Grota Miresei – Muntele de Sare

          Hoinari prin locul care impresionează prin legende și povești, însoțiți de soare și parfum de primăvară.

         Despre Muntele de Sare care  este localizat în oraşul Slănic Prahova şi este o arie protejată de interes național fiind ocrotit din 1954, mai este și UNIC ÎN LUME.

         S-a format prin prăbușirea unei galerii de exploatare a sării, odată cu aceasta antrenând o alunecare de teren și dezgolind muntele. Rezervaţia are o suprafaţă de două hectare şi este formată din masivul de sare şi lacul din mijlocul acestuia. Rezervaţia se numeşte şi Complexul Baia Baicului. Masivul de sare cuprinde Grota Miresei, Baia Miresei şi Muntele de Sare. Lângă acesta se află  Lacul Mare (Baia Baicului), cu o suprafaţa de 5.100 mp şi o adâncime de până la 7 metri, dar şi Baia Porcilor, un lac de 1.460 mp şi o adâncime de numai un metru, un lac cu nămol terapeutic.

         Încă din  1800 zona a fost exploatată, aici erau şase ocne de sare, care s-au prăbuşit în timp, formându-se actualele forme de relief.

         Din exploatările din interiorul Muntelui de Sare, care au funcţionat pâna în 1852, s-a format Grota Miresii. După prăbuşire, mina a fost inundată ducând la dizolvarea sării şi la prăbuşirea tavanelor. Aşa, s-a creat un imens puţ de 50 de metri în mijlocul masivului de sare, lăsând să se vadă forma de clopot a fostei mine. Apa a sculptat zona, formând o mare diversitate de forme carstice: lapiezuri, ponoare, arcade şi concreţiuni de sare.
Numele de Grota Miresii i-a fost dat în  1920, în urma unei întâmplări nefericite. Legenda spune că, la doar patru zile după nuntă, fiind părăsită de soţ, o fată s-a sinucis, aruncându-se din vârful muntelui de sare direct în lac.
Exista şi o altă legendă, mai puţin cunoscută, care spune că apa sărată de la baza grotei ar fi, de fapt, lacrimile unei prinţese rămase fără prinţul ei.

          Printre localnici mai circulă o legendă precum  că părinții voiau s-și dea fata cu forța după un mire care nu-i placea. Fata s-a aruncat din vârful stâncii, punandu-și capăt zilelor. Locul acela, intrat în legendă, unde muntele de sare se întâlnește cu apa adusă de ploi  poartă numele de Grota Miresei.

         Timpul si factorii naturali apa şi vântul au modelat muntele, iar astăzi este considerat unul dintre cele mai frumoase areale geologice şi geomorfologice ocrotite. Deşi, se pare că, din cauza cutremurului din 1977 şi a inundaţiilor din 1993 şi 1999, muntele s-a mai prăbuşit pe laturi, degradându-se.

        Nici flora nu este de neglijat, aici fiind prezente sărărica (Salicornia Herbacaea), pelinul (Artemisia salina), steluţa (Aster tripholium).

         Lacul Baia Baicului este amenajat modern pentru petrecerea timpului liber şi pentru tratamentul bolilor reumatismale. În Slănic Prahova, se fac tratamente specifice unei staţiuni balneoclimaterice, pentru tratarea bolilor pulmonare, afecţiunilor post-traumatice ale aparatului locomotor, respiratorii cronice infecţioase şi alergice, ginecologice cronice, cardiovasculare periferice sau dermatologice.
În plus, mai puteți  admira și Salina Unirea cu saloanele subterane, amenajate pentru petrecerea timpului liber.

          Prima atestare documentară a Slănicului datează din 1532, iar a doua din 1685, când spătarul Mihai Cantacuzino cumpără jumătate din moșia Slănic pentru a deschide ocne.

         Accesul la Complexul Baia Baicului se face din oraşul Slănic, aflat pe DN1, Bucureşti – Ploieşti şi apoi fie pe Valea Teleajanului peste dealul Bughea, fie pe Valea Vărbilăului şi Slănicului din Plopeni.

Pentru a ajunge la Muntele de Sare trebuie să treceți prin incinta restaurantului Grota Miresei, dacă nu găsiți pe nimeni la restaurant îl puteți admira de la distanță.

Share Button

1 Comment

  1. Ora Exacta

    Cautand pe internetul din Romania iata ca am aflat pe pagina
    dumeavoastra. Trebuie sa apreciez ca sunt placut surprins de calitatea informatiilor de pe aceasta pagina si va urez cat mai mult succes!

    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.