Sinagogile din București

Nu am avut nevoie decât de un pas spre o altă religie, cultură ca apoi să devină o pasiune.

          Până să citim pe blogul Andei despre vizita ei pe la sinagogile din București nu ne-am gândit niciodată să le vizităm. Nu a durat mult și  a organizat ea  un tur ghidat la care am participat cu drag alături de  doi cititori ai blogului ei, de Monica de la Povești de Călătorie, Alina de la Călător Inspirat  care a venit însoțită de o prietenă și desigur Anda.

          Și uite așa am pornit din fața Tribunalului București spre Cartierul Evreiesc într-o zi destul de mohorâtă însoțiți și  de o ploaie mocănească.

Prima oprire a fost la SINAGOGA CROITORILOR  sau Templul Unirea Sfântă  pe strada Mămulari nr. 3,  construită în 1836, prin fața căreia am trecut de zeci de ori.

Aici este găzduit Muzeul de Istorie al Evreilor din România, deschis în 1978.

-1960 – sinagoga este închisă din cauza numărului mic de evrei,

          Aici am mai aflat și alte informații precum: că evreii apar în documente în România încă din secolul XIV. Cei mai mulți evrei din țara noastră au fost pe teritoriul Moldovei. Cel mai mare susținător al lor a fost Alexandru Ioan Cuza, evreii au fost susținuți de-a lungul timpului și de: Ștefan cel Mare, Matei Basarab, Gabriel Bethlen, Constantin Brâncoveanu, Nicolae Mavrocordat, Constantin Racoviță, Alexandru Lăpușneanu.

Printre exponatele din muzeu se găsesc documente din care reise contribuția evreilor la dezvoltarea  culturală a țării.

La etaj sunt tablouri și machete ale câtorva sinagogi din România.

În sinagogă este amenajat și un colț dedicat Holocaustului, imaginile spun totul.

         Dacă vă hotărâți să vizitați această sinagogă și ajungeți în fața porții să nu vă speriați dacă este închisă. Bateți și vi se va deschide. Nici dacă veți fi întrebați  ” where are you from?” să nu vă panicați, ghizii sunt obișnuiți cu turiști străini. Din București sau din țară vin doar grupuri de  elevi.

Programul de vizitare este: Luni -Joi  9:00-14:00; Vineri și Duminică 9:00-13:00.

Nu se plătește taxă de vizitare.

Fotografiatul este permis.

         Cu greu am părăsit Sinagoga Croitorilor și ne-am îndreptat pașii către SINAGOGA MARE, care este bine ascunsă pe strada Vasile Adamache nr. 11

         Sinagoga Mare mai este denumită și Sinagoga Poloneză,  construită în 1847, este și singura din București în care se mai țin slujbe.

          Interiorul este fascinant, aici am aflat că femeile  în timpul slujbelor stau la etaj, aici din cauza numărului mic de evrei sa hotărât ca bărbații să stea în partea stângă iar femeile în dreapta despărțite de perdeluțe. Perdeluțele fiind trase în timpul slujbelor pentru a nu atrage atenția bărbaților.

         Și aici sinagoga are rol de muzeu dedicat Memorialului martirilor evrei. Interiorul  este în stil baroc-rococo, oricărui vizitator atenția este captată de candelabrul din lemn de tei.

      Toată lumea a observat că pe bănci sunt diferite nume, așa am aflat că locurile se revendică anual, contra-cost, și numele beneficiarului apare pe o plăcuță sub un număr prețul pornind de la 40 ron pentru locurile din spate.

        De aici am plecat  auzind vorbele unei doamne evreice care au rămas  păstrate undeva printre amintiri și gânduri:  “Să fiți norocoși și să fie pace în lume, e cel mai important!”.

Sinagoga Mare se poate vizita de Luni până Joi de la 9:00 la 15:00  și de Vineri până Duminică de la 9:00 la 13:00

Nu este taxă de vizitare , dar dacă doriți puteți contribui cu o sumă ca și donație.

Se poate fotografia în interior.

         De aici am plecat spre TEATRUL EVREIESC, cu turul nu am intrat să-l vizităm. Noi am avut ocazia să-i trecem pragul la  vizionarea câtorva piese. Trebuie să ne credeți pe cuvânt că este foarte frumos interiorul.

         Un detaliu de luat în seamă, a fost singurul teatru evreiesc din Europa care a funcționat în timpul celui de-al doilea război mondial.

          Am continuat turul cu o oprire la TEMPLUL CORAL, care este într-o veșnică renovare, dar și când o să fie gata… Aici am schimbat câteva vorbe cu arhitectul care se ocupa de renovarea în interior, am aflat că va fi refăcută și pictura. Exteriorul arată superb după cum se observă și din fotografii.

A fost construit între 1864-1866 renovat în 1932 și 1945 din 2007 au început noi consolidări care se desfășoară și astăzi.

          Templul Coral este o replică a Sinagogii Tempelgasse din Viena, cunoscută și ca Templul din cartierul Leopoldstadt, construită în perioada 1855-1858 după planurile arhitectului austriac    Ludovic Forster.

Tempul Coral se află pe strada SF. Vineri nr. 9.

          Ultima oprire a fost la O FOSTĂ SINAGOGĂ de pe Calea Moșilor Nr. 14, de ce fostă, pentru că din spusele paznicului în interior ar fi un depozit. Nu am reușit să scoatem prea multe informații de la el.

          Și uite așa am vizitat 4 din cele 6 sinagogi din București și așa ni s-a făcut poftă de vizitat și altele din țară și asta datorită Andei. Cu siguranță de acum dacă în drumul nostru dăm peste o sinagogă nu vom ezita să-i trecem pragul.

 

Ce este o sinagogă?   Este un templu de cult evreiesc și este condusă de un rabin.
Religia poporului evreu este  iudaism (sau religia mozaică).
Biblia =Tanah. Biblia ebraică, pentru evrei, se numește la creștini Vechiul Testament, ea este o colecție de scrieri sacre comune ale iudaismului și creștinismului.

Turul organizat și ghidat de Anda la Sinagogile din București  la care am participat a fost pe 30 august 2013.

Share Button

3 Comments

 1. Ștefan Jurcă

  Pentru a intra în sinagogile Bucureștiului, trebuie să-mi pun o căciuliță evreiască pe cap?

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Nu este necesar.

   Reply
 2. Pingback: – Pasiunea mea, călătoria – Hoinari Români prin castelele din România

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.