20 de obiective în 2 ore. Oradea și al ei tur ghidat gratuit

         Hai recunoaște că de multe ori ai trecut pe lângă diferite clădiri și te-ai întrebat măcar în gând “care o fi istoria și povestea lor?”

         Îți spunem sigur că noi am pățit acest lucru, uneori le-am fotografiat și am căutat informații, dar de multe ori am găsit unele complete unele vagi sau chiar  deloc…astfel am rămas cu imaginile dar și cu dorința de a afla poveștile clădirilor cu personalitate  din diferite orașe.

         Sperăm că te-am făcut curios și ai rămas în continuare pe blog să citești ce am scris în acest articol 🙂

         E bun și  facebookul la ceva. Cu o seară înainte de a ajunge în Oradea am aruncat o întrebare pe cunoscuta rețea de socializare, cu ce am putea vizita prin oraș. Prietenii săritori și informați sau pasionați de călătorii au venit în ajutor cu recomandări care mai de care,  toate bune și foarte bune, printre care era strecurat și un link. Link în care se pomenea de un Tur Ghidat Gratuit.  Interesant!

         Noi am ajuns în zi de luni în Oradea iar tururile ghidate erau trecute că au loc marți și joi, până să ne dezmeticim noi ce și cum, am primit un mesaj pozitiv. Și uite așa o persoană drăguță, Alina, și-a rupt 2 ore din programul ei pentru a ne fi ghid prin Oradea, în altă zi decât cele menționate.

          Am pornit la pas de la Casa de Cultură a Sindicatelor (1972) prin Parcul 1 Decembrie (fostul 23 august). Trecem în revistă pe scurt obiectivele văzute, dacă îți povestim prea multe nu mai mergi să le vezi la fața locului 😀

2

           După o introducere frumoasă  despre Oradea, despre parc și despre importanța de a cunoaște orașul ne-am oprit în fața primului obiectiv. Acesta fiind  Palatul Ullmann, care a fost construit în anul 1913 în stil secession după proiectul lui Lobl Ferenc. Geamurile palatului sunt împodobite cu vitralii, sau erau.

1

         Următoarea oprire  Casa Fuchsl, aici a fost prima ghicitoare 🙂 despre decorațiunile de pe fațade. Sunt motive florale și ciorchini de struguri semn că proprietarul avea legătură cu vinul  🙂 Însă poarta din fier este remarcabilă prin multitudinea de decorațiuni. Curtea interioară este de vis, dacă ai norocul să poți intra vei fi fascinat.

3

4

          În astfel de tururi observi mai bine clădirile și dacă are cine să-ți spună câteva vorbe despre ele devin mult mai interesante. Până la următoare oprire importantă am ascultat povești despre construcțiile de pe traseu.

          Palatul Vulturul Negru, sigur ai auzit de el  că doar este un simbol al orașului. Construit în perioada 1907-1908 în stil secesion (spre rușinea noastră acum am auzit și văzut acest stil arhitectural, dar nu-i nimic cât trăim învățăm, sau cu cât călătorim mai mult cu atât aflăm lucruri interesante). Clădirea este din două corpuri între care se găsește un pasaj vitrat.

5

6

          De la palat ne-am oprit la biserică nu la orice biserică ci la una cu lună. Biserica cu Lună este unică în Europa, prin mecanismul aflat în turla bisericii care punea în mișcare o sferă cu diametrul de 3 m  de forma lunii. Sfera era vopsită jumătate în galben și jumătate în negru.  Această sferă se deplasa după mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului și arăta, prin rotirea sa, toate fazele Lunii. Acum se pare că nu mai funcționează. Această biserică a fost construită în perioada 1784-1790, iar un lucru interesant în biserică se află portretul lui Horea eroul revoluţiei din 1784, poziționat deasupra iconostasului.

19

         În timp ce ne îndreptam spre următorul obiectiv l-am salutat și pe Mihai Viteazul , totodată am aflat lucruri noi despre poziția statuielor, a personajelor de pe cai și poziția acestora. Sperăm să facem un subiect separat cu și despre statuiele din România  🙂

7

         În Piața Unirii se află o construcție emblematică a orașului, Palatul Primăriei Oradea, construcție ridicată în perioada 1902-1903. A fost construită pe fostul amplasament al episcopiei catolice din secolul XVIII și îmbină stilul electric și renascentist. Clădirea este prevăzută și cu un turn înalt de 50 m, care se poate vizita  de marți până duminică. Sigur oferă o priveliște minunată asupra orașului și Crișului Repede ce-i curge pe la bază.

 21

           Față în față cu primăria se află Biserica Sfântul Ladislau, este cea mai veche din piața centrală a orașului, a fost ridicată în perioada 1721-1741. Această biserică deține cel mai vechi altar bisericesc din oraș,  1730. Iar ușa de la intrare este o capodoperă, să o analizați cu atenție când ajungeți prin preajmă.

