Muzeul satului – BRAN

Dacă ajungi în Bran și deja ai vizitat Castelul, nu-i nimic noi îți recomandăm să faci o plimbare și prin MUZEUL SATULUI BRAN.

         Este amenajat chiar în curtea Castelului Bran, abia ce-i nimerești intrarea mascată de magazinele de suveniruri. Dar când treci dincolo de porțile sale parcă treci în altă lume, noi așa ne-am simțit.

14

         Dincolo de agitația dintre tarabele cu de toate,  la doar câțiva pași de poarta castelului mireasma florilor de câmp și ciripitul păsărilor ne-au făcut să ne simțim pentru câteva momente în altă lume.

          Pentru a explora cele câteva  case brănene nu ai nevoie de mult timp, însă și pe tine te va fura peisajul așa cum s-a întâmplat și cu noi. Nu ne-am dat seama când au trecut aproape două ore .

          Imediat cum trecem de poartă observăm semnul legăturii cu divinitatea, o troiță, apoi semnul legăturii dintre turist și obiectivul vizat pentru a fi vizitat. Casa de bilete, la momentul vizitei era în aer liber. Mai exact o doamnă cu teancul de bilete în mână. Plătim taxa de vizitare că așa e frumos și începem periplul printre exponate.

13

5

6

          În fiecare interior al acestor case am regăsit mirosul din casa bunicilor. Muscatele din ferestre erau nelipsite, am revăzut o mulțime de lucruri mărunte dar specifice gospodăriilor de la țară.

7

          Am mai revăzut soba cu plită cea cu ochiuri rotunde, acoperite cu cercuri concentrice din fontă, cu diametre din ce în ce mai mici. Scaunele din lemn, cu trei picioare și mese cioplite. Oh dar nici îmbrăcămintea sau așternuturile din lână nu ne sunt străine…le-am văzut aproape în fiecare zonă a țării, desigur țesute și lucrate în diferite modele.

4

12

           Case cu suflet mai că ne așteptam sa apară gospodarul trebăluind prin curte, acareturile erau pe poziție ca într-o gospodărie locuită.

11

10

          Ce am mai vizitat aici…Casa cu curte din satul Peștera, Gospodărie din satul Măgura, Casa monocelulara și stână, Șura din Simon, o stână de pe muntele Vlădușca.

8

9

         După ce am făcut turul muzeului unde ne-am simțit ca într-un sat mic și liniștit de munte, am căutat un loc la fel de liniștit pentru a servi masa. Și l-am găsit, Restaurant LA CRISTI, un loc foarte primitor cu mobilier rustic, muzică tradițional românească și  mâncare delicioasă. Nu am mai fi plecat de aici…

15

         Ne-am făcut curaj și am părăsit Branul pornind la pas spre Moieciu de Jos lăsând în urmă impunătorul Castel Bran și toată agitația stațiunii.

2

          Ne-am bucurat de aerul curat, unde mai pui că ne-am făcut și prieteni necuvântători pe drum.

3

         Deja cunoșteam drumul că din Moieciu de Jos spre Bran tot pe jos am parcurs traseul, adică pe vechiul drum comercial pe  lângă  Casa Vămii. Am ochit și câteva trasee pe munte, pe care sperăm să le facem cât mai curând.

          Ei dar liniștea și frumusețea din Moieciu e altfel…pe dealurile pline de flori de câmp, printre zumzetul bondarilor și oboseala dispare, am și uitat că o zi am hoinărit la pas. Nu am făcut nimic altceva decât să ne trântim în iarba plină de flori să privim spre cer și să simțim parfumul câmpului.

16

Și uite așa am savurat natura pentru câteva clipe. Am continuat momentele de relaxare la Hanul cu Noroc unde eram și cazați.

1

17

         La Muzeul Satului Bran am redescoperit satul așa cum îl știam noi.

Program :

-marți – duminică 9:00- 18:00

-luni- închis

Preț bilet de intrare

6 lei/adulți

-reducere elevi, studenți, pensionari.

Am evadat în Muzeul Satului Bran pe 15 iunie 2013

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.