O altă perlă a Bucureștiului – Parcul Carol

         Pe unde să te mai plimbi prin București când te plictisești de Cișmigiu, sau Herăstrău?!

         Un parc destul de atractiv, vechi de mai bine de 100 de ani,  amenajat pe locul unei podgorii ce se întindea pe toată partea de est și sud a Bucureștiului de astăzi. Amenajarea sa a durat 6 ani, din 1900 până în 1906.  A fost proiectat de peisagistul francez Eduard Redont iar de organizarea lui s-a ocupat academicianul Constantin I. Istrati.  Parcul a fost inaugurat în anul 1906 cu prilejul sărbătoririi a 40 de ani de domnie a regelui Carol I. 

        Poți petrece o zi de neuitat făcând sport sau pur și simplu admirând florile, pomii, lacul și statuietele de pe cele peste   40 de hectare pe care se întinde parcul.  Dacă tot am amintit de statui, cei care ați trecut prin parc cu siguranță ați observat cele  2 statui-giganții (tineri nud). Inițial au fost 3 însă statuia Frumoasa Adormită a fost mutată în Parcul Herăstrău. Acestea au fost realizate de  Filip Marin, Dimitrie Paciurea și Karl Storck.

         În capătul aleii principale de formă geometrică la sfârșitul anului 1947 a fost construit sub coordonarea arhitecților Horia Maicu și Nicolae Cucu, Mausoleul din Parcul Carol, care s-a numit pe vremea aceea „Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului și a patriei, pentru socialism”. Monumentul are o înălțime de 48 de m, numărul anilor de domnie a lui Carol I.

         Parcul Carol găzduiește mai multe obiective turistice care așteaptă vizitate și redescoperite. Amintim de Castelul lui Vlad Țepeș, Fântâna Cantacuzino (realizatî în stil neoclassic în 1870), Muzeul Național Tehnic “Dimitrie Leonida”, fântâna Zodiac și Institutul Astronomic al Academiei Române.

        De amintit faptul că Arenele Romane  au fost construite pentru a sărbători  “18 secole de romanitate pe pământul Daciei”.

        În vechime era obiceiul ca “lumea să se adune aici” în Parcul Carol. Era câmp deschis, verdeață, umbră, izvoare reci și mai era încă ceva ce nu se găsea nicăieri în București: o clădire veche, dar nu prea, de o rară frumusețe, parcă anume făcută ca să slujească drept tribună luptătorilor pentru libertatea poporului. Aici au vorbit pe rând Nicolae Bălcescu, Heliade, frații Golești, Christian Tell,  Magheru și mulți alții.

Din 2004 Parcul Carol este inclus pe Lista monumentelor istorice.
         În parc este permis accesul cu rolele, biciclata sau cățeii, iar dacă vreți a vă răcori sau servi ceva delicios de mâncare puteți poposi la unul din restaurantele din jurul lacului de agrement.
Share Button

2 Comments

 1. Catalin

  Am fost in apropiere (acolo unde se intalnesc baietii din Club Chevrolet) si acum, dupa ce-am citit articolul…mi-e ciuda ca nu l-am vizitat. La urmatoarea vizita in Bucuresti sigur nu-l ratez 🙂

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Să nu-l ratezi, vara este foarte răcoros iar toamna tare fotogenic 🙂

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.