PEŞTERA MUIERILOR

Faptul că natura a fost generoasă cu România nu este un secret pentru nimeni, la fel și faptul că noi am mai avut două tentative de a vizita una din operele naturii, PEȘTERA MUIERILOR sau PEȘTERA MUIERII.

 spre pestera-din 2012

         Până să intrăm în peşteră ne-am lăsat fascinaţi de peisajul de lângă Râul Galbenul şi de o parte din Masivul Parâng.

info

          Dotaţi cu aparatul foto, însoţiţi de un ghid ce se ţinea de glume, alături de oameni frumoşi am pornit să admirăm şi să ne minunăm de talentul nebănuit al naturii.

În turul de aproape 1 ora ne-am minunat de creația naturii și totodată de imaginația speologilor care au denumit formațiunile din roca de munte modelate de apă.

          Din ce ne-a povestit ghidul  atracţia peşterii este DOMUL MIC, având forma uinei cupole formată prin depunerea milenara a calcitului.

domul mic

Celelalte încăperii sunt Sala Altarului, Valul Altarului, Sala Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare și imaginea Stâncii Insângerate denumită datorită scurgerilor oxidului de fier. În Cupola înaltă de 17 m întâlnim o colonie de lilieci, pe care nu am reușit să-i fotografiem.

turcul

domul mare

mos craciun

cascada impietrita

altarul

orga

schelet urs

          Alte câteva atracţii sunt Vălul Muierii, Bazinele Mari, Cascadele împietrite, Dantela de Piatră, Poarta, Sala cu Guano, Sala Turcului. În Galeria Urşilor a fost găsit un adevărat cimitir de resturi scheletice de urşi, lei, hiene, vulpi, lupi, capre sălbatice și mistreţi. În Sala Musteriana au fost descoperite foarte multe obiecte aparţinând culturilor cu mult înaintea erei noastre.

se exerseaza mersul piticului

formatiuni milenare

Numele de “Peștera Muierilor” vine  de la o mai veche funcție a peșterii, și anume aceea de adăpost pentru femei, copii, bolnavi  și bătrâni, în vremurile de asediu.

locul unde se ascundeau femeile si copii.

Legendele spun că această bijuterie din piatră graţios dantelată de apele muntelui ar ascunde energii vindecătoare de boli.

..

baia de fier

Info:

– peştera are o lungime de 3600 m dispusă pe 4 niveluri.

– se află în comuna Baia de Fier judeţul Gorj.

Taxe:

– 10 lei -bilet de intrare adulţi

– 5 lei  bilet de intrare copii, elevi, studenți, pensionari

– 10 lei  taxa foto.

Am fost la Peştera Muierilor pe  31 mai 2013

Share Button

2 Comments

 1. hailabord

  am fost o singura data la Pestera Muierilor, dar imi aduc aminte si acum, foarte bine, cum am mers mai tot timpul pe vine si ca am iesit la vreun kilometru distanta de unde lasesem masina :))

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Exact. Ar fi fost plictisitor să ne întoarcem pe același traseu…sau poate nu, poate am fi făcut fotografii mai bune 🙂
   Ne-a prins bine mersul piticului…..nu-l mai exersasem de multă vreme 🙂

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.