În Palatul Suțu te poți întoarce în Bucureștiul secolelor trecute

       

           Încearcă să-ți pui imaginația la treabă  să vezi cum arăta acum 200 de ani locul unde astăzi este Piața Universității. O grădină fastuoasă  cu multe flori și păsări, cu un palat în mijloc, palat ce spărgea imaginea unui oraș fanariot cu locuințe mici cu iz oriental.

          Despre somptuosul  Palat Suțu

          Acesta a fost construit între 1833-1844  după planurile arhitecților Johan Veit și Konrad Schwink, în stil neogotic  și a fost reședința postelnicului Grigore C. Suțu. 

        Atunci în jurul palatului exista un imens parc ce  se întindea până spre fostul amplasament al bisericii Sf. Sava. În grădină puteau fi văzuți pelicani, fazani, păuni și un frumos bazin ce amintea  de fântânile Palatului Versailles.

         Pentru înfrumusețarea și decorarea interiorului s-au folosit materiale din Austria, aici au lucrat meșteri precum sculptorul Karl Storck.  Și astăzi se mai păstrează decorațiunile originale și candelabru de alamă cu 24 brațe comandat de C. Suțu de la un meșter austriac, mai există unul identic la Biserica Sf. Ioan Nou -București.

          De la intrare se poate remarca scara monumentală desfăcută în două brațe, iar pe peretele din față tronează o frumoasă oglindă venețiană din sticlă de Murano. De asemenea deasupra oglinzii se poate observa medalionul sculptat în lemn  de Irina Suțu, soția lui C. Suțu. În oglindă se vede și un ceas, care nu prea mai merge, construit special pentru a fi citit numai în oglindă.

         Construit din dragoste pentru artă și frumos astăzi găzduiește, din 1921, o impresionantă colecție de valori inestimabile pentru trecutul Bucureștiului – MUZEUL MUNICIPIULUI BUCUREȘTI (MUZEUL BUCUREȘTIULUI).

          La parter au loc expoziții temporare, concerte de operă și alte evenimente culturale. Evenimente pe care le găsiți anunțate pe pagina de facebook. Chiar îți recomandăm să participi la ele, sunt pe diferite teme care mai de care mai interesante. La etaj istoria Bucureștiului începe dintr-o încăpere care poartă vizitatorul printre siturile arheologice până la izvoarele orașului și culturii neolitice de acum 150 de mii de ani. Aceste dovezi atestă că Bucureștiul a fost construit pe una din cele mai vechi zone populate din Europa.  Colecțiile de aici sunt compuse și din elemente ale  civilizațiilor dace și elemente din tezaurele din siturile de la Colțea, Mogoșoaia, Mihai Vodă, Străulești, Dămăroaia, Herăstrau, Giulești, Lacu Tei, etc.

           Istoria își continuă cursul și în următoarea sală sunt exponate de la prima atestare documentară a Bucureștiului, din timpul lui Vlad Țepeș. În celelalte saloane sunt expuse vestimentații și armament din secolele 16-18, prima Biblie în limba română, sabia lui Constantin Brâncoveanu cu care a fost executat la Constantinopol împreună cu fii săi. Sabia lui Brâncoveanu, având încrustată pe lamă stema orașului și inscripția, în greacă: “Tu, împărate neînvins, cuvânt al lui Dumnezeu, stăpâne atotștiutorule, dă cununa izbânzii asupra potrivnicilor Voievodului și credinciosului Domn Constantin precum altădată împăratului Constantin cel Mare”.

           În celelalte săli exponatele sunt mai diverse începând cu secolul 19:  revoluția de la 1821, revoluția pașoptistă, unificarea principatelor de la 1859, începuturile monarhiei în 1866, câștigarea independenței naționale în 1877, încoronarea regelui din 1881. Mai sunt expuse documente istorico-administrative, obiecte personale ce au aparținut oamenilor  importanți ai perioadei, sigilii, fotografii, veselă scumpă, blazoane.

          Modernizarea orașului este reprezentată și printr-o bucată de “pavaj” din Podul Mogoșoaiei, apropo, înainte de domnia lui Constantin Brâncoveanu, această stradă (Calea Victoriei de azi) nu făcea parte din București, era numit și Drumul Brașovului.

           Dar să revenim la ce am mai văzut prin muzeu, am mai găsit informații despre iluminatul din București, aceasta fiind prima capitală iluminată cu lămpi de petrol (1857), cum era împărțit orașul, cum circulau tramvaiele și automobilele la începutul secolului 20. Mai este amenajat într-o încăpere, biroul primarului cu obiecte folosite de acesta în secolele trecute. Două saloane cu pereții garnisiți de tablouri printre care și ale familiei Suțu, mobilier și alte elemente de decor.

          Să vizitezi acest muzeu e  ca și cum te-ai întoarce în timp, în alte secole în altă atmosferă  a Bucureștiului, doar un pas te desparte de secolul 21, un pas și o ușă a unui palat… Probabil vei avea șansa să te întâlnești cu un urmaș din familia Suțu, noi l-am întâlnit, un blănos negru, alintat și foarte prietenos.

 Programul de vizitare este de miercuri până duminică de la 9:00 la 18:00

Prețul biletului este de 6 lei/persoană

-se oferă reduceri la elevi, studenți, pensionari.

-imagini din 2014

Share Button

1 Comment

  1. Monica - Povestidecalatorie

    Si eu l-am vizitat. Chiar merita!

    Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.