Mănăstirea Polovragi

           

          Sub Piatra Polovragilor, în mijlocul unei livezi cu pomi fructiferi și castani comestibili, înconjurată de păduri seculare și de peste 80 de grote…inaccesibile, se înalță de peste 500 de ani Mănăstirea Polovragi.

” Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului “  Astfel sunt întâmpinați toți cei care ajung la sfânta mănăstire.

         Acest mesaj este sculptat pe poarta, de la intrare, poartă sculptată, cu migală, din lemn masiv. Mănăstirea este într-un cadru pitoresc de la poalele muntelui Piatra Polovragilor în apropiere de Cheile Oltețului.

        Am ajuns și noi într-o scurtă vizită la această mănăstire alături de un grup de prieteni, după ce am vizitat Peștera Muierilorcare este în apropiere.

         Biserica Sfintei Mănăstiri Polovragi a fost ctitorită între anii 1504-1505 de Radu Comisul și  Petru Spătarul,  fiii marelui boier Danciu Zamona. În 1629, în timpul domnitorului Alexandru Ilieș, mănăstirea intră în posesia  banului Craiovei, Pârăianu Milescu. Acesta cu ajutorul domnitorului  Matei Basarab reface așezământul în 1643, iar  voievodul Constantin Brâncoveanu, adaugă pridvorul, clopotnița și zidul de incintă. De la 1505 până la 1643 nu se menționează nimic în niciun document despre această ctitorie.

         Pictura bisericii este deosebit de valoroasă, atât în ceea ce privește iconografia cât și execuția tehnică. Ea a fost executată în anul 1713 de Constantinos  Zugravul. Din păcate fotografiatul în biserică este interzis.

         Biserica mănăstirii Polovragi  are hramul “Adormirea Maicii Domnului”,  este zidită în stil bizantin cu o singură turlă. Naosul și pronaosul au  aceeași mărime. Catapeteasma este din lemn de tei, cu  sculpturi ornamentale florale.  Pridvorul construit în stil brâncovenesc, deschis, susținut de opt coloane din piatră. În pridvor se află piatra funerară a surorii ctitorului.

         La  Mănăstirea Polovragi te poți  ruga la o icoană făcătoare de minuni, “Acoperământul Maicii Domnului”, despre care se spune că îi pedepseşte pe cei care vin cu gânduri rele. Și aici legendele sunt prezente, se spune  că un tânăr era urmărit de un turc, nu se ştie din ce cauză, şi a ajuns să se  adăpostească în mănăstire. Turcul, furios, a lovit  icoana care stă deasupra pridvorului, însă nu a apucat să facă prea mulţi paşi, că a căzut de pe şa şi s-a lovit mortal la tâmplă.

         Printr-o poartă din zidul nordic al incintei mănăstirii se pătrunde în cea de-a doua curte unde se găsește Bolnița Sf. Nicolae,  ctitorie a egumenului Lavrentie, la 1732, fiind pictată la 1738 de Gheorghe și Ion – zugravi.

        Până în 1968, mănăstirea a fost de călugări, atunci Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât transformarea acesteia în mănăstire pentru maici.

         Și dacă tot ai ajuns până  aici mai  poți vizita Peștera Polovragi, pe care mănăstirea a și administrat-o timp de 300 de ani.
Dacă ești  mai aventurier sau ai chef de un traseu pe munte  poți căuta Cetatea Dacică de la Polovragi, construită la o altitudine de 1000 de m, pe platoul Padeșul din Munții Căpățânii.

 Legende ale locului  spun că liderul spiritual  al geto-dacilor, Zamolxe, ar fi locuit și în Peștera Polovragi. 

Cum ajungi:

Mănăstirea Polovragi  este la 18 km vest de Horezu, pe șoseaua Râmnicu Vâlcea-Târgu Jiu, (sunt indicatoare).

-nu este taxă de vizitare.

Imaginile din acest articol sunt din mai 2013.

La  Baia de fier  în a III-a duminică din septembrie se desfășoară Sărbătoarea coborârii oilor de la munte.

Polovragi – unii spun că numele este dacic, dar mai probabil rezultă din cuvintele slavone  -pole= câmpie și  ovrag=defileu, această explicație având acoperire geografică.

În legende se menționează despre o floare dispărută -Polovragă, care avea și puteri vindecătoare.

 

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.