MUZEUL DE ARTĂ VECHE APUSEANĂ “ING. DUMITRU FURNICĂ-MINOVICI”

         Vrei să vezi un muzeu mai puțin cunoscut? te invităm să treci pragul, întâi virtual la noi pe blog apoi, să pășești în saloanele casei Minovici și în grădina acesteia.


L-am vizitat în Noaptea Muzeelor 2014, când am ajuns noi erau 5-6 vizitatori. Am avut timp berechet pentru a admira exponatele, pentru a le afla poveștile și pentru a le fotografia. Un ghid stătea la dispoziția vizitatorilor și răspundea la întrebări.

Muzeul de Artă Veche Apuseană “Ing. Dumitru Furnică-Minovici” despre el povestim.

2

Clădirea  care adăpostește muzeul construită între 1939-1942 

         Este  în stil Tudor cu inserţii specifice stilului normand. La realizarea sa au fost folosite materiale aduse din alte țări: de la cărămizi și piatră, la lambriuri pentru tavanele interioare din lemn și la pardoseală. Cărămida cu care vila este placată la exterior și travertinul provin din Italia, iar scândura de stejar și feroneria sunt germane.

         Există o relevanță între obiectele expuse și stilul construcție, așa și-a dorit întemeietorul muzeului să fie.

          La intrare atenția vizitatorului este captată de o oglindă veneţiană într-o mare ramă sculptată şi aurită, în continuare pe hol sunt expuse arme și câteva trofee de vânătoare.

          În salonul principal în  dreapta se află un cămin monumental de piatră din epoca Renaşterii, în fund, o tapiţerie flamandă, în stânga, o scară de stejar în serpentină, formează trei importante panouri ce atrag vederea din primul moment.

          Cu ușurință se pot observa vitraliile austriece, germane, elvețiene fiecare cu povestea lor. Mergeți la muzeu să le escoperiți!! Colecția este completată cu mobilier italian și austriac. O comoară a muzeului este biblioteca ce cuprinde o serie e rarietăți bibliografice, mobilierul bibliotecii este din lemn de nuc foarte frumos sculptat.

         Poate veți fi surprinși la vederea celor doi lei, ce despart  hallul de  bibilotecă, din marmură. Sunt replicile leilor romani ce se regăsesc în Loggia dei Lanzzi din Florenţa, executaţi în secolul al XVI-lea.

         Mai sunt expuse obiecte in argint, tablouri, picturi pe lemn, o ladă venețiană din secolul XVI.

13

3

7

5

6

         După ce ați explorat fiecare colțișor al muzeului și ați aflat poveștile fiecărui exponat mergeți la o scurtă plimbare în micuța grădina a muzeului. Este și ea un mic muzeu  prin vegetația aranjată geometric, fântâna  ornamentală şi împrejmuirea scundă din piatră alcătuiesc, de fapt, cadrul aproape scenografic al unui lapidarium în care sunt aşezate, extrem de discret, fragmente de sculpturi şi statuete. Totul împrejmuit de o perdea de arbori din grădina vecină unde se zărește și Muzeul de Artă Populară, închis pentru renovare.

9

4

1

8

11

12

10

Info:

Muzeul a fost deschis în 1947.

Muzeul de Artă Veche Apuseană poate fi vizitat de joi până duminică între orele 9:00 – 17:00

Se poate ajunge cu RATB 131, 205 și 335, la stația Gara Băneasa. (Fântâna Miorița)

Localizare: Strada Dr. Nicolae Minovici Nr. 3, Sector 1, Bucureşti
Telefon: 021 / 665 73 34

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.