17

          Doar am trecut prin fața teatrului,  construirea acestuia a început în 1899, după proiectul firmei vieneze Fellner şi Helmer care a proiectat aproape 50 de teatre în Europa, printre care şi cele din Timişoara Cluj şi Iaşi. Antreprenorii Rimanóczy Kálmán junior, Guttman József şi Rendes Vilmos reuşesc să termine clădirea într-un timp record, se deschide pe data de 15 octombrie 1900. Trupa lui Somogyi Karoly păşeşte pentru prima dată pe scena teatrului. Pe lângă deschiderea teatrului această zi a marcat şi introducerea curentului electric în instituţia care a devenit astfel prima clădire electrificată din oraş.

16

         Am stat un pic la sfat și cu Membrii fondatori ai societății literare  A. Holnap din Oradea, 1908, (doar câte ne-am pozat). Monumentul este realizat de același artist care a creat și “Căruța cu paiațe ” din fața Teatrului Național “Ioan Luca Caragiale”, adică de artistul Ioan Bolborea.

15

        Ajungem pe o stradă pietonală unde se află și Biserica Sf. Ana (biserica Ursulinelor) construită în 1773, are câteva povești interesante, legat de inundațiile Crișului din 1851 …de ursuline  și de comunism. 10  

        Pe această stradă sunt câteva palate remarcabile unul dintre ele construit în același stil secesion. Palatul Apollo construit în perioada 1912-1914, la parter adăpostește magazinul Unic 🙂

         O clădire monumentală a orașului este Palatul Rimanoczy, datează din 1905, cu balcoane și loje are un aer venețian, este pe strada Republicii.

11

         Palatele din Oradea au fost construite de la început cu scopul de a fi locuințe ,  unul din ele este și Palatul Stern. Construit în perioada 1904-1906, este decorat cu motive folclorice.

          Sigur că în acest tur au mai fost menționate și alte clădiri întâlnite pe traseu cum ar fi: Complexul Premonstratens, Muzeul Ady, Bzarul, Palatul Poinar, Facultatea de medicină, Biserica Sf. Brigita, statuia lui Gojdu mare personalitate a orașului de care orădenii sunt tare mândri, casa acestuia poate fi văzută lângă Biserica cu Lună.

8

9

20

         Ne-am întors pe Podul Paralelor, istoria acestui pod începe prin 1850, atunci era doar o pasarelă din lemn. Podul avea la ambele capete un fel de taxatori, cei care doreau să traverseze pasarela erau nevoiți să plătească o para. Prin 1910 pasarela de lemn a fost înlocuită cu un pod metalic, dar care la începutul anului 1974 s-a deteriorat în urma unor inundaţii. Atunci a fost luată decizia construirii acutalei pasarele.. Balustrada podului de metal este păstrată şi azi, fiind un element care aminteşte de vechea construcţie.

14

         Și dacă am amintit de poduri, Oradea poartă numele  și de  orașul  celor unsprezece poduri. Din toate acestea doar două sunt pietonale, pe care am trecut și noi. Oradea mai are și alte recorduri- cel mai frumos oraș din România votat pe internet, orașul verde, orașul cu cele mai multe palate din România.

Sperăm că am relatat informațiile corecte și că nu le-am pierdut pe drum 🙂 Acum mâna sus cine a mai participat la astfel de tururi ghidate gratuite, cum a fost?? prin ce orașe?   În Oradea am mai fost la Grădina Zoologică, am descoperit construcții în stil brâncovenesc, am hoinărit printr-un bar retro…Lacto Bar, am savurat o parte a orașului la pas, ne-am întâlnit cu oameni cu care eram prieteni  doar virtual. 18 12

 

Tururi ghidate gratuite se mai fac și în următoarele orașe:

Arad cu 2 oferte ,

tot Arad,

– București,

tot în București -tur special dedicat Anului Brâncovenesc, 

urmăriți și această pagină sunt tururi interesante,

Brașov,

-Cluj, Constanța,

-Iași,

-Craiova,

-Ploiești,

-Timișoara,

-Brăila  -tur gratuit de oraș. (adăugat în 2016)

-și nu în ultimul rând Oradea .

Am participat la Turul Ghidat Gratuit din Oradea pe 16 iunie 2014  🙂

Share Button

6 Comments

 1. gabi

  Va asteptam si la Braila la Braila city tour/Tur ghidat Braila. Sunt ghid si ma gasesti la
  https://lalagabriel.wordpress.com/category/tururi-turistice-braila/
  Pe facebook la – Braila city tour

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Mulțumim! Completăm lista și în articol, iar când ajungem în Brăila vă contactăm.
   Succes!
   Georgeta,

   Reply
 2. Diana Slav

  Cu drag va astept si in Constanta 🙂

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Îți dai seama că venim 😛

   Reply
 3. Dana

  Salutare! Dana de la http://www.danasboots.com (in engleza) – adica eu – face tururi gratuite cu drag prin Craiova pentru straini. Pentru romani, tururile sunt facut cu drag de Dana de la wwww.monumenteoltenia.ro (in romana) – adica tot de mine. 😀
  Cand aveti sau va faceti drum spre aceasta parte a tarii, dati un semn si va fac un tur ghidat…wait for it…cu drag! 🙂

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Mulțumim Dana, cu prima ocazie când ajungem în Craiova apelăm și la tine 🙂

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.