La umbra Cișmigiului se ascunde Palatul Crețulescu

         Ne-am plimbat de zeci de ori prin Parcul Cișmigiu  și de fiecare dată ne atrăgea atenția  o bijuterie arhitectonică  ascunsă  după o perdea de arbori,  Palatul Crețulescu.

         La început de primăvară când pomii erau încă golași am reușit să facem câteva fotografii superbului palat.

         Povestea  lui  începe la 1700, când Constantin Brâncoveanu a aprobat nunta celei de a patra fiice, Safta, cu Iordache Creţulescu, fiul marelui logofăt Pârvu. Astfel, ca dar de nuntă domnitorul a oferit bucata de pământ pe care urma să fie ridicat palatul tinerei familii.

         Mai târziu moșia  a râmas moștenire Elenei Crețulescu, descendentă din familiile boierești, Filipescu și Crețulescu. Elena (1857-1930) a moștenit casele din București ale tatălui său și le-a transformat în 1902, într-un somptuos palat construit în stil renascentist francez cu influiențe baroce, după planurile arhitectului Petre Antonescu. Mare iubitoare a naturii și a  florilor, Elena Crețulescu  a construit în aripa dreaptă a palatului o seră.

         Palatul a fost vândut în 1927 Primăriei București, până în 1948 au funcționat în el diverse instituții, iar de atunci a găzduit  Muzeul de Artă Religioasă. Din 1972 este sediul UNESCO-CEPES, Centrului European de Învățământ Superior al UNESCO.

         Am dat târcoale palatului pentru câteva fotografii, turiștii,  nu au acces în interior, ne-am mulțumit cu imaginea sa exterioară, superbă.

Localizare: Strada  Ştirbei Vodă,  numărul 39, pe o alee paralelă cu strada Schitu Măgureanu. Lângă palat este una dintre intrările în Parcul Cișmigiu.

Fotografii din martie 2014.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.