Istorie, artă, cultură și credință la Mănăstirea Sinaia – “Catedrala Carpaților”

           Călătorule când ajungi în Sinaia și pornești pe poteci spre Stâna Regală sau spre Cota 1400 fă un popas și la Mănăstirea Sinaia. Se află într-un cadru feeric, sigur îți vei încărca sufletul cu energie și îți vei înbunătăți cunoștințele despre domnii Țării Românești despre arhitectură și pictură sau pur și simplu vei lectura o legendă frumoasă la intrarea în sfântul lăcaș.

           Noi am poposit la mănăstire  la finalul unei zile de primăvară  după o hoinăreală la pas prin Bușteni apoi prin Sinaia  vizând mai multe obiective. Despre unele am povestit deja pe blog, altele urmează…

            Totul a început în urmă cu peste 300 de ani la poalele muntelui Furnica, printre brazii seculari unde  spătarul Mihail Cantacuzino ridică un așezământ duhovnicesc, Mănăstirea Sinaia.

          Mănăstire pentru călugării pustnici din aceste locuri, ce se ascundeau prin schituri de lemn și bordeie încă de la Căderea Constantinopolului (1453), apoi locuind în cele două schituri construite aproape de actuala mănăstire.

          Aceast așezământ are și el o  legendă. Se spune că păzitorul  unuia dintre schituri într-o noapte de august a anului 1683 a auzit glasuri îngerești ce aduceau laudă Maicii Domnului, acesta având și o vedenie cu biserica ce avea să se înalțe peste ceva vreme. Toate acestea au ajuns la urechile spătarului Mihail Cantacuzino, care dorea să construiască un lăcaș de cult, totul s-a potrivit ca o mănușă. Odată ajuns pe plaiurile unde călugărul a avut vedenia, Cantacuzino a început să aibă  îndoieli că v-a reuși să construiască ceva acolo, însă cu promisiunea și susținerea vătafului de la Câmpina, care aduce ajutoare, prinde contur visul său și în 1690 începe construirea lăcașului care se întinde pe timp de 5 ani din cauza drumului anevoios.

           Ctitoria cantacuzină capătă aspect de cetate  și este sfințită pe 15 august 1695 având hramul Adormirea Maicii Domnului, la sfințire participând și voievodul Constantin Brâncoveanu.

1

5

           Pentru construirea bisericii, a zidurilor de apărare și chiliilor au fost folosiți aceiași meșteri care au lucrat  la zidirea   Mănăstirii Colțea (București). Sa folosit piatră de râu și stâncă, iar lemnul a fost adus din pădurile din apropiere de către locuitorii satelor Comarnic, Teșila și Trestieni. Mai greu a fost cu transportul celorlalte materiale, var din Piatra Arsă, grinzi de stejar pentru clopotniță din Filipești, cărămidă de la Breaza acestea fiind transportate de mai multe perechi de boi pe poteca care a existat până în 1739. Abia după acest an se poate vorbi de o cale de acces pe care se putea înainta cu carul. Acum noi ne-am imaginat drumul doar de la 1900 încoace…

           Cu multă osteneală și pricepre s-a finalizat lăcașul de cult modest cu pridvor deschis pe arcade susținute de coloane, prevăzută cu turn clopotniță. Este prima biserică din țară care aduce elemente noi stilului muntenesc. Familiile Cantacuzino și Brâncoveanu își lasă amprenta cu stilul lor caracteristic și deja bine știut și amintit de noi pe blog la articolele anterioare în care am pomenit de stilul brâncovenesc.

          Biserica este de formă dreptunghiulară iar la exterior urmărește silueta unei cruci latine, acest lucru o face să fie UNICĂ ÎN ROMÂNIA. Însă la interior de remarcat că naosul, pronaosul și altarul au dimensiuni egale. Bolta pridvorului, se sprijină pe șapte arcade semicirculare, spriji­nite la rândul lor pe opt coloane de piatră, frumos deco­rate cu vrejuri și foi de viță, frunze de stejar, spice de grâu, dispuse în mlădițe ce se unduie în spirală.

