A fost Castle Break #2

            Toamna a venit în bagaj cu Castle Break #2, pe lângă frunzele ruginii și picăturile reci de ploaie. Pe 14 septembrie cu noaptea-n cap am plecat spre inima Moldovei, ploaia fiindu-ne fidelă aproape toată ziua.

          Prima oprire a fost la Palatul Ghica (Gyka, Ghyka) din comuna Dofteana jud. Bacău. Aici am făcut un mic picnic și am savurat câte o felie de tort, tare delicios, de casă, adus de la București.

Am continuat drumul până la Miclăușeni la Palatul Sturdza sau Castelul Sturdza. 

Punctul de atracție fiind castelul, însă și parcul din jurul său este interesant, cu tot felul de arbori, unii ornamentali, alții seculari.

În apropiere se află și Biserica Sfinții Voievozi, Buna Vestire -1787.

          După ce am savurat două castele ne-am îndreptat spre  dulcele oraș Iași.  Am continuat seara cu o scurtă plimbare prin centru, pe bulevardul Ștefan cel Mare, ploaia ne părăsise de ceva vreme. Și așa a luat sfârșit ziua de sâmbătă, ca un vis frumos călcând pe urmele unor boieri și domni ai Moldovei.

          Duminica a început cu o vreme tristă, cerul plângea cu lacrimi de crocodil, de bucurie că am ajuns noi la Iași.  🙂

Dar ploaia rece însoțită de vânt nu ne-a împiedicat să vizităm ce ne-am propus. Ghid ne-a fost chiar Domnul Cuza, vă povestim la momentul potrivit mai multe detalii.

Înarmați cu umbrele și pelerine de ploaie am pornit spre Catedrala Mitropolitană -Sf Parascheva, apoi spre Biserica Sf. Trei Ierarhi, Casa Dosoftei, Muzeul Unirii, Muzeul  memorial “Mihail Kogălniceanu”.

Muzeul Kogălniceanu – și era acasă Mihail Kogălniceanu, ne-a ținut și un discurs .

Iași-Piața Unirii în ploaie. Să știi că Iașul nu este așa trist cum vă dă impresia acestă fotografie.

          Ne-am luat rămas bun de la Iași cu regretul că nu am prins o vreme mai bună să putem vizita mai multe locuri minunate…că are o mulțime. Și ca să le vedem pe toate avem nevoie de cel puțin două zile petrecute pe străzile sale.

Ne-am îndreptat spre Ruginoasa, la Palatul Alexandru Ioan Cuza.

          Proaspăt restaurat și reamenajat dar plin de vechile povești ne-a captat atenția. Este pe locul I dintre cele vizitate în cadrul Castle Break#2.  Și Cuza era acasă, ne-a impresionat și el cu câteva fragmente dintr-un discurs.

          Și uite așa am (re)descoperit locuri superbe am întâlnit oameni frumoși pasionați de locurile încărcate de istorie. Trebuie să vă fi stârnit măcar puțin curiozitatea despre aceste monumente. Mergi să le vizezi, sunt comorile noastre!

          La fel ca la Castle Break #1 am făcut acum doar un rezumat a ceea ce am vizitat. Povestim despre fiecare monument separat cât de curând. Avem multe informații, povești și fotografii adunate.

          Și acum totul a fost posibil datorită celor de la Monumente Uitate care în prealabil au depus o muncă imensă să  descopere și  să redescopere toate castelele, conacele și palatele din Moldova.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.