La plimbare prin parcul ministrului. Parcul Dimitrie Ghica din Sinaia

           După o tură pe potecile munților sau după popasurile făcute la obiectivele turistice din Sinaia te invităm să îti tragi sufletul pe una din băncile frumos ornamentate din Parcul Dimitrie Ghica din Sinaia.


          Sigur l-ai observat, poate chiar i-ai străbătut aleile. Ei dacă ai  făcut o scurtă plimbare prin el sigur i-ai observat și statuile ce străjuiesc aleile din loc în loc, sau alte detalii. Dacă nu l-ai vizitat e timpul să o faci, sperăm să te determinăm să-l vizitezi și să fii mai atent la detalii.

        Îți prezentăm ce am observat noi și ce am aflat despre acest parc. Chiar dacă am intrat în el cu gândul să ne odihnim câteva clipe pe o bancă, după o drumeție pe munte, că tot mai aveam timp până la sosirea trenului. Parcul este situat în apropierea Gării Regale din Sinaia.

          Parcul “Dimitrie Ghica” din Sinaia a fost înfiinţat în 1881, iar amenajarea s-a făcut sub îndrumarea arhitectului peisagist elveţian, Eder.

          Aleile parcului sunt străjuite de arbori seculari și din loc în loc de busturile unor personalităţi care au locuit aici sau doar au vizitat oraşul Sinaia, ca, de exemplu: Mihai Eminescu şi lon Creangă, Nicolae Bălcescu, precum şi Dimitrie Ghica.

  Dimitrie Ghica a fost prim ministru al României în perioada 1868-1870, a  fost și un apropiat al Regelui Carol I.

          În parc iarna există un patinoar, iar vara în locul respectiv copii se pot bucura de compania unor ponei foarte drăgălași. Odată ce faci pași pe alei vei descoperi și câteva panouri cu informații interesante, utile și de cultură generală. Parcul este încadrat între trei giganți ai arhitecturii și istoriei  Cazinoul  și hotelurile Caraiman și Sinaia.

          În imaginea următoare este un obiect de mobilier urban cu valoare arhitecturală dattând din 1905, ridicat de Carol I.

Sperăm că v-am făcut poftă de o plimbare prin Parcul Dimitrie Ghica din Sinaia și că v-am deschis apetitul pentru puțină istorie.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.