Foișorul de Foc

     

   Și Foișorul de Foc are legenda sa urbană prin care mai este denumit și Foișorul Sinucigașei.

          Legenda spune că  soția unui pompier bănuia că acesta o înșela chiar în Foișorul de Foc, cu o spălătoreasă de pe str. Grivița! Femeia a vrut să îi prindă asupra faptului pe cei doi, dar a căzut de la etajul 2 al Foișorului și și-a frânt gâtul. De atunci se spune că bântuie pe treptele Foișorului, căutând în van dovada trădării soțului mincinos.

          Dar să revenim la realitate… Acum Foișorul de Foc găzduiește Muzeul Național al Pompierilor,  deschis din 1963. A fost construit în 1890 ca punct de supraveghere și alarmare al pompierilor, la doi ani după demolarea precedentului turn – Turnul Colței, ridicat în 1715.  Cu o înălțime de 42 de metri  a fost utilizat de pompieri până în 1935 când  și-a pierdut rolul. Apariția clădirilor înalte din jurul său și din București cât și introducerea telefoniei a făcut ca acesta să devină inutil ca turn de veghe.

Noi am ajuns să-l vizităm în Noaptea Muzeelor 2013   mai bine spus pe la prânz.

         Aici am avut ocazia să vedem exponatele și să le fotografiem, printre acestea am remarcat: documente  foarte vechi, căști, drapele  și steaguri din diferite orașe, numismatică, trofee și medalii  obținute de asociațiile de pompieri voluntari în întrecerile de specialitate,  uniforme de pompieri voluntari, machete ale unor pompe Kraust, uniforme de soldat pompier din 1895, coifuri din 1860, fotografii  cu grupuri de ofițeri decorați în misiuni. Interesantă istoria uniformelor care cu timpul își pierd frumusețea și ornamentele și devin din ce în ce mai practice  până ce devin ignifuge.

          Muzeul este organizat cronologic.  Când mergi să-l vizitezi  începe cu ultimul etaj care este dedicat zilei de 13 septembrie 1848 – ziua când a avut loc bătălia din dealul Spirii. 13 septembrie a devenit Ziua Pompierilor.

         Următoarele etaje sunt dedicate pompierilor din alte orașe. Coborând pe scara spiralată poți observa că exponatele se diversifică. Desenele și schițele sunt înlocuite de fotografii, apar trofeele obținute de pompieri, din păcate fără explicații. Se pot observa  prin vitrine cărți și reviste de specialitate -Revista Pompierilor, Buletinul Pompierilor și cărți pentru copii.

          Din păcate acest muzeu are și câteva puncte minus, remarcate de noi.

-ar merita o modernizare, o atenție mai mare, o reamenajare a spațiilor interioare și schimbarea vitrinelor antice  care sunt dintr-o sticlă verde foarte groasă, schimbând culoarea unor exponate.

-iluminatul este o altă problemă- lumina naturală este foarte slabă, iar cea artificială lasă de dorit.

Să sperăm că aceste critici sunt constructive…

Programul de vizitare:

Luni-Vineri 8:00-16:00

Sâmbătă – Duminică -deschis doar grupurilor care sună  înainte: 021 252 28 84  

Preț bilet: 3 lei/adult,

1.5 lei/elevi, pensionari, studenți

3 lei/ ghidaj

Adresa:

Bd. Ferdinand I, nr. 33 (Foişorul de Foc), sector 2 -București

Vizita la Foișorul de Foc- Muzeul Național al Pompierilor a fost pe 18 mai 2013

 

 

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.