La umbra Cișmigiului se ascunde Palatul Crețulescu

         Ne-am plimbat de zeci de ori prin Parcul Cișmigiu  și de fiecare dată ne atrăgea atenția  o bijuterie arhitectonică  ascunsă  după o perdea de arbori,  Palatul Crețulescu.

         La început de primăvară când pomii erau încă golași am reușit să facem câteva fotografii superbului palat.

         Povestea  lui  începe la 1700, când Constantin Brâncoveanu a aprobat nunta celei de a patra fiice, Safta, cu Iordache Creţulescu, fiul marelui logofăt Pârvu. Astfel, ca dar de nuntă domnitorul a oferit bucata de pământ pe care urma să fie ridicat palatul tinerei familii.

         Mai târziu moșia  a râmas moștenire Elenei Crețulescu, descendentă din familiile boierești, Filipescu și Crețulescu. Elena (1857-1930) a moștenit casele din București ale tatălui său și le-a transformat în 1902, într-un somptuos palat construit în stil renascentist francez cu influiențe baroce, după planurile arhitectului Petre Antonescu. Mare iubitoare a naturii și a  florilor, Elena Crețulescu  a construit în aripa dreaptă a palatului o seră.

         Palatul a fost vândut în 1927 Primăriei București, până în 1948 au funcționat în el diverse instituții, iar de atunci a găzduit  Muzeul de Artă Religioasă. Din 1972 este sediul UNESCO-CEPES, Centrului European de Învățământ Superior al UNESCO.

         Am dat târcoale palatului pentru câteva fotografii, turiștii,  nu au acces în interior, ne-am mulțumit cu imaginea sa exterioară, superbă.

Localizare: Strada  Ştirbei Vodă,  numărul 39, pe o alee paralelă cu strada Schitu Măgureanu. Lângă palat este una dintre intrările în Parcul Cișmigiu.

Fotografii din martie 2014.

Share Button

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.