Loc UNIC în România. Morile de apă de la Rudăria

Nu ne-am propus dar s-a nimerit ca anul acesta (2014)  să ajungem în locuri unice din România.

          Nici nu îți imaginezi ce simțim când ajungem în astfel de locuri superbe. E un sentiment de nedescris să știi că ai ajuns într-un loc  unic în România, uneori unic  în Europa sau în lume. Da, avem la noi astfel de locuri. Și este minunat că le avem, bine ar fi să le păstrăm, să le promovăm dar în primul rând să conștientizăm comorile pe care le deținem.

         Un astfel de loc este în Caraș-Severin, la Rudăria (Eftemie  Murgu) localitate atestată documentar din 1241 (satul natal al revoluționarului pașoptist Eftemie Murgu)—- Morile de apă.

         Să începem cu începutul… străbunii locului au săpat în stâncă pentru a se aduna apa din loc în loc formând mici lacuri de acumulare, apoi au ridicat mori pe ambele părți ale râului. Mori unde își măcinau grânele, porumbul pentru consumul zilnic și pentru hrana animalelor.

m5

         Sperăm că nu te-am amețit cu Rudăria și Eftemie Murgu, să clarificăm și acest aspect   🙂  Rudăria a fost numele satului până în 1970, nume dat de apa pe care sunt amplasate cele 22 de mori. Până în 1870 aici au funcționat aproape 50 de astfel de mori. Tot pe panoul informativ este menționat că  în anul 1772 erau consemnate 8 mori pe acest curs de apă, iar în 1874 – 51 de mori. Însă din cauza inundațiilor din 15 mai 1910, 21 martie 1941 şi 19 octombrie 1955, astăzi se mai păstrează doar un număr de 22 de mori, care,  înșiruite asemenea unei salbe de mărgele de-a lungul cursului apei pe o lungime de 3 km, în sat şi în afara satului.

m2

m3

m4

m8

m9

m12

         Dacă vei opri la fiecare moară vei constata că fiecare are un nume, nume dat de familia care a construit-o. Și mai curios este că fiecare are câte o legendă. De exemplu la Moara de la Tunel se spune că cel care a construit-o  ar fi săpat în munte, cu uneltele vremii, un tunel de zeci de metri pentru a aduce apa care să pună în mişcare roată morii.

          De asemenea, la Moara Îndărătnică piatră se învârteşte în sensul invers acelor de ceasornic, fapt considerat o ciudăţenie. La această moară se spune că dacă îţi potriveşti ceasul după porunca naturii şi vei petrece o noapte în Moara Îndărătnică, în timp ce moara merge în gol, dimineaţa te trezeşti întinerit, deoarece piatra morii macină timpul înapoi. (Legendă povestită de  un localnic întâlnit la una din mori, unde măcina porumb pentru animale). La întrebarea dacă  el știe pe cineva care a făcut acest lucru, a răspuns cu un zâmbet și “nu se spune așa ceva”.

m13

m14

m7

m11

m6

          Morile au fost restaurate cu ajutorul Muzeului Astra din Sibiu, astfel istoria acestui loc se scrie mai departe. În centrul satului este amplasată statuia revoluționarului Eftemie Murgu.   Cum ajungi la Rudăria (Efetmie Murgu) La  complexul de mori de apă de pe Valea Rudăriei se ajunge din DN 57B, Iablaniţa- Oraviţa, după localitatea Prilipeţ. Accesul către localitatea Eftimie Murgu (Cheile Rudăriei), sunt 10 km un pic mai dificil de parcurs, dar cu puțină atenție și cu un 20-30/h se ajunge în siguranță.

            Morile de apă sunt răsfirate din localitatea Eftimie Murgu pe firul Rudăriţei, ieşind din sat pe aproximativ 3  km, ultima moară fiind Moara de la Tunel (la ieșire din sat înainte de prima moară este un panou informativ). Ca să nu ratați niciuna lăsați mașina la ieșire din sat și mergeți la pas prin Cheile Rudăriei, sunt și peisaje de milioane….de fotografii  😀

m1

m10

La Rudăria am ajuns în iunie 2014.

Obiective turistice de vizitat în zonă

          Dacă tot ajungi prin Banatul Montan  fă mai întâi un popas la Cazanele Dunării, la Muzeul Hidrocentralei Porțile de Fier I, despre care urmează să povestim, la fel și despre Mănăstirea Vodiţa din judeţul Mehedinţi care  reprezintă cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar şi totodată primul aşezământ monahal din ţara noastră administrat autonom (samovlastie) după regulile bisericii orientale stabilite de Sfântul Vasile cel Mare. Situată între Orşova şi Drobeta Turnu Severin, Mănăstirea Vodiţa a fost ridicată de Sfântul Nicodim de la Tismana, între anii 1370 – 1372.

          După ce te-ai încărcat cu energie pozitivă și ai simțit parfumul Dunării pornește spre Cheile Nerei, nu rata Morile de apă  de la Rudăria, Cascada Bigăr, Ochiul Bei, Cascada Beușnița, o plimbare prin Oravița, o vizită la cel mai vechi teatru din România. Iar de ai ajuns în Oravița e musai să faci o plimbare pe cea mai veche linie  cale ferată montană din țara noastră, spre Anina. Iar de ai prins pofta de tren nu strică o vizită la Muzeul Locomotivelor  cu abur din Reșița. Să-ți mai recomandăm și trasee montane prin Semenic?! sau ceva vizite pe la peșterile din zonă unde ai acces doar cu ghid?!

Prin câte din aceste locuri ai fost?

Share Button

2 Comments

 1. Poveştile Mele

  Am fost in toate locurile menţionate, mai puţin la Mănăstirea Vodiţa şi pe calea ferată (care e de poveste, din câte am citit şi văzut imagini). Proprietarul pensiunii unde am stat ne-a… păcălit că nu e nimic de vazut, că e tren de navetişti etc. Dar o să revin în zonă, cu siguranţă.
  Din păcate, morile au fost afectate recent de viituri si va mai dura până când vor fi repuse ăn funcţiune.

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Ah, noi nu ne mai lăsam influențați de spusele unora “nu e nimic de văzut”, gusturile nu se discută. Poate locul respectiv pentru mine este foarte interesant iar pentru X nu e nimic de văzut, e valabil și invers.
   Ața este, morile au fost afectate de viitură…astea sunt efectele defrișărilor, sperăm să fie restaurate.

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.