Unic în lume – Lacul Ursu și Arboretele de pe sărături

      La Sovata am ajuns punând degetul pe hartă  😀


Hoinăream prin Cluj, mai aveam două zile libere la dispoziție pentru hoinăreală și/ sau odihnă.  Am ales să ne îndreptăm către Sovata. În timp ce ne îndreptam spre destinație am căutat și loc de cazare. Am găsit o pensiune drăguță, după mai multe încercări, prețul accesibil, condiții bune.

          După ce ne-am instalat comod la pensiune am pornit la pas prin stațiune. Eram cazați la aproape 1,5 km de lac. La mijlocul lui iunie puțin cam pustiu totul dar atmosferă ideală pentru noi. Ne-a plăcut așa mult încât seara următoare am repetat plimbarea pe marginea lacului Ursu și la celelalte lacuri care formează rezervația “Drumul Sării”.

       Sperăm că unicitatea locului, imaginile și importanța benefică asupra sănătății să te facă curios și să-ți petreci cel puțin o zi în stațiunea Sovata. Sau ai fost deja?

2

3

Despre Lacul Ursu – Sovata

– este cel mai mare şi mai cald lac salin din lume,

-privit de sus are forma unei blăni de urs,

– spre coada lacului Ursu se află “Arboretele de pe Sărături”, acest loc este UNIC ÎN LUME.  Arboretele este  un munte de sare acoperit cu vegetaţie, inclusiv arbori. Un loc asemănător ar mai exista  în Israel, lângă Marea Moartă, dar lângă acest lac vegetaţia este inexistentă, iar zona este pustie şi, din acest punct de vedere, arboretele de pe sărături de la Sovata este unic pe mapamond, fiind înconjurat de o vegetaţie extrem de abundentă.

1

9

6

-din 2011 s-a înființat “Drumul Sării’ care cuprinde rezervaţia “Lacul Ursu şi Arboretele de pe Sărături” pe o suprafață de  79 de hectare. Aici fiind incluse lacurile Ursu Aluniş, Roşu, Verde, Paraschiva şi Mierlei. Drumul Sării are  alei din lemn, pontoane şi foişoare astfel încât turiştii să poată admira arboretul unic în lume, precum şi lacurile saline, fără însă a afecta în vreun fel rezervaţia.

10

11

8

-lacul Roșu și-a primit numele datorită faptului că în apa lui trăiesc milioane de Artemii (crustaceu inferior), suprafața lacului este de 1600 mp.

4

5

-lacul Verde are suprafața de 310 mp, iar numele este indicat de faptul că în apa lui se reflectă coronamentul arborilor din jur.

7

-lacul Parascheva s-a format în mijlocul unei doline, salinitatea este foarte redusă în acest lac, este populat cu pești.

-la fiecare punct de interes sunt amplasate panouri cu informații despre flora şi fauna regiunii, cu explicaţii despre ce anume deosebeşte această regiune de alte regiuni.
-există iluminat electric și zonele sunt supravegheate video, în jurul lacului este pistă de biciclete,

Rezervația are și ceva recorduri mondiale

-primul record mondial este acela că e Ursu este lacul helioterm cel mai mare şi mai cald din lume,

-al doilea record ar fi că este singurul lac cu apă sărată înconjurat de o vegetaţie bogată, datorită solului vulcanic care s-a depus în timp,

-al treilea record mondial – Lacul Ursu este singurul lac natural din lume al cărei dată de naştere se cunoaşte cu o precizie de minut. Lacul Ursu s-a format în 1875, pe data de 27 mai, la ora 11,00, pe locul unei păşuni pe care curgeau două pârâiaşe, care au dispărut într-o gaură săpată în muntele de sare. Cel mai adânc punct al lacului este  de 19 m și este la altitudinea de 502 m.

În zonă se mai poate vizita Salina Praid -unică în România. De asemenea poți face o plimbare cu Mocănița (Sovata- Câmpul Cetății).

La Sovata am fost pe 17-18 iunie 2014

 

Share Button

2 Comments

 1. Poveştile Mele

  Fix anul trecut am ajuns si eu, tot printr-o intamplare. Eram la finalul concediului, tocmai strabatusem Cheile Rametului, fusesem si la Taul fara fund de la Bagau 🙂 si cautam un loc dragut.
  Am ales Sovata.
  Plimbarea pe langa lacuri si prin padure a fost o mare incantare (răcoare!!!) si am plecat spre Bucuresti cu „bateriile incarcate”.

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Și noi tot la finalul concediului am ajuns la Sovata, defapt concediul a fost cele două zile petrecute acolo, că timp de aproape două săptămâni am fost la un fel de maraton al obiectivelor prin țară. 😀

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.