Sărata Monteoru – un început bun

         Sărata Monteoru de la uitare la speranță și renaștere.

         Hai că se poate! Dacă la vizita noastră din 2011 în Sărata Monteoru, am găsit o stațiune aproape uitată, acum în 2013 am rămas plăcut impresionați de evoluția acestui loc.

        Cu ochii după obiectivele de la intrarea în localitate ne oprim lângă Parcul Dendrologic. Pe poarta închisă printr-un afiș cineva își cerea scuze  “Ne cerem scuze, suntem în reparații”. Nu putem decât să furăm câteva imagini prin vegetația ce abundă în fața Vilei Monteoru.

4

5

        Ne îndreptăm spre Capela Monteoru 1902-1903, aici singura chestie “amenajată” era iarba tunsă, bine și așa.

        Interiorul Capelei a fost pictat de Constantin Petrescu, pictorul Casei Regale a României, cel care a realizat la Ateneul Român “Marea Frescă a Istoriei Neamului”. În criptele din subsolul capelei odihnesc Grigore C. Monteoru, alături de soţia sa, Elena, şi urmaşii lor, Virginia, dr. Angelescu, Gheorghe Gr. Monteoru, Elena Lascăr Catargiu şi Alexandru C. Angelescu.

3

         În curte se află două monumente care cinstesc memoria unor tineri ce au plecat mult prea devreme în Eternitate: Obeliscul de marmură, ridicat în semn de omagiu fiului lui Gr. C. Monteoru, Gogu, împuşcat din imprudenţă într-o livadă, în august 1884, şi Crucea de marmură, ce datează din 1870, înălţată în amintirea unei tinere de 21 ani.

2

cm

         Ne  întoarcem în fața parcului, aici mai nou este amenajat un punct de informare turistică. Da, vedeți bine, în Sărata Monteoru există așa ceva. Era și deschis, avea și o doamnă drăguță și amabilă. Am primit o hartă turistică a Buzăului și un ghid despre zonele turistice din județul Buzău. Ne spune și câteva cuvinte despre obiectivele din Sărata. Foarte frumos, chiar nu ne așteptam la o așa schimbare radicală în micuța stațiune. Tindem să credem că în curând potențialul ei turistic va trece de la turismul de weekend la alt nivel.

Ștrandul era arhiplin, la fel și parcarea din fața lui. Nu este amenajat foarte modern, însă apa este terapeutică.  Dacă ajungi nepregătit acolo ai de unde să-ți achiziționezi atât costum de baie cât și salteluțe sau colaci pentru bălăceală. Intrarea la ștrand se plătește 10 lei/persoană toată ziua.

8

        Am fi stat și noi la bălăceală dar aveam alte planuri, ne-am îndreptat spre alt obiectiv din stațiune, IZVORUL nr.6.

          Izvorul numărul 6 sau  de stomac a fost repus în funcțiune prin decolmatarea vechiului izvor existent. Proprietățile curative ale apei acestuia au fost reconfirmate la Institutul de Balneologie. Este recomandat  unul, maxim două pahare pe zi din apa cloruro-sodică, aceasta trebuie  băută înainte de masă. Aceasta stimulează digestia, împiedică balonarea, ameliorează sau vindecă ulcerul gastric și duodenal, gastrite, litiază biliară, enterocolite, pancreatite, indigestii acute. Este un izvor cu efecte puternice, care ar trebui folosit numai sub îndrumare medicală pentru că poate crea mari probleme persoanelor care suferă de gastrită hiperacidă.

6

7

9

         Strada principală a fost asfaltată, aleile sunt pavate, rondurile pline cu flori care au înlocuit bălăriile de odinioară. Băncuțe, pe marginea străzii, înconjurate de pomișori, toate acestea dau farmec stațiunii.

           Zona este liniștită, perfectă să petreci un weekend relaxant, nici de locuri de cazare nu duce lipsă stațiunea. În 2011 am stat cazați la Complex Cazino. Acum era mare aglomerație la piscina de acolo.

            La 40 de minute de mers pe jos, de centrul stațiunii se află Mina de Petrol, unică funcțională în Europa, unde extracția țițeiului se face prin galerii, dar mai multe vă povestim în alt subiect.

        Atât localnicii cât și turiștii se pot ruga la Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului, este ctitorie a boierului Monteoru 1876. Biserica este înzestrată cu obiecte de patrimoniu valoroase printre care catapeteasma poleită cu aur, candele de argint și o Evanghelie din 1876.

1

Mai este de lucru în acestă stațiune rurală dar începutul este bun și promițător. Așa că nu sta pe gânduri, mergi cu încredere spre ea.

Despre Sărata Monteoru 

Sărata-Monteoru (denumit pe scurt și Monteoru; în trecut, Fundul Sărății)

-la  sfârșitul secolului al XIX-lea, localitatea și terenurile din jur au fost cumpărate de grecul Grigore Monteoru  care a denumit localitatea după numele familiei.

-acesta a exploatat cu succes zăcămintele de petrol, după care a folosit câștigurile pentru a finanța investiția într-o stațiune turistică. —în perioada interbelică, la Monteoru s-a dat în folosință o mină de petrol unicat în Europa la acea vreme.

-stațiunea a fost  distrusă  după instaurarea regimului comunist și confiscarea proprietății.

-în anii 1970, statul comunist a început să facă din nou niște mici investiții în stațiune, completate după căderea regimului și revenirea la economia de piață, de alte inițiative private în domeniul turismului.

Localitatea este cunoscută și pentru cultura Monteoru, o cultură arheologică datând din epoca bronzului,  reprezentată printr-o mare așezare aflată în apropiere de marginea de est a satului de astăzi, pe dealul Cetățuia.

În zonă se mai poate vizita:

– Biserica Buna Vestire-Vernești 1714-1715

– Mănăstirea Bradu-Tisău 1641

– Mănăstirea Brabu-Tisău 1668-1669

– Centrul de Agrement Poiana Pinului-relaxare și distracție-Tisău

– Circuit de Motocross-Endurro -sat Izvoranu-Tisău.

-Schitul Cetățuia

– Tabăra de Sculptură în aer liber de la Măgura

– Mănăstirea Ciolanu

-Trasee:

1. Ciolanu-Fântâna lui Mihai Viteazu-Cislău -Pătârlagele- Sibiciu de Sus-Colții

2. Ciolanu-Fântâna lui Mihai Viteazu -Sătuc Berca-Vulcanii Noroioși.

Localizare GPS Sărata Monteoru  – N 45 14´98″; E 26 63´70″

Imaginile din acest articol sunt din august 2013

Share Button

2 Comments

 1. Monica - Povestidecalatorie.ro

  Ma bucur sa aflu ca s-a mai facut ceva prin statiune. Eu am fost in copilarie de cateva ori cu parintii mei, dar am revenit si in ultimii ani, ultima oara acum 2 ani. Era bine daca se reamenaja si strandul care arata indoielnic cand am fost eu…Apa e miraculoasa in statiune!

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   La ștrand nu am intrat,nu eram pregătiți pentru bălăceală, însă era foarte aglomerat.
   Oameni de toate vârstele, în parcare multe mașini cu numere de București. În fața ștrandului era activitate ca pe litoral.

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.