Hoinari la Noaptea Muzeelor 2014

          După cum știi de ceva vreme în fiecare an, în luna mai are loc Noaptea Europeană a Muzeelor, în 2014 a fost pe 17 mai. Noi am rămas în București și am hoinărit prin câteva muzee pe care le enumerăm mai jos.

          Am ales să trecem pragul unor muzee/ locații mai puțin aglomerate, excepție fiind muzeul Antipa, unde unul dintre noi a fost voluntar (Georgeta).

          Acum facem o scurtă recapitulare iar curând venim cu detalii despre fiecare în parte.

         Primul pe lista noastră a fost MUZEUL NAȚIONAL al  HĂRȚILOR și CĂRȚII VECHI, prezență unică printre muzeele țării noastre. Muzeul cuprinde o colecție impresionantă de hărți, gravuri sau obiecte specifice, astfel adunându-se peste 800 de exponate. Toate adăpostite într-o clădire absolut superbă cu influențe maure,  de care noi ne-am îndrăgostit.

1

3

          Următoarea oprire a fost la SĂRBĂTOAREA MUZEULUI SATULUI “Dimitrie Gusti”, puțină aglomerație, meșteri populari cu produse tradiționale, recitaluri  de poezie, doine, jocuri și cântece populare. Aceleași căsuțe cochete tradiționale din satele românești  aveau ușile deschise pentru a fi vizitate și parcă chemau vizitatorii să le treacă pragul.

4

5

          MUZEUL DE ARTĂ VECHE APUSEANĂ  DUMITRU FURNICA MINOVICI se află într-o casă construită în perioada 1939-1940 de meșteri austrieci, nemți și italieni. În muzeu pot fi admirate vitralii din secolele XVI – XVII, gravuri, picturi, cărți rare, tapiserii, covoare și mobilier. Parcă am fi fost musafiri în casa unui boier, așa ne-am simțit  la un moment dat  când am ieșit în grădina din spatele casei amenajată în stil englezesc.

6

7

          Am continuat seara cu o vizită ghidată de A.R.C.E.N la ȘCOALA CENTRALĂ DE FETE (Pensionatul Domnesc de Fete). Am ascultat istoria primului pensionat de fete din capitală  dar și povești despre tinerele adolescente ale secolului al XIX- lea, povești de dragoste, istoria femeii din Bucureștii interbelici, precum și informații inedite despre arhitectura neoromânească și despre Ion Mincu, arhitectul Școlii Centrale.

8

9

          Bijuteriile de epocă pe patru roți, expuse în curte,  au deschis invitația la FUNDAȚIA LOWENDAL. Am vizitat casa în care se află fundația, o casă în stil neoromânesc cu un aer distins și prietenos.

11

10

         Ultimul pe listă a fost MUZEUL NAȚIONAL DE ISTORIE NATURALĂ “GRIGORE ANTIPA”. Ca în fiecare an mare aglomerație, în ceilalți ani vedeam doar mulțimea de afară, în acest an am văzut cum se comportă vizitatorii și în interior.

12

2

         Urmărește-ne că povestim despre fiecare curând pe blog!!

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.