Muzeul Naţional “George Enescu” – Palatul Cantacuzino

          Muzeul Naţional “George Enescu” se află în Palatul Cantacuzino, construit de Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul)  între 1901-1903. Noi spunem că este una din cele mai frumoase clădiri din București.

          Dar hai să aflăm cum a ajuns acest palat să găzduiască  Muzeul Naţional “George Enescu”. Totul a început după moartea Nababului în 1913, când palatul trece în posesia lui Mihail G. Cantacuzino şi a soţiei acestuia, Maria (cunoscută în istoria domniţelor drept Maruca, născută Rosetti-Tescanu). Aceasta, după decesul prematur al soţului, se va recăsători cu George Enescu, în 1937.

         Cuplul Enescu a locuit, între 1945-1946, în casa din spatele palatului, destinată iniţial administraţiei clădirii, când am vizitat noi muzeul, mai exact în mai 2013 casa nu se putea vizita.

        Muzeul  “George Enescu”, funcționează în acest palat din 19 iunie 1956, după ce soția compozitorului a donat imobilul statului român cu acest scop.  Muzeul fiind inaugurat doi ani mai târziu pe 2 septembrie 1958. Înainte aici a funcționat sediul Preşedinţiei Consiliului de Miniştri, iar apoi, din 1947, Institutul de Studii Româno-Sovietice.

        Muzeul este organizat în trei săli ale palatului și prezintă cronologic mărturii din viața și activitatea lui George Enescu, astfel sunt expuse  fotografii, manuscrise, instrumente muzicale, obiecte şi documente. Aici se află, alături de vioara pe care Enescu a primit-o cadou de la un unchi de-al său, la vârsta de 4 ani, partituri ale operelor sale, diplome și medalii ce i-au fost conferite, printre care și cea a Legiunii Franceze de Onoare, masca și mâna mortuară.

          Palatul Cantacuzino a fost construit în stil baroc, după  proiectele  arhitectului Ioan D. Berindei. Atât interiorul cât și exteriorul palatului au fost dichisite cu decorațiuni sculptate. La exterior fațada atrage atenția prin bogăția de decorațiuni, iar deasupra intrării, frontului circular este prevăzut cu stema princiară a Cantacuzinilor.  Interiorul captează atenția oricui prin picturile murale, ornamentele sculptate, tapiseriile  din catifea adusă tocmai din Paris, candelabre, lămpi și vitralii.

          Muzeul mai are și altă funcționalitate, aici au loc  foarte des concerte de muzică clasică, am fost la câteva și este absolut fabulos.

          Vizitând muzeul și casa memorială din spatele acestuia poate vă veți da seama măcar puțin de  marea dragoste dintre cei doi.  Maruca a fost unica și marea lui dragoste, a lui Enescu, prințesa inimii lui – „’Eu, când iubesc ceva, se gravează aici… pentru totdeauna. Vreau să spun pentru toată viața, aici… În inimă.“ – George Enescu.

          Este incredibil de interesantă povestea lor de dragoste. Credeți că ar fi interesant un tur turistic- cultural pe la locurile unde a poposit, trăit și creat Enescu? Măcar la cele din România.

Alte palate ale Nababului

Micul Trianon -Florești, Prhova

Castelul Cantacuzino -Bușteni

De reținut:

Localizare- Calea Victoriei nr.141, București

Telefon: 021 318 14 50
E-mail: office@georgeenescu.ro

Program de vizitare: Marți- Duminică 10:00-17:00,  Luni- închis

Preț bilete:

– adulţi: 6 lei/persoană;
– pensionari: 3 lei/persoană;
– posesori ai cardului Euro<26, în vârstă de până la 30 de ani au  reducere 75 %
– elevii și studenţii tot 75% reducere
Intrare gratuită la muzeu în următoarele condiții:
– delegaţiile cu  caracter cultural;
– angajaţii reţelei muzeale,
– copiii preşcolari,
-copiii în vârstă de până la 18 ani, care au nevoi speciale sau cu handicap, precum şi persoana însoţitoare,
– copiii în vârstă de până la 18 ani, pe perioada vacanţelor şcolare;
– elevii, studenţii şi cadrele didactice de la şcolile, liceele şi universităţile de muzică din ţară, precum şi elevii şi studenţii cetăţeni români din afara graniţelor ţării, bursieri ai statului român;
– acces gratuit pentru fiecare zi de 26 a fiecărei luni.

Cu ce poți ajunge la muzeu:

metrou: staţia Piața Victoriei;
autobuze: 381, 300 – staţia Piața Victoriei;
troleibuze: 79, 86 – staţie Calea Victoriei.

 *informații de la ghidul muzeului

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.