Nostalgie – Muzeul de Științe ale Naturii – Dorohoi

         Foarte rar se întâmplă ca atunci când ajungem ACASĂ să avem timp pentru a vizita câte ceva. Știm câ în județul Botoșani sunt câteva obiective importante ce trebuie să le amintim. Majoritatea le-am văzut în urmă cu foarte mult timp. Excursiile de o zi din  clasele I – VIII se axau pe casele memoriale și muzeele din județ apoi pe mănăstirile și cetățile din Bucovina. La vremea respectivă eram plictisiți de ele, aproape în fiecare an le vedeam. Acum a început să ne fie dor de ele și când avem câteva clipe libere le trecem pragul cu drag și  imediat observăm schimbările. La majoritatea în bine și acesta este un lucru inbucurător.

         Mânați de nostalgia vremurilor din copilărie am ajuns în toamna lui 2013 să vizităm Muzeul de Științe ale Naturii din Dorohoi. Am fost plăcut impresionați de primirea caldă și de ospitalitatea personalului.

Muzeul de Științe ale Naturii a fost înființat în anul 1953.

         Clădirea  monument istoric a fost construită  în stil baroc, în anul 1887, de către arhitecți italieni, după un proiect francez, cu destinația de reședință a prefecturii fostului județ Dorohoi.

         Patrimoniul muzeului este repartizat în 17 săli și cuprinde piese naturalizate din toate grupele sistematice: minerale, plante, moluște, pești, păsări, mamifere, păsări exotice  și o vastă colecție de fluturi.

         Deși într-un oraș așa mic nu te-ai gândi ca muzeul să fie bine organizat. Însă am avut o surpriză plăcută, Am uitat să menționăm că nu am mai văzut acest muzeu de mai bine de 20 de ani. Cum spuneam, muzeul este bine organizat, la fiecare exponat există câteva informații generale.

         Printre exponate se găsesc  câteva piese cu valoare deosebită, specii foarte rare cum ar fi: ciocârlia urecheată, pasărea omătului, raţa cu perucă, fluturele hermafrodit, Licaena icarus, lepidoptere exotice deosebit de rare: Papilio nictoriae, Urania madagascariensis, Papilio carrenses poseidon.

         În 8 săli din cele 17  se găsesc exponate din sticlă și porțelan, Galeriile de artă contemporană, acestea fiind expuse aici din 1985.

         Obiectele din sticlă şi porţelan au fost realizate la Fabrica de sticlă din Dorohoi, sub egida unei tabere de creaţie folosind ca materie primă nisipul cuarţos de la Hudeşti – Miorcani.
Dintre artiştii participanţi amintim pe Ovidiu Buba, Ioana Şetran, Cristina Popescu Rusu, Dionisie Popa .

        Patrimoniul muzeului este format din peste  275000 de piese obţinute din achiziţii şi donaţii de la diverşi colecţionari sau ca rezultat al cercetării în teren de către personalul de specialitate al muzeului.

        Vizita la muzeu a fost o mini lecție de zoologie

Programul de vizitare este de marți până duminică de la 9.00 la 17.00.

Adresa muzeului: Strada Al. I. Cuza, Nr. 43, Dorohoi,
Tel: 0231.611.773

Share Button

1 Comment

  1. Soltuzu Manuela

    Cat costa un bilet de întrare?

    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.