Grădina Cișmigiu, un loc romantic

         Printre locurile cele mai dragi nouă din București, locul unde adorăm să ne plimbăm indiferent de anotimp, Parcul Cișmigiu.

         Parcul Cișmigiu, cea mai veche și mai frumoasă grădină publică de pe teritoriul Bucureștiului. Aproximativ în centrul orașului București a fost și este unul din principalele puncte de atracție pentru locuitorii de aici. De-a lungul timpului Grădina Cișmigiu s-a schimbat foarte  puțin, păstrându-și aspectul său clasic de superb parc englezesc.

Din istoria Grădinii Cișmigiu:

           Totul a început acum mai bine de 200 de ani, pe vremea când Țara Românească era condusă de domnitorul Alexandru Ipsilanti. Pe atunci s-a dispuns realizarea a două cișmele în București, căci apa potabilă nu se găsea ca azi, în fiecare gospodărie și la fiecare colț de stradă. Iar prima cișmea a fost realizată chiar lângă locul prin care trece azi strada Știrbei Vodă. De la această cișmea a primit numele Parcul Cișmigiu. Însă odată cu ea a apărut și o baltă nu tocmai igienică, ce se umfla în fiecare an și cu atât mai mult în lunile ploioase. Din această cauză dar și pentru a le oferi cetățenilor orașului un loc de promenadă, Pavel Kiseleff a dispus în 1830 secarea bălții și înlocuirea ei cu un parc public. Abia 17 ani mai târziu, sub conducerea domnitorului Gheorghe Bibescu se trece la asanarea zonei. Iar pentru ca noua grădină să arate respectabil, autoritățile apelează la grădinarul și peisagistul Wilhelm Mayer. Acesta gândește și proiectează parcul Cișmigiu iar lucrările durează până prin 1854 atunci când are loc inaugurarea oficială a spațiului verde.

         Anul 1883 marchează mai multe evenimente importante pentru Parcul Cișmigiu. Mai întâi, Primăria Bucureștiului cumpără o parte din grădina Familiei Crețulescu, adăugând aproape 15 000 de metri pătrați grădinii.  Apoi, aici sunt aduși lebede și pelicani iar în iarnă lacul este deschis pentru prima dată patinatorilor amatori.

           Tot în parc s-a amenajat un spațiu special, denumit Rotonda Scriitorilor, care există și azi. Sunt expuse în semicerc busturile unora dintre cei mai mari scriitori și poeți ai României: Mihai Eminescu, Titu Maiorescu, Ion Luca Caragiale, B.P. Hașdeu, Vasile Alecsandri Duiliu Zamfirescu sau Ion Creangă.

         La fiecare plimbare prin Parcul Cișmigiu ne-am bucurat ochii și sufletul admirând aranjamentele florale, adulmecând parfumul pomilor, am tras cu ochiul la monumentele deosebite încercând să le descoperim poveștile.

         Monumentul Traian Demetrescu care a fost realizat din marmură de Carrara și a fost inaugurat pe 11 iunie 1905 în Grădina Ateneului, iar în 1939 a fost mutat în Parcul Cișmigiu. Soclul înalt are în partea stângă reprezentată o fată într-o rochie simplă, care oferă un buchet de flori.

         Un alt monument remarcabil este Monumentul Sissi Stefanidi ridicat  de către familia Stefanidi în amintirea fiicei lor Sissi care s-a stins din viață de tânără. Statuia reprezintă o mamă ce toarnă apă dintr-un ulcior iar amplasarea ei actuală nu este întâmplătoare pentru că terenul a aparținut familiei tinerei și a fost donat pentru crearea parcului.
Bustul Maicii Smara este un alt loc ce trebuie văzut. Smaranda Gheorghiu a fost o personalitate importantă a epocii ei, o promotoare a culturii și o educației.

         Monumentul Sturdza, închinat prestigioasei familii aristocrate, a fost înlocuit și refăcut de câteva ori, numai noi l-am văzut în ultimii ani refăcut de două ori.

         Nu am ratat nici plimbările romantice cu bărcuța, indiferent că au fost sub clar de lună sau în mijlocul zile, au fost mereu fascinante. Nu am uitat nici de restaurantul modern care de fiecare dată ne-a surprins cu bucate deosebite sau de foișorul unde vara mai mereu am ascultat muzică de promenadă.

Alte curiozități despre Grădina Cișmigiu

primul chioşc de ziare de lângă Cişmigiu apare în  1870, pentru care se plătea o chirie de 1410 lei pe o perioadă de 4 ani.

-inițial iluminatul parcului se făcea cu candele alimentate cu ulei, poziționate pe marginea lacului.

-în 1860 s-au montat 40 de felinare cu lampă, apoi numărul acestora a crescut treptat.

         Ruinele din parc  La Cetate, aproape de intersecția străzilor Schitu Măgureanu și Știrbei Vodă, se pare că sunt ruinele unei mănăstiri.

         Mănăstirea ar fi fost construită de Logofătul C. Văcărescu în 1756, din această mănăstire ar fi plecat un tunel secret până în Palatul Crețulescu.

         Ar fi frumos să fie restaurate, curățate și puse în valoare aceste ruine, chiar dacă nu se știe prea multe despre ele.

         Dacă ai făcut o plimbare lungă prin tot parcul sigur ai trecut și pe  Podul de Nuc, care este una dintre cele mai vechi lucrări ale Bucureștiului, datând din 1859. De un farmec aparte cu  laturile în chip de crengi de nuc, care dau un aer arhaic şi poetic întregii construcţii. Chiar dacă este turnat  în beton, Podul de Nuc se încadrează perfect în peisajul parcului, fiind  unul din cele mai îndrăgite şi reprezentative locuri de promenadă din Cişmigiu.

          Vara poți admira păuni sau lebede, rațe și alte păsări. Iar copii au locuri de joacă special amenajate, iar cei care doresc să facă sport au la dispoziție gratuit aparate la care pot lucra.

         Cișmigiul este fascinant indiferent de anotimp, plimbă-te pe aleile sale ori de câte ori ai ocazia, cu siguranță vei simți parfumul romantismului care te va face să te îndrăgostești…și de el.

Info: Alexandru Lancuzov, Grădinile Bucureştiului.

 

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.