unul spre Jepii Mici, altul spre Jepii Mari  iar altul  spre ” bulevardul Urlătoarea“.  Noi am pornit pe Jepii Mari.

pe Jepii mari

           Am uitat să menționăm, era prima dată când ne  întâlneam  în formulă  de 4, doar Anda și Marius s-au mai văzut.

          Încet și încrezători am pornit într-o aventură frumoasă, relaxantă și interesantă pe Jepii Mari traseu marcat cu triunghi albastru.

          Pe traseu până aproape de Cantonul Jepilor cât am urcat noi nu a coborât nimeni, abia după aproape 3 ore de urcat ne-a ajuns un tip, care ne-a și întrecut. A fost bine la urcare nu foarte obositor. Din când în când ne mai opream pentru mici pauze de 1-2 minte, mai admiram împrejurimile și ne uitam în urmă cum se vede Bușteniul din ce în ce mai mic.

peisaj

floricele

          Prin asemenea locuri era o plăcere să urci, în general Jepii Mari nouă hoinarilor nu ne-au părut dificili de urcat. Deși era încă dimineață căutam umbra, iar pe aceste poteci profitam de răcoare și de lejeritatea traseului.

pe traseu jepii mari

jepii mari

          Ei…dar am urcat ceva, că mic se mai vede Bușteniul…!!!

ala mic din departare, da e Busteni...

          Fericită ÎN CEL MAI IUBIT LOC- MUNTELE

inca un pic

floricele

jnepenis cu flori

          Și ne-am continuat traseul, ultima parte până la Cantonul Jepilor a fost puțin mai dificilă sau oboseala ne-a făcut să credem asta. Aici am întâlnit primele porțiuni de traseu cu lanțuri, nu atât de dificile pe cât cele de pe Jepii Mici.

          Puțin jnepeniș,  câțiva drumeți au început coborârea pe Jepii Mari spre Bușteni, alții au pornit spre Cabana Piatra Arsă, noi am făcut o pauză mai mare la Canton Jepi.

          Aici băieții au pus tricourile la uscat  🙂  am lăsat bețele de trekking să se odihnească, că au fost solicitate o mare parte din traseu la urcare. Am mai făcut câteva fotografii și repede a trecut timpul, trebuia să o luăm din loc că Jepii Mici ne așteptau să-i explorăm.

          La Canton Jepi din păcate puțin mai mult dezastru, dar în caz de furtună altă opțiune nu există.

canton jepi

Monumentul eroilor văzut de la canton jepi

Cabana Babele

odihna

bete

hoinariromani

de baza

          Ne-am odihnit, am luat o mică gustare și la 12:50 am pornit pe marcaj triunghi roșu prin jnepeniș aproape jumătate de oră apoi câmp deschis.

spre cabana caraiman

jnepenis

          Și am lăsat în urmă jnepenișul, acum vedeam mai bine Cabana Babele, Crucea de pe Caraiman, Vârful Coștila, în spate se zărea și Cabana Piatra Arsă. Când e traseul mai lejer parcă și cheful de a face fotografii e mai mare, uite că i-am surprins pe cei de la Hai la Bord.

poze

vf           Și cum înaintam noi pe traseu povestind despre călătorii și despre cât de frumoasă este România, ajungem un grup de 4 adulți și 2 copii până în 7 ani. Probabil veneau de la Cabana Babele, unde mergeau  greu de spus, de echipați nici nu se pune problema să fi fost….

          Îi depășim  și zărim altceva mult mai interesant “miriapodul” din Bucegi, așa l-am numit noi…  Am așteptat să iasă toți de după deal apoi i-am tras în poză   🙂

sir

          Și noi ne apropiam încet de Cabana Caraiman, în apropiere încă mai erau pete de zăpadă, am zăbovit și noi pe lângă râul format printre pietre, apoi am făcut popas la cabana, de unde ne-am aprovizionat cu apa. Prețuri destul de bune ținând cont de altitudine  6 lei =500 ml apă.