11

6

12

           Ușa este încadrată într-o ramă de piatră sculptată, se pot observa cele două mari personalități ale poporului biblic, se concretizează de fapt legătura mănăstirii Sinaia cu Muntele Sinai, locul de unde a venit Mihail Cantacuzino înainte de a se apuca de construit această biserică. Sub panou este sculptat vulturul bicefal încoronat, purtând crucea și sceptrul, stema familiei Cantacuzinilor. Pisania a fost pusă după refacerea bisericii  din 1795, a fost incendiată.

13

             Pictura este în frescă, realizată de Pârvu Mutu, se menționează că pictura ce acoperă zidurile interioare este cea originală. Pe peretele de apus este ilustrat spătarul Mihail Cantacuzino, Maria și Teodora soțiile sale, 18 copii, (9 băieți și 9 fete) deși se știe că a avut doar 6 copii ceilalți fiind înfiați. Iar la sud fiind reprezentați stolnicul Constantin Cantacuzino și soția sa Maria, Șerban Cantacuzino voievodul cu coroana și crucea  în mână simbolizând martiriul.

8

9

10

         O adevărată istorie și artă așteaptă să fie descoperită de ochiul trecătorului.

         În curtea vechi mănăstiri se găsește cavoul lui Tache Ionescu, prim-ministru al României în perioada Primului Război Mondial, și care a avut un rol important în realizarea Unirii de la 1918. Acesta a cerut prin testament să fie îngropat la Sinaia. Un motiv pentru care a cerut acest lucru a fost că în 1864 a venit în convalescență la mănăstire unde sa vindecat de holeră.

14

          Am început să povestim despre construcțiile mănăstirii Sinaia în ordine cronologică, dar sigur când ajungeți acolo veți vedea mai întâi impunătoarea biserică. Să vă spunem câteva vorbe și despre ea.

2

           Prima dată când a fost construită  din piatră și cărămidă (1842-1846) nu a avut această formă pe care o vedem astăzi, lucrările s-au făcut treptat iar în 1892 s-a adăugat clopotnița în care a fost instalat clopotul de 1.700 kg  adus din București din Turnul Colței.

16

17

          Cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la înființarea mănăstirii în 1895 a fost deschis publicului un muzeu cu obiecte de cult, primul muzeu religios din România.  Între 1897-1903 în urma unor lucrări de refacere, biserica primește actuala înfățișare, îmbinându-se stilul brâncovenesc cu cel moldovenesc (arh. George Mandrea).

3

          Din păcate aveam de prins un tren și era târziu să trecem pragul muzeului. Dar revenim noi în Sinaia și promitem că îl vizităm, trebuie să vedem prima biblie  tradusă și tipărită în limba  română a lui Șerban Cantacuzino (poreclit Șeitanogul), icoanele originale pictate de Pârvu Mutu sau epitaful realizat de Ana Roth cu fir de aur, obiect de valoare trecut și în catalogul UNESCO.

De reținut și de văzut  -la această mănăstire există 5 tipuri de cruci:

– crucea lui Ștefan cel Mare (crucea înfiptă în semilună, simbol al biruinței creștinismului),

-crucea grecească (crucea cu brațele egale),

-crucea latină ( crucea cu brațe inegale),

-crucea slavă ( crucea cu mai multe brațe orizontale),

-crucea soare ( soarele înscris într-o cruce latină).

Recorduri ale Mănăstirii Sinaia:

– este prima construcție  de pe teritoriul Sinaiei de astăzi,

– a fost primul lăcaș de cult  iluminat electric din România,

– Familia regală a locuit în timpul vacanțelor la Sinaia, la mănăstire o perioadă de 11 ani, începând cu 1871,

– mănăstirea este inclusă pe lista monumentelor istorice din România.

            Ce am găsit noi la această mănăstire și ce poți găsi și tu?  Istorie cât încape, cultură, artă și credință, iar de nimeriți într-o zi obișnuită veți avea parte și de multă liniște chiar dacă spațiul din jur este mic, e vina Regelui Carol I care a parcelat și vândut terenurile mănăstirii, dar asta e o altă poveste și e multă istorie.

 15

4

Muzeul și biserica veche sunt deschise vizitatorilor în intervalul orar 10:00 -17:00

Prețul unui bilet de vizitare este de 4 ron/adulți

-elevii și studenții au reducere.

Informații din  “Mănăstirea Sinaia”  de Ieromonahul Nectarie Măgureanu și de la ghidul mănăstirii.

Am vizitat Mănăstirea Sinaia pe 8 martie 2014

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.