Zlătari locul unde scapi de ghinion?!

          Dacă ai trecut pe Calea Victoriei ai observat în fața Palatului CEC o biserică, Biserica Zlătari (Sfântul Ciprian).

          Noi am fost curioși să-i aflăm istoria, astfel am aflat că sfântul locaș își păstrează numele de la primii săi ctitori. Breasla zlătarilor, meşterii aurari şi argintari de altădată,  care au ridicat o biserică din lemn  pe aceste locuri în secolul al XVII-lea, în timpul domniei lui Matei Basarab. Locul unde a fost construită biserica a fost  donat Elenei, fiica lui Radu – Vodă Şerban şi mamă a Cantacuzinilor din Muntenia.

         Biserica reconstruită la începutul secolului al XVIII-lea, 1705, cu ajutorul lui Mihail Canatacuzino. În acele vremuri biserica era una din cele mai bogate din țară, avea moșii, prăvălii și pivnițe.

          În 1709 biserica împreună cu hanul Zlătari a fost închinată Patriarhiei din Alexandria, acest fapt se datorează vizitei patriarhului Gherasim Palada venit la curtea domnitorului Constantin Brâncoveanu.

         A fost afectată de cutremurele din 1802 și 1838, aceasta refăcându-se din temelii în 1850, construcția a  fost făcută după planurile arhitectului Xavier Villacrosse. În 1856 îi este rezidit turnul clopotniță. Iar în 1864, 1876,1898 s-au mai făcut reparații și consolidări.

         Între 1853-1856 Gheorghe Tăttărescu realizează pictura interioară, sunt scene biblice reprezentate pe panouri mari. Printre odoarele bisericii se numără icoane ferecate în argint și racla cu moaștele Sfântului Ciprian.

          Modernizarea orașului, a străzilor face ca în 1903 să fie dărâmat turnul clopotniță și hanul de lângă pentru a se lărgi Calea Victoriei.

          Următoarele restaurări s-au făcut în 1907-1908 iar între 1971-1973 îi sunt reclădite turlele pe care le vedem astăzi. Printre alte  detalii despre forma actuală a bisericii Zlătari amintim că are un plan cu o singură navă terminată cu absidă pentru altar. Biserica este luminată  prin ferestre cu vitralii reprezentând icoane cu sfinți.

          Pe 6 ianuarie 1932, la slujba de Bobotează a luat parte Regele Carol al II-lea, principele moștenitor Mihai, patriarhul Miron Cristea, Nicolae Iorga împreună cu membrii guvernului.

          Un zvon circulă prin oraș că dacă te rogi la această biserică scapi de ghinion, vrăji și blesteme. Cei care cred în așa ceva se roagă la moaștele Sfântului Ciprian, un fost vrăjitor convertit.

         Biserica este mai tot timpul deschisă, pentru cei pasionați de istoria bisericii, de istoria religiilor sau pur și simplu vor să citească o carte religioasă o poate face în biserică. Aici au la dispoziție o mini bibliotecă cu câteva cărți foarte interesante.

-biserica are hramul Adormirea Maicii Domnului.

-este înscrisă pe lista monumentelor istorice,

-nu există taxă de vizitare,

-fotografiatul este permis (doar în timpul slujbelor este interzis).

Fotografiile sunt din 2013 și 2014.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.