Posibil să fi fost bună și apa de la izvoarele ce treceau prin apropierea cabanei, dar după experiența de la 7 Scări nu ne mai riscăm.

Cabana Caraiman

zapada

apa

brana

          Ei și ce credeți cât am zăbovit la Cabana Caraiman ne-am făcut și prieteni. Niște blănoși care în primul rând au cerșit o mângâiere și au primit …Apoi Anda și Ionuț au împărțit biscuiții cu ei desigur dulăii  primind mai mult.

anda

          Am mai fi stat că era plăcut dar ne aștepta aventura pe JEPII MICI și când ne-am mai uitat pe indicator și scria 3-4 ore până la Bușteni marcaj cruce albastră, am luat-o din loc.

Trebuia să ajungem acolo jos, am ajuns dacă citiți articolul și vedeți fotografiile.

24

          Când am pornit pe traseu nu părea prea  dificil, mai târziu am dat peste mici porțiuni dificile, greu accesibile, porțiuni  din traseul marcat acoperite cu zăpadă.

          Bețele ne ajutau din ce în ce mai puțin, mâinile trebuia să le folosim la sprijinitul pe pietre sau la ținutul de lanțuri. Cine a făcut traseul știe despre ce vorbim, cine are de gând să coboare pe Jepii Mici să se gândească bine. În momentul  când am coborât noi porțiuni din traseu erau sub zăpada, am ales să mergem pe zăpada, cu mare grijă, unde a fost posibil, sau pe alături dar fiind foarte periculos.

34

30

31

32

29

           Partea bună și frumoasă a fost că la coborâre am ascultat muzica cascadei Caraiman, care curgea nervoasa și parcă ne îndemna  să grăbim pasul să ajungem în locul unde ea cade….

fr

          În ultima parte a traseului am renunțat la aparatul foto, din acest motiv avem mai puține fotografii.

          Pe serpentinele Jepilor Mici pe ultima porțiune cu zăpadă Georgeta a făcut un șpagat  prin răsucirea unui genunchi afectat mai demult….așa că am îngreunat coborârea cu aproape o oră (posibil).

          Dar am ajuns cu bine la destinație, mulțumiți că am reușit să facem traseul propus că ne-am depășit niște limite. Puțin obosiți dar cu zâmbetul pe buze și cu ochii plini de bucurie am privit spre Jepii Mici,  mirați nu realizam că noi am coborât pe acolo.

           Atunci am zis ca degrabă nu mai călcăm  pe Jepii Mici, cel puțin nu să-i coborâm, acum după câteva zile parcă am încerca o urcare pe Jepii Mici și o coborâre pe Jepii Mari.

De mare ajutor ne-a fost vremea bună, bețele de trekking, bocancii și nu în ultimul rând compania plăcută a celor doi căpitani Anda  și Ionuț de la HAI LA BORD

         Întreg traseul nu este chiar așa de ușor pe cât am lăsat noi să se înțeleagă, deci atenție mare pentru începători.

35

Atenție :-Valea Jepilor este un traseu turistic marcat, asta nu înseamnă că este lipsit de pericole.

                 – zonele expuse, diferența de nivel fac Jepii Mici un traseu dificil ce necesită atenție sporită.

                 –  sunt zone unde ritmul de mers este foarte lent.

                 -să nu lipsească echipamentul obligatoriu- bocanci de munte, bețe e traking, cremă pentru protecție solară, pelerină e ploaie, apă.

Share Button

2 Comments

 1. hailabord

  Greu fuse, dar bine fu, pana la urma! Sigur mai trebuie sa cucerim munti impreuna. Altfel, aviz amatorilor, CEL MAI BINE urcati pe Jepii Mici si coborati pe Jepii Mari, daca va tin puterile, dar n-ar strica sa dormiti o noapte la o cabana, de exemplu – Babele.

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Musai trebuie să mai mergem pe munți împreună.
   Cât despre JEPI… acum după ce ne-am odihnit parcă am încerca o urcare pe Jepii Mici și o coborâre pe Jepii Mari.

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.