Oaza de liniște din București – Parcul Herăstrău

          Numele lacului și al parcului vine de la existența pe aceste locuri a unui joagăr sau fierăstrău.

Hai că pare interesant  🙂

          Iubim parcurile care  sunt cu siguranță îndrăgite și  de voi.  Sunt acele zone din marile orașe, unde găsim  un val de aer proaspăt într-un mediu agitat și poluat. Parcul Herăstrău este cel mai mare parc din  București și se regăsește în nordul capitale, în jurul lacului omonim. Este unul dintre cele mai relaxante locuri din București, un spațiu al divertismentului, al sportului, locul ideal de a petrece o după-amiază plăcută alături de cei dragi.

          La începuturi zona era mlăștinoasă, dar acestea s-au scurs astfel  între anii 1930-1935  devenind locul ideal pentru a construi o oază de liniște în București. În  1936 sub  denumirea de Carol II are loc inaugurarea Parcului Herăstrău, un moment de maximă încântare pentru toți bucureștenii și nu numai. Teritoriul parcului este structurat pe două zone principale, una rustică Muzeul Național al Satului  și un domeniu public activ cu zone destinate activităților recreative.

           La momentul amenajării parcului  mai multe case modeste, precum și o instalație industrială au fost complet demolate. În locul acestora și-au făcut apariția sute de arbori și arbuști ce au schimbat complet înfățișarea locului.

           Parcul Herăstrău are o suprafață de 110 de hectare, amenajarea sa a fost făcută de celebrii arhitecți Pinard și Rebhun, aleile fiind proiectate de către arhitectul Octav Dobrescu. Vegetația parcului este alcătuită dintr-o varietate de specii de arbori și arbuști (arțari, frasini, plopi, tei), arbori rășinoși (buxus, juniperus, tazus, forxitia, filadelfiu, spireea, lonicera), se mai regăsesc și specii protejate. În 1961 a fost plantat Stejarul lui Tagore, iar în Grădina Japoneză se regăsesc cireșii floriferi donați chiar de către împăratul Japonie.

          Una din principalele atracții ale parcului o reprezintă Lacul Herăstrău, spațiu amenajat și modernizat în vederea practicării plimbărilor pe apele sale cu ambarcațiuni mici. Lacul este înconjurat de vegetație, iar priveliștea este uluitoare. Vara în zilele de weekend  apele Lacului Herăstrău se transformă într-un furnicar de ambarcațiuni, iar doritorii stau la rând ore întregi pentru a se bucura de câteva minute relaxare totală. Efortul așteptării merită din plin pentru că experiența este inegalabilă, noi ne-am convins.

         Odată cu înființarea parcului a luat naștere și Muzeul Național al Satului înființat de sociologul Dimitrie Gusti, fiind primul muzeu etnografic în aer liber din lume.

          Herăstrăul  este unul dintre cele mai frumoase parcuri din Capitală poate pe aceiași balanță cu Cișmigiul veșnic romantic. Și  interesant este că Parcul Herăstrău este  cel mai mare parc din Europa amplasat în interiorul unui oraș.

          Și cine a trecut cel puțin o dată prin acest parc a observat cel puțin o satuie, noi am descoperit o mulțime  🙂

         “Aleea Cariatidelor” situată  la intrarea dinspre Piața Charles De Gaulle,  realizată  de Constantin Baraschi a produs senzație la lansarea ei din 1939, este  transpunerea unui element clasic grecesc în stil românesc. Femeia  reprezentata este privită cu pietate: figura aristocratică, silueta zveltă, strai românesc tipic, remarcabil prin eleganța sobrietății – motive populare pe mânecile iei, horbote la mâini și poale. Dar în picioarele goale! Aleea a fost distrusă la un moment dat, actualul grup a fost refăcut având ca model o copie autorizată făcută de artist, care se găsește în Cimitirul Belu.

        Pe Insula Trandafirilor  de câțiva ani au apărut capăținele fondatorilor Uniunii Europene, iar prin tot parcul veți descoperi busturile diferitelor personalități românești și nu numai, de la scriitori, compozitori,filosofi,  pictori, revoluționari la statui ale unor animale și păsări.

          Poate cei care au montat/ scris această plăcuță caută pe google să vadă cine a fost MARK TWAIN, astfel vor afla și cum se scrie corect numele său. Sau poate primăria se sesizează? nici acolo nu e nicio minte lumi(y)nată?

        Dacă  ajungi în Herăstrău te poți bucura de o mulțime de chestii, poți desfășura diverse  activități și poți fotografia în orice anotimp.

        Uite aici o listă cu tot ce găsești de făcut și văzut în minunatul parc Herăstrău:

         Te poți bucura de aparatele de fitness, poți vizita bazinul cu plante acvatice  și aqvariul. De vrei să citești o carte  în grădina japoneză  sau în umbrarul de lectură  treci pe la bibliotecă. Noi vara am trecut pe la teatrul de vară unde am urmărit câteva spectacole și filme. Plimbându-te pe alei te poți bucura de diverse expoziții de pictură, sculptură sau te poți uita minute în șir la peretele cu grafitti în încercarea de a desluși formele de acolo. Și dacă ești o persoană sportivă  ai unde să te miști la  mesele de ping- pong, minigolf, teren de golf, teren de minigolf, teren de fotbal, teren de basket, teren de tenis. Se pot închiria biciclete,  sunt amenajate piste de biciclete. Nici pasionații de table și șah nu au fost uitați, acestora li s-au amenajat mese speciale unde se pot relaxa în voie. Dacă vara ne putem bălăci în piscină iarna avem o altă variantă, patinoarul. Ca orice parc care se  respectă și acesta are locuri speciale amenajate pentru copii, orășelul copiilor, pistă de Karting, plimbări cu trenulețul, teatrul de păpuși. După o plimbare cu barca, hidrobuzul, vaporașul sau hidrobicicleta cu siguranță veți dori să vă potoliți setea la o terasă sau să serviți un desert răcoros la un restaurant și aveți de unde alege, iar în curând se va deschide în pavilionul H cea mai mare berărie din Estul Europei. Desigur sunt amenajate și spații pentru câini, vă mai puteți bucura de internet gratuit, puteți vedea păsări exotice și sălbatice  și vara oricine dorește poate asculta muzică de promenadă.

        Te-am convins să faci o plimbare în imensul parc Herăstrău?  Uite încă câteva fotografii din diferite anotimpuri.

La Parcul Herăstrău puteți ajunge cu:

Autobuz: 105, 131, 148, 149, 183, 205, 261, 282, 301, 304, 330, 331, 335, 449, 783

Tramvai: 41,42
Metrou: Aviatorilor
Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.