Ctitorie Brâncovenească la kilometrul 0 al României

         Situată la kilometrul 0 al României,  ultima ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu  și singura  din București care a rămas în picioare până în zilele noastre.


Construită în 1705, biserica Sfântul Gheorghe Nou este un loc de pelerinaj pentru mii de credincioşi, aici aflându-se mormântul lui Constantin Brancoveanu, mâna  Sfântului Nicolae,  sau icoane făcătoare de minuni, cum ar fi icoana Sfintei Parascheva. Această icoana a aparţinut bisericii Sfânta Vineri, demolată de regimul comunist. Tot aici se mai află  icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din secolul XVIII, sfântul epitaf lucrat cu fir de aur de Maria Brâncoveanu în timpul exilului său, candela din argint filigranat de deasupra mormântului domnesc, veșmintele  moaștelor sf. Parascheva de la Iași,  sunt doar o parte din  odoarele păstrate în biserica de la kilometrul 0 al României.

          Mormântul domnitorului Constantin Brâncoveanu  a fost acoperit în anul 1720 de către Doamna Maria Brâncoveanu, soţia voievodului martirizat,  cu o placă de marmură albă, pe care nu s-a scris nimic pentru ca nu cumva turcii să-l profaneze.  Voievodul Constantin Brâncoveanu fusese condamnat de câtre turcii păgâni pentru trădare.

         În 1914 s-a descoperit candela de argint de la mormânt cu inscripția: ”această candelă, ce s-a dat la Sveti Gheorghie cel Nou, luminează unde odihnesc oasele fericitului domn Io Constantin Brâncoveanu Basarab Voievod… iulie, în 12 zile,  leat 7228 (1720)”.

         Tot aici se află și mormântul domnitorului Ioan Mavrocordat.

De istoria  ultime ctitorii a lui  Constantin Brâncoveanu:

-primele mărturii ale existenței bisericii Sf. Gheorghe sunt din 1574, biserica a fost construită din lemn și piatră de râu, pe locul vechii biserici domnul Constantin Brâncoveanu a construit noua biserică.

– 1599, Mihai Viteazul, după mărturia cronicarului Radu Greceanu, împreună cu soția sa doamna Stanca dăruiesc mâna dreapta a Sfântului Ierarh Nicolae Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.

29 iunie  1707 Măria Sa Vodă Brâncoveanu își vede terminată ultima sa ctitorie  cu hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

– la cutremurul din 1802 biserica a fost avariată, i-au căzut turlele.

-28 august 1804 un alt cutremur și un incendiu distrug o parte din biserică.

-11 ianuarie 1838 și 23 martie 1847 alte cutremure ce afectează și această biserică, la cutremurul din 1847 au fost incendiate toate clădirile din jurul bisericii printre care și documente și obiecte de patrimoniu.

– după ultimul incendiu biserica a fost refăcută de arhitectul Xavier Villacrosse Aine, care a făcut o lucrare diferită de forma initială a bisericii. Din această cauză, biserica a fost denumită “Sfantul Gheorghe Nou”.  Iar după  cutremurele din anii 1940 și 1977, biserica a trebuit să fie iarăși consolidată și renovată.

– poetul național Mihai Eminescu obișnuia să vină  la această  biserică pentru a se reculege iar  pe   17 iunie 1889 primește slujba de înmormântare chiar în acestă biserică.

– pictura a fost realizată în frescă în stil bizantin.

– arhitectura acestui lăcaş face parte din aceeaşi serie tipologică cu bisericile Radu Vodă, Patriarhia, Cotroceni, Văcăreşti, toate preluând tipul primar al bisericii cu plan triconic, cu pronaos supralărgit, a lui Neagoe Basarab de la Curtea de Argeş.

-pridvorul  cu 7 arcade frontale în centru şi câte 3 laterale, rezemate pe coloane cu capiteluri înflorate înălţate pe un parapet sculptat, traforat.

-pronaosul supralărgit, este de formă pătrată, cu 4 coloane care susţin o turlă centrală. Trecerea spre naos este despărţită de 3 arcade rezemate pe coloane, după care se află zona mai îngustă, a gropniţei, acoperită de un arc foarte lat. Peste naos, cu absidele laterale puţin reliefate, este ridicată a doua turlă, mai mare, tot octogonală.

– în faţa bisericii, pe un soclu monumental,înconjurată de arbori ocrotiți se află statuia Sfântului Constantin Brâncoveanu, realizată de sculptorul Oscar Han.

Și de reținut:

– biserica are  patru hramuri: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (23 aprilie), Sfântul Ierarh Nicolae (6 decembrie), Sfinţii Martiri Brâncoveni, împreună cu sfetnicul Ianache (16 august) şi Sfânta Cuvioasa Parascheva (14 octombrie).

– anul 2014 va fi anul Sfinților Martiri Brâncoveni întrucat se împlinesc 300 de ani de la sfântul lor “martiriu”. La 15 august 1714 la Țaringrad Constantin Brâncoveanu Vodă, cei patru fii ai săi și Vistierul Văcărescu au fost decapitați la porunca Sultanului Ahmed. 

Au fost puși în genunchi într-o piață, iar înainte de a fi decapitați Sultanul Ahmed i-a mustrat făcându-i haini. Înainte de a se ridica securea asupra capului lor fură întrebați dacă voiesc să se facă turci și atunci vor fi iertați. Glasul cel înăbușit de credință al bătrânului Brâncoveanu răsună și zise înspăimântat de această insultă:

“Fiii mei! Iată, toate avuțiile și tot ce am avut am pierdut; să nu ne pierdem însă și sufletele! Stați tare și bărbătește, dragii mei, și nu băgați seamă de moarte. Priviși la Hristos Mântuitorul nostru câte a răbdat pentru noi și cu ce moarte de ocară a murit; credeți tare întru aceasta și nu vă mișcați nici vă clatiți din credința cea pravoslavnică pentru viața și lumea aceasta.”

– Constantin Brâncoveanu este singurului domnitor român care a preferat să moară decât să-și lepede credința ortodoxă.

Ca și concluzie- 

         Chiar dacă te  grăbești să ajungi la treburile tale, nu ai cum să treci pe lângă această biserică norocoasă, care a scăpat de demolările, știm noi cui, fără să o observi. Chiar dacă e ascunsă mai tot timpul anului după o perdea verde de pomi ocrotiți, cântarea psaltică ce se aude în surdină dinspre biserică nu are cum să te lase indiferent…

          Și dragilor, în București sunt foarte multe obiective  turistice printre care și biserici monument istoric, dacă sunteți din provincie și doriți să le vizitați o puteți face liniștiți. Și cum o singură zi nu este suficientă pentru a străbate Capitala puteți încerca hotelurile  situate la doi pași de obiectivele tale pentru vizitat  , sau locurile de cazare oferite de Patriarhie  pentru a vă odihni peste noapte.  Aveți nevoie de energie și odihnă pentru a explora străzile vechi ale Bucureștiului.

 Nu se plătește taxă de vizitare,

Se poate fotografia dacă nu este slujbă.

Localizare:

Bd-ul. I.C. Brătianu nr. 1, București, sector 3, (între P-ța Unirii și P-ța Universității)

Informații din Enciclopedia lăcaşurilor de cult din Bucureşti” de  Lucia  Stoica şi Neculai Ionescu Ghinea

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.