În Țara Oltului la Mănăstirea Dintr-un Lemn

          Țara Oltului, un loc de poveste peste care plutește Duhul lui Dumnezeu ce stă ascuns după stânci ori după culmile munților uneori ieșind cu generozitate în calea drumețului.


Mănăstirile și bisericile de pe malul Oltului par a fi oprit goana înverșunată a timpului. După ce le treci pragul ai impresia că ai nimerit în universul medieval sub ocrotirea sfinților din fresce și a domnitorilor întemeietori.  Ne-am propus, fără să facem o listă, să explorăm la fel de mult și Oltenia precum celelalte ținuturi ale României. În 2013 am reușit să pătrundem puțin câte puțin pe plaiul oltenesc,  am văzut foarte puține locuri din  zonă,  unul din ele fiind  Mănăstirea Dintr-un Lemn.

        Am ajuns la mănăstire după ce am văzut ciudatele pietre din Muzeul Trovanțilror, ar fi fost păcat să nu profităm de vremea frumoasă de toamnă și de timpul avut la dispoziție.

         După ce am trecut de poarta din lemn frumos sculptată păzită de mici negustori și cerșetori, ni s-a întins în fața ochilor o alee garnisită cu salcii pletoase, la umbra cărora trona câte o băncuță. Să tot stai și să savurezi colțul de verdeață atât de liniștitor.

         În capătul aleii am dat peste niște monumente care ne-au intrigat la prima vedere, mai târziu am aflat răspunsul. Am observat o ancoră din fier îngrădită de un gard din fier vopsit în negru cu aceeași tematică, respectiv câteva ancore albe. Alături se află un alt monument din marmură, cu o elice albastră și o cruce.  Misterul a fost risipit când am aflat că în perioada 1938-1940 lăcașul a fost renovat de Ministerul Aerului și Marinei de atunci. Astfel  devenind simbolic “altar de închinare pentru aviatori și marinari”. Monumentele fiind  ridicate în cinstea celor căzuți la datorie.

Despre Mănăstirea Dintr-un Lemn

         Și despre această mănăstire circulă tot felul de povești și legende, iar nouă ne plac tare mult astfel de locuri, probabil știi asta deja.

        Se spune că un călugăr cioban pe nume Radu ar fi găsit o icoană a Maicii Domnului într-o scorbură a unui stejar secular. Iar în acel moment el ar fi auzit o voce  care îl îndemna să construiască o biserică din trunchiul acelui stejar, asta se întâmpla la începutul secolului al XVI- lea.

         Icoana Maicii Domnului păstrându-se și astăzi în biserica de piatră a mănăstirii, unde fotografiatul este interzis. Dar așa ai un motiv în plus să vizitezi acest loc și să descoperi și alte lucruri interesante.

         Biserica de lemn a fost construită chiar în locul stejarului, aceasta fiind lucrată  din bârne de lemn, încheiate în coadă de rândunică (fără cuie sau liant). Temelia este construită din piatră de râu, iar de jur împrejur este străjuită de o alee din blocuri mari de piatră cioplită. Forma fiind dreptunghiulară  cu lungimea de 13 metri, lată de 5,5 metri și înaltă de aproape 4 metri. La exterior se poate observa un brâu sculptat în grosimea lemnului. Biserica este fără turlă și are pridvorul deschis.

Catapeteasma este sculptată în lemn de tei și este din anul 1814.

        Curtea bisericuței este plină cu morminte ale căror cruci albe contrastează cu pereții negri din lemn smolit. Contrastul este atenuat  de florile care împodobesc mormintele, o adevărata explozie de culori de toamnă.

         Iar pe lângă gardul bisericuței, mai stau încă în picioare câțiva stejari seculari, cel mai  probabil frați ai celui  din care a fost construit lăcașul de cult.

Despre icoana găsită în bătrânul stejar.

         În 1929 un cercetător de la Universitatea de la Strasbourg, Andrei Grabăr a studiat icoana de 1.5 metri înălțime și lată de 1.1 metri spunând că ar fi pictată  în secolul IV la mănăstirea Theothokos din Grecia. Icoana ar fi fost pictată după un model  de icoană al Apostolului Luca, cel care a pictat-o pentru prima dată pe Maica Domnului. Icoane asemănătoare cu cea de la Mănăstirea Dintr-un lemn ar mai fi încă două în întreaga lume.

Biserica de piatră

         Matei Basarab construiește biserica în 1640, în pisania care datează din 1715, scrisă la porunca lui Ștefan Cantacuzino, se confirmă faptul că Matei Basarab este ctitorul bisericii. Autorul celei de a doua etape a construrii bisericii de piatră ar fi Preda Brâncoveanu, bunicul lui Constantin Brâncoveanu.

         Din punct de vedere arhitectonic biserica din piatră poarta amprenta lui Matei Basarab, are formă triconică. Printre odoarele bisericii se numără și două candelabre dăruite de Șerban Canracuzino și Doamna Marica Brâncoveanu, cea care a ctitorit  Mănăstirea Surpatele.

         În 1715 Ștefan Cantacuzino restaurează în întregime clopotnița mănăstirii, situată la intrarea în incinta principală și Casa Domnească. Ultima restaurare este realizată în  perioada 1938-1940 de  “Ministerul Aerului și Marinei”.

Însemne din interiorul turnului clopotniță.

         Mănăstirea este de maici, iar complexul monahal este compus din chiliile acestora, locuri de cazare, 50 la număr, biserica de lemn, biserica de piatră și o altă biserică aflată în construcție ce va avea hramul Nașterea Maicii Domnului.

         Nu lipsesc florile din grădini și nici de pe cerdacurile chiliilor.

          Mănăstirea Dintr-un Lemn este locul unde Anton Pann a cântat pentru prima dată, într-un cadru organizat, imnul naţional pe versurile lui Andrei Mureşanu.

         La această mănăstire este înmormântat Paul Teodorescu – a fost ministru al aerului și marinei între 1938-1940.

Ca mai toate mănăstirile și aceasta te îndeamnă la meditație, la contemplare, te încarcă pozitiv și  te face să-ți dorești  să o revezi atunci când ești prin zonă.

Sperăm că ți-am dat suficiente motive să vizitezi acest loc ce pare desprins din Rai. Dacă ai fost lasă un comentariu și spune-ne ce te-a impresionat.

Mănăstirea este în comuna Frâncești la 25 de km de Râmnicu Vâlcea.

Se poate ajunge prin mai multe variante:

-Craiova – Mănăstirea Dintr-un Lemn: – pe DN64: Craiova – Drăgăşani – Băbeni (DL) – Frânceşti (ramificaţie la dreapta) – Mănăstirea Dintr-un Lemn – 110 km;

– Sibiu – Mănăstirea Dintr-un Lemn:  pe DN1 – Sibiu – Tălmaciu (DN7) – Rm.Vâlcea – Băbeni (DL) – Frânceşti (ramificaţie la dreapta) – Mănăstirea Dintr-un Lemn – 123 km;

-Bucureşti – Mănăstirea Dintr-un Lemn: – pe A1: Bucureşti – Piteşti (DN7) – Rm. Vâlcea – Băbeni (DL) – Frânceşti (ramificaţie la dreapta) – Mănăstirea Dintr-un Lemn – 195 km;

Cu trenul până la Gara- Băbeni.

Imagini din 2013

Share Button

2 Comments

 1. obiecte bisericesti

  Cuvinte frumoaste am citit aici. Va dorec mult spor in ceea ce faceti.

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Ne bucurăm, mulțumim!!

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.