Castelul Bethlen din Criș

 La o aruncătură de băț față de Sighișoara pe cursul râului Târnava Mare se găsește un sat săsesc, Criș. Aici vedetele nu sunt bisericile fortificate ci un frumos castel, Castelul Bethlen.

http://i165.photobucket.com/albums/u67/pysoyas/cb_zpsc834f1bb.jpg

Este unul din cele mai frumoase castele în stil renascentist din Transilvania. Fortăreața se află într-un parc dendrologic în stil englezesc.  Pomii care predomină și înconjoară castelul sunt: arborele de ginko biloba,  un  salcâm japonez pe lângă o fostă fântână arteziană, platani, stejari  piramidali.

       Noi ne-am convins că este deosebit când am ajuns în excursia cu Castle Break #1

       Am fost întâmpinați de un localnic, născut și crescut acolo, care ne-a fost și ghid. De la el am aflat foarte multe lucruri interesante despre castel și familiile de conți care au locuit și care moștenesc castelul. După ce am explorat aproape toate  încăperile, cele de la mansardă sunt încuiate, au fost renovate pentru a funcționa un hotel, dar odată cu retrocedarea s-au sistat lucrările, ne-am adunat în curte și am ascultat cu interes poveștile și informațiile relatate de el.

          Castelul a fost construit între anii 1559-1683, pe o construcție mai veche, ce datează din  jurul anului  1300.  Timp de 300 de ani după ce a fost construit s-au făcut modificări până ce a ajuns la forma de  astăzi. Arhitectura castelului poartă amprenta mai multor timpuri, trecându-se de la stilul gotic la cel renascentist.

           Intrarea pe domeniu se făcea  pe un pod mobil, care între  timp a fost înlocuit deoarece castelul și-a pierdut caracterul defensiv, devenind reședință nobiliară.

         Până la naționalizare, 1948, castelul a fost locuit, atunci a intrat în posesia statului, familiile ce locuiau în el au fost nevoite să părăsească țara.

          După naționalizare castelul a fost  jefuit de autorități și de țăranii localnici. Devine sediu al CAP-ului local până în 1976 , tot atunci se începe și restaurarea acestuia. Din  păcate în 1977 Ceaușescu desființează  Direcția Monumentelor Istorice și  castelul ramâne părăsit.

          Timpul și nepăsarea și-au spus cuvântul, în 1991 castelul arăta ca o ruină. Acoperișurile s-au  prăbușit,  camerele interioare s-au umplut de moloz. Hoții încep să devasteze și să fure tot ce pot, vegetația crescută haotic completează imaginea dezolantă.

         După 1990  castelul începe  să fie reabilitat, mai întâi cu un acoperiș nou și ulterior se încep lucrările de restaurare și consolidare.

         Acum castelul este în proprietatea moștenitorilor  din familia Bethlen, care prin forțe proprii și cu ajutorul Asociaţiei „Pro Castrum Bethlen“  încearcă să adune fonduri pentru restaurare.

          Vă mai spunem ca este construit din piatră, doar reparațiile ulterioare sunt din cărămidă.  În timpul vizitei prin castel am  străbătut numeroase încăperi, fiecare având o altă funcțiune: sala de balturnul octogonalfoișorul în formă de săgeata, capela,  în total castelul a avut  40 de  camere. Încăperile sunt mari și prevăzute cu numeroase arcade și decorațiuni murale fastuoase, unele  încă  mai pot fi văzute din loc în loc.  Acum posesorii castelului încearcă să recupereze o parte din bunurile ce utilau și decorau castelul, de asemeni și ele fiind foarte valoroase.

         Pe faţada donjonului cilindric care are cinci niveluri și este de origine medievală  se află o friză decorativă constând dintr-un şir de basoreliefuri colorate-culoarea se observă foarte puțin,  ale unor războinici, în mâna dreaptă purtând halebarde sau scuturi, iar mâna lor stângă este sprijinită pe mijloc. Nivelul al cincilea slujea ca punct de observaţie, turnul are opt ferestre arcuite. În peretele gros al turnului a fost practicată  o scară în spirală, ce făcea legătura dintre etaje, acum este practicabilă dar cu mare atenție. În secolele XVI-XVII  donjonul a fost înzestrat cu ancadramente de uşi şi ferestre în stil renascentist. Turnul cel mic reprezenta dreptul de judecată al familiei.

         Piatra pusă de Alexius de Bathlen, unul din ctitori de seamă a ansamblului. În vremea lui se construiesc, 1675 – 1691,  cele 4 bastioane și aripa de vest.

În anii  ’70 în curtea castelului se filmează scene din Enigma Otiliei.

Charles Boner – vizitează Transilvania  în 1864, printre vizitele sale ajunge și la Castelul Bethlen din Criș. El povestește despre călătoriile și locurile vizitate în cartea sa intitulată  „Transilvania – produsele și poporul său”. 

În articolul de pe Monumente Uitate puteți găsi fragmente din impresiile sale  din vizita la Castelul Bethlen din Criș.

Program de vizitare:

– marți – duminică, între 10:00  și 17:00

 Taxa de vizitare:

10 ron bilet întreg

5 ron bilet redus.

Cum ajungi la castel:

– este situat la 18  km de Sighișoara pe drumul către Mediaș se face stânga în Daneș și se continuă până la Criș.

-drumul este asfaltat,

-până la castel sunt indicatoare.

Am ajuns la acest castel pe 21 iulie 2013

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.