Ce poți face într-o zi în… zona Buzăului

Nu ne erau deloc necunoscute locurile pe care ți le vom prezenta mai jos, sperăm că și tu le-ai vizitat.

          De această dată  am încercat o  altfel de ieșire decât cele obișnuite ale noastre. Am ales o excursie de o zi prin ținuturi buzoiene.  Iată cum a decurs ziua  🙂  Dimineața am plecat de la Parcul Izvor împreună cu alți doritori de a cunoaște mai bine minunățiile locului. Prima oprire a fost la faimoșii Vulcani Noroioși -Pâclele Mari care sunt denumite Pâclele Mici.

          În pași mărunți și adiere de vânt am pășit pe aleea pavată cu pietre, mărginită de iarba uscată  spre unicitatea locului. După aproape 500 de metri am zărit pământul uscat și galben ce a înlocuit plantele, mai apoi formațiunile de pământ unele mai mici altele mai mari sub formă de conuri. Din unele mai șiroia “lavă” altele doar împrăștia miros puțin înțepător de gaze.

          Vulcanii Noroioși – sunt UNICI ÎN EUROPA și sunt formațiuni create de gazele naturale provenind de la peste 3 000 m adâncime, care trec printr-un sol argilos, posibil sărat, în combinație cu pânza freatică. În preajma vulcanilor noroioși solul este sulfuros și sărătos, nepropice vegetației obișnuite.

2

3

         După ce am văzut un peisaj senelar am coborât La Hangar unde gazdele ne așteptau cu  gogoși delicioase numai bune de potolit foamea.

1

         Următoarea destinație Mănăstirea Ciolanu. Complexul mănăstiresc de aici cuprinde două biserici și chiliile monahilor și  locuri de cazare. Cea mai veche biserică de aici datează din secolul XVI, iar biserica nouă din 1828. Aici sunt câteva icoane pictate de Gheorghe Tăttărescu. Ctitorul acestei mănăstiri fiind Doamna Neaga soția domnitorului Mihnea Turcitul.

4

         Fiind la doi pași de Tabăra de sculptură în piatră -Măgura ne-am pierdut printre sculpturi vreme de câteva minute bune. Tabăra de sculptură de la Măgura a luat ființă în 1970, vreme de 16 ani  au lucrat aici câte 16 sculptori pe an, adunându-se  256 de lucrări. Inițiativa a venit din partea sculptorului Gheorghe Coman pentru a marca cele 16 secole de la prima atestare documentară a Buzăului. Și această tabără de sculptură este UNICĂ ÎN EUROPA….

5

          Încărcați cu energie pozitivă, cu imagini superbe surprinse din locuri minunate ne-am îndreptat spre Sărata Monteoru. O stațiune dragă nouă în care se află un alt obiectiv UNIC ÎN EUROPA -Mina de petrol, este unică prin modul de extracție al petrolului. Nu am făcut drumeție spre aceasta, ne-am oprit să luăm masa la Casa cu Tei. Un restaurant foarte drăguț cu mâncare specifică zonei Buzăului și nu numai. Pentru prima dată am mâncat ciorbă de babic  😀

         Câte locuri minunate am putut să vedem într-o singură zi. Și nu puteam să încheiem ziua altfel decât cu o degustare de vinuri. Degustarea a fost la  Crama La Butoaie, gazda de aici foarte drăguță, ne-a explicat etapele prin care trec boabele de struguri pentru a se obține soiuri diferite de vin. Am fost poftiți în cramă unde am degustat vinurile produse acolo -Fetească albă, Fetească regală, Riesling, Merlot și Tămâioasă românească.

         La Butoaie sunt și locuri de cazare  tot în butoaie  🙂 Foarte ingenioasă ideea proprietarilor.  Sunt 6 butoaie de mari dimensiuni cu câte 2 paturi, prețul unei astfel de camere este de 55 ron (2014). Cei care doresc mai mult confort se pot caza în camere normale 90 ron/noapte.

6

7

          Am mai fi stat noi la povești bahice dar ziua era pe sfârșite așa că am pornit spre București. A fost o experiență plăcută și interesantă  🙂

           Excursia a fost organizată de Beldi Tours  (pe site găsiți informații când și unde mai au loc următoarele excursii) prețul acestei ieșiri a fost de 100 ron.

 8

Pe 29 septembrie 2014 ne-am pierdut pașii prin ținutul Buzăului alături de alte 30 de persoane.

 

Articole despre obiectivele enumerate mai sus găsiți pe blog, scrise în urma vizitelor noastre pe acolo.

Vulcanii Noroioși

Mănăstirea Ciolanu

Tabăra de sculptură -Măgura

Sărata Monteoru

Mina de petrol

 

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.