Palatul Ghica – Dofteana

Printre castelele și palatele văii Trotușului  se numără și Palatul  Ghica  din Dofteana.

       Construit în stil romantic  prin secolul  XIX-1889  ca și palat de vânătoare pentru familia Ghica.  Pentru ridicarea sa, a fost adus un arhitect italian şi materiale pentru construcție din țări străine, un exemplu ar fi marmura de Carrara.

        Proprietarii  palatului, boierii marii familii Ghica, ofereau condiții foarte  bune pentru organizarea unor veritabile partide de vânătoare și recoltare de trofee.

         Povestea a început în 1887 când Neculai N. Ghica a pus să se construiască o locuință pentru administrație. Aceasta avea parter și etaj primind numele de -hulubărie-.

          Clădirea  impunătoare a fost transformată de noul proprietar în punct de cazare-6 camere. Nu a fost declarată monument istoric deși este cea mai veche din acest ansamblu.

         Palatul Ghica a avut o istorie zbuciumată, între 1941-1944,  fost stabilit Comandamentul armatei germane a Wehrmachtului, după ce au fost întoarse armele împotriva Germaniei fasciste, palatul a fost devastat de către armata sovietică.

         În 1949 a fost naționalizat împreună cu cele 12.000 de hectare de pădure, toate trecând în proprietatea statului.

         Cu timpul palatul a servit  ca sediu al unor instituții publice, spital TBC, casă de copii, sanatoriu de reumatologie infantilă.  A mai suferit și două incendii, devastări din partea armatei germane, sovietice, nici comuniștii nu au plecat cu mâna goala de la palat, iar localnicii nu au ratat nici ei ocazia de a lua câte ceva. Așa toată avuția celor 33 de camere a fost irosită, în prezent clădirea fiind goală.

         Din păcate nici după sfârșitul perioadei comuniste castelul nu a avut o soartă mai bună. Din lipsă de moștenitori, primăria Dofteana a trecut castelul și parcul din domeniu public în domeniu privat. În continuare a fost devastat apoi deconectat de la toate utilitățile. Primăria neavând fonduri pentru întreținere și reabilitare l-a scos la vânzare. După mai multe licitații a fost cumpărat de actualul proprietar cu 8,5 miliarde lei vechi, cu tot cu parcul de 3,8 hectare. Din păcate nici acum situația castelului din cărămidă roșie nu este prea roz, proprietarul are nevoie de  14 miliarde lei vechi pentru a reface locația, nu dispune de această sumă și este dispus să-l vândă.

Alte detalii despre castel:

-are 4 nivele: demisol, parter, etaj și mansardă, fiecare nivel are aproximativ 500 mp.

-demisolul este construit  din blocuri de piatră,  iar pereții celor două etaje sunt din cărămidă.

-planșeele sunt susținute de grinzi metalice.

-pereții exteriori sunt finisați cu plăcuțe ceramice -aspect de cărămidă roșie.

-demisolul a fost dotat cu o cramă, ca mai toate palatele.

-parterul deține două terase acoperite, una cu vedere spre lac.

-etajul este dotat cu trei balcoane și terase deschise.

Printre puținele elemente de decor rămase în palat se număra scara în formă de U, un șemineu din granit și lambriurile din lemn.

Turnul din stanga are o scară spirală din piatră, de la demisol, și lemn până la ultimul nivel al clădirii.

Celălalt turn este dotat cu o cameră, spre vârf, cu ferestre pe toate laturile. Pe vârful turnului fiind și o frumoasă morișcă de vânt.

Terasa

         Palatul și parcul din jur  fac parte din patrimoniul național de istorie și arhitectură.  În ultimii ani s-au efectuat lucrări de reparații, investiții și conservare. Parcul palatului este înzestrat și cu un lac de 1800 mp. Cu timpul au fost reabilitate aleile, au fost refăcute căile de acces, s-au amplasat băncuțe și coșuri de gunoi, s-au plantat arbuști ornamentali și flori. Încet prinde viață  somptuoasa clădire din marmură și cărămidă roșie.  În această perioadă contrastează foarte bine cu verdele-ruginiu al pomilor seculari. Ajuns în fața palatului trebuie să te așezi pe o bancă și să meditezi asupra decorațiunilor exterioare care cer timp pentru a fi înțelese.

Detaliu

         Accesul în interior nu este permis, iar dacă ai ocazia să-l vizitezi pe o vreme mohorâtă de toamnă  însoțită de o ploaie mocănească  nu ai cum să nu observi sobrietatea palatului.

         Așa sobru  ne-a “primit” pe 14 septembrie să-l fotografiem și să-i admirăm măreția.  Am profitat de ocazie și am făcut un picnic pe terasa “hulubăriei”. Nu am ținut cont de picăturile de ploaie când am avut  alături o gașcă de oameni frumoși. Iar fetele de la Aociația Arche   au venit și cu un tort delicios, din care nu a mai rămas nicio firmitură.

         La Palatul Ghica am ajuns împreună cu o gașcă de oameni minunați, datorită echipei   Castle Break.

null

Localizare palat:  -localitatea Dofteana, jud. Bacău.

Palatul Ghica = Ghyka = Ghika

Share Button

5 Comments

 1. Pingback: Povestea Castelului Ghika din Dofteana, jud. Bacău - Rendez-Vous cu flori

 2. angela paduraru

  Am vizitat astazi acest loc minunat.M au impresionat :constructia, scarile, terasa, totul m a facut sa imi imaginez viata adevatata a castelului, parca auzeam tropotul cailor tragand trasurile pe alei… e o atmosfera de basm in parc,langa luciul apei. Voi reveni cu siguranta.

  Reply
 3. Gabriela Chirita

  Palatul Ghika poate fi vizitat, programul este intre 9-18. Daca ajungeti in zona chiar merita văzut; din ce am observat, actualul proprietar face eforturi sa-l reabiliteze, sa recupereze o parte din mobilierul dispărut de-a lungul timpului.

  Reply
 4. Gavriloaia Draguta Petruta

  Ma numesc Gavriloaia Petruta Draguta aici in acest palat imens am petrecut ceva ani din copilaria mea!…totul a fost din cauza problemelor de sanatate..Simt si acum mirosul diminetilor ploioase s-au aerul curat din acel parc minunat…Doamne ca tare frumos era!…Am avut ingrijiri frumoase si nu voi uita niciodata acei medici si infirmieri cu suflet mare!…Multumiri frumoase din partea mea si Dzeu sa-i binecuvanteze pe Toti!!!

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Mă bucur să aud vorbe bune despre vremurile și oamenii de demult.
   Ne dorim ca locul să-și recapete strălucirea.
   Numai bine!
   Georgeta,

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.