Eleganta biserică de pe malul Dâmboviței -Biserica Domnița Bălașa

            Adăpostită după blocuri dincolo de viața tumultoasă a bulevardelor, biserica Domnița Bălașa este una din amintirile  vechilor așezăminte brâncovenești, distruse în 1984 pentru construirea noului centru civic. 

          Domnița Bălașa alături de  soțul ei, banul Manolache Rangabe, ctitorește primul lăcaș de cult pe terenurile din centrul vechiului București, în 1743, terenurile au fost  primite ca zestre. Lăcașul va fi transformat ulterior în paraclis, apoi dărâmat în 1871. În 1750  este construit un mic complex, compus dintr-o biserică, cu hramul  ”Înălțare Domnului”, un azil și o școală, ultimele două fiind închise la începutul secolului al XX-lea. În urma cutremurului din 1838 lăcașul de cult este grav avariat.  Până în 1842 este construită o altă biserică, în stil neo-gotic, cu sprijinul Saftei Brâncoveanu, fondatoarea  Spitalului  Brâncovenesc. Clădită  pe un teren expus inundațiilor, această biserică s-a degradat repede, iar după 40 de ani a trebuit să fie demolată. Pe zidul actualei biserici s-a păstrat pisania acestui lăcaș, din 1842, dărâmat la 1881, datorită inundațiilor Dâmboviței.

           Biserică actuală  a fost clădită în timpul domniei regelui Carol I și  reginei Elisabeta, construcția durând 4 ani ( 1881-1885).  Arhitectul bisericii a fost numit Alexandru Orăscu.  Pictura interioară în ulei a fost realizată în stil neorenascentist, de către pictorii vienezi Kott și Rihofsky.  Pe peretele vestic sunt înfățișati Banul Manolache, Zoe Brâncoveanu, Constantin Brâncoveanu cu chivotul bisericii în mână, Domnița Bălașa și Marica Brâncoveanu.

9

12

13

          Elementele ce atrag atenția mai mult în această biserică sunt cele două statui din nișele laterale. Acolo fiind mormântul Domniței Bălașa (1693-1752), a șasea fiică a domnitorului Constantin Brâncoveanu și mormântul Domniței Zoe Brâncoveanu (1800-1892), soția domnitorului Gheorghe Bibescu.

10

6

7

           La acest lăcaș de cult sunt întâlnite și elemente occidentale, cum ar fi vitraliile din Germania, cu stema brâncovenească și stema Țării Românești. Unic este și policandrul, lucrat și adus din Viena.

8

1

11

 Planul arhitectural, realizat sub formă de cruce, se concretizează într-un edificiu impunător, în stil neoromânesc.

3

5

          În parcul bisericii se remarcă monumentul Domniței Bălașa, una dintre cele mai reușite lucrări ale sculptorului Carol Storck-senior. Pe soclul statuii sunt înscrise numele moșiilor care au constituit zestrea acordată bisericii și stema familiei Brâncoveanu.

4,

Despre Domnița Bălașa

           Bălaşa, născută in anul 1693, a fost a  şasea fiică a domnitorului Constantin Brâncoveanu și a doamnei Maria, căsătorită la doar 15 ani cu banul Manolache Rangabe, zis Lambrino, se afla împreună cu soţul ei la Stanbul atunci când turcii l-au luat prizonier pe Brâncoveanu împreună cu fii săi. Domniţa Bălaşa a fost închisă în temniţa femeilor, Ceauş Emini și torturată zile în șir.  A fost singura dintre fiicele domnitorului care a asistat, în ziua de 15 august 1714– zi in care Constantin Brâncoveanu împlinea 60 ani-la martiriul tatălui, fraţilor și cumnatului ei, Enache Văcărescu. Împreună cu una dintre cumnate și cu Doamna Maria, Domniţa Bălaşa a devenit roabă în seraiul sultanului, apoi au fost răscumparate, exilate la Kutias, în Caucaz, revenind în Bucureşti abia în 1717.

          Doamna Maria a recuperat o parte din averea familiei Brâncoveanu și a dăruit Bălaşei livada din prundul Dâmboviţei, în apropierea palatelor brâncoveneşti, unde domniţa şi-a construit o casă si o mică bisericuţă, ca loc de închinăciune pentru familie.

          Pentru a înțelege mai bine cele menționate mai sus mergeți să vizitați biserica, să citiți plăcuțele de pe ziduri, plăcuțe ce conțin o mulțime de informații. Sau haideți la un tur ghidat gratuit pe la așezămintele brâncovenești din București!!

 Localizare: Str. Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Nr. 60, Sector 4 -București

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.