Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi. Unic în România

         Muzeul  Național al Hărților și Cărții Vechi, este Unic în România și al patrulea din Europa, se află în inima Bucureștiului și găzduiește peste 800 de piese foarte valoroase și originale.

          Cu acestea spuse ar fi trebuit să te fi convins deja să-i  treci pragul, iar de ai făcut-o nu-i nimic, mai mergi încă odată, sigur ai să mai descoperi lucruri noi și interesante.

         Recunoaștem, noi i-am trecut pragul recent, nici nu știm de ce am așteptat atât  🙂 Dar să  povestim câte ceva despre muzeu.

         În primul rând muzeul  este într-o superbă clădire, cu influențe maure, construită în 1942,  de care noi ne-am îndrăgostit. De remarcat design-ul interior ce prelungește mesajul exponatelor. Tavanele acoperite cu fresce create de artiști renumiți, vitraliile înfățișând hărți astrale, piesele de mobilier vechi sau busturile unor  cartografi, exploratori și cercetători celebri toate dau o notă specială locului.

muzeu ext

muzeu int

vitralii

etaj 2

zodiacul pe tavan

etaj 1

mobilier

         Este un muzeu “tânăr “, deschis în 2003, cu exponate bătrâne, cea mai veche hartă din muzeu este din 1525 (este vorba de “Harta Europei Centrale”, a cartografului Lorenz Fries, aflata la parter).  Pe lângă hărți ochiul vizitatorului se poate bucura de  gravuri, desene, litografii, vedute precum şi o serie de obiecte specifice tematicii muzeului.  Toate acestea sunt împărțite în 16 săli, aranjate în ordine cronologică evoluției lor cartografice pe întregul mapamond şi, mai ales, a celor care se referă la spaţiul geografic al ţării noastre.

obiecte specifice

          Privind aceste hărți ne-am dat seama că nimic pe lumea asta nu a rămas neschimbat, de la omul maimuță până la plecarea lui în cosmos granițele țărilor s-au schimbat indiferent de mărimea lor. Hărțile sunt un fel de întoarcere în timp, am spus noi de mai multe ori că într-un muzeu ai posibilitatea să călătorești în ce epocă vrei tu. În acest muzeu am văzut hărți de toate  dimensiunile posibile; de la cele mai mici, de călătorie ce pot încăpea în buzunar, până la altele mari, de război, cu multe desene și simboluri.

           Îți dăm un exemplu valoros al muzeului – harta Daciei, realizată de cartograful olandez Abraham Ortelius la Anvers, în jurul anului 1595. O adevărată operă de artă lucrată cu multă migală frumos colorată, a fost inclusă în secțiunea istorică a atlasului „Theatrum Orbis Terrarum” (Teatrul Lumii).  Ea cuprinde populaţiile stabilite pe teritoriul Daciei, Vatra Dacilor, precum şi în partea dreaptă a Dunării, teritoriu ocupat şi controlat în cea mai mare parte de daco-geţi. Legenda hărţii din stânga jos („cartuşul”, în limbaj de specialitate) inventariază localităţile dacice, apele şi munţii cu vechile lor denumiri.

harta daciei

          Hărțile sunt dovada scrisă a cuceririlor istorice, politice, geografice , culturale, în acest muzeu avem astfel de exemple, mergi să le descoperi. Sunt hărți pe care orice novice le poate desluși dar sunt și unele greu de înțeles cu multe simboluri  și desene.

h

Alte exemple de hărți  (am ales exemple aleatorii):

-hărți care au ca subiect Imperiul Rus, cel Otoman și Europa așa cum era ea împărțită de cele două puteri,

-hartă medievală de la 1595 care indică locul în carea fost îngropoată comoara lui Decebal,

-hărțile Principatelor Române, harta Transilvaniei din secolul XVII,

-hărți cu orașele românești, Cluj, Timișoara, București,

-hărți din anii 30 care reprezintă România Mare,

-harta imensă a integii Moldove, cuprinzând și Basarabia,

orasele romaniei

         În muzeu nu prea există spațiu pentru expunerea cărților, sunt câteva exponate în vitrine prin fiecare încăpere, dar cele prezentate sunt exemplare deosebite și valoroase.

carti vechi

carti

         Din partea noastră toată admirația pentru acest muzeu. Și să fim mândri cu toții că-l avem și că este unic în România, să ținem cont că în Europa mai sunt doar 3 astfel de muzee. Cine i-a trecut pragul???

Programul muzeului este de miercuri până duminică și se poate vizita de la 10:00 la 18:00

Localizare: str. Londra nr. 39 sector 1 București

Biletul de intrare este 5 ron, elevii și studenții au reducere.

-cele mai multe hărți au fost donate de soţii Adrian Năstase (prim ministru al României la acea dată -2003) şi Daniela Năstase,

-ulterior B.C.R  a donat o serie de hărți (cele pe fundal roșu ), la fel şi donatorul particular Ioan Hidecguti – mai multe hărţi valoroase,

-globul pământesc de la parter este donat de Ion Iliescu (acesta l-a primit cadou de la Francois Mitterand.

globul

*imagini din mai 2014

Share Button

8 Comments

 1. Viorica

  Buna. Foarte bun articolul.
  Te rog sa-mi spui daca se pot face fotografii,
  informatiile mele sunt neclare.
  Multumesc mult.

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Bună!
   Mulțumim frumos pentru aprecieri.
   Momentan nu mai știu care este situația exactă cu fotografiatul în muzeu, dar poți afla informații la numărul de telefon de pe site – 0212304468.
   Cu drag, Georgeta,

   Reply
 2. Ioan Bandila Marceanu

  Doresc sa vizitez acest muzeu. Sunt un iubitor al cartilor si hartilor vechi, am si eu cateva, doresc sa cumpar carti vechi romanesti in chirilica pentru colectia mea . Doamne ajuta.

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Mergeți și vizitați muzeul, aveți în articol adresa și programul de funcționare.
   Nu știu dacă se pot cumpăra cărți de la muzeu (nu cred că este posibil acest lucru) dar încercați poate obțineți contacte. Muzeul merită vizitat.
   Georgeta,

   Reply
 3. e-provincia

  E, cum spuneai si tu, un muzeu tanar putin cunoscut chiar si, in Romania…

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Dar foarte interesant 🙂

   Reply
 4. Monica - Povestidecalatorie

  Am vrut sa il vizitez de ceva vreme, dar nu ma dumiream ce e in el!Noroc cu tine! O sa il vizitez cu Bianca, sper sa ii fie util!

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Eu cred că este util, o să ai ce vedea, în plus pentru copii este foarte atractiv prin frescele de pe tavane și nu numai.

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.