Locul de unde nu am mai fi plecat -Vila Golescu

Prin multe colțuri am umblat din țărișoara asta dragă nouă, însă din unele locuri  nu am mai fi plecat deloc, iar la unele ne-am fi întors din drum pentru a mai zăbovi la povești cu gazdele.           Așa s-a întâmplat și la Vila Golescu din Câmpulung Muscel, nu am mai fi plecat de acolo și sigur orice călător care îi trece pragul simte la fel.

1.11

Vila Golescu

         Ajunși în Câmpulung am fost așteptați de  gazdă în fața primăriei orașului pentru a ne conduce la domeniu. Odată ajunși la vila de la picioarele Carpaților mare ne-a mai fost mirarea,  aici ne aștepta  o masă  întinsă în curte cu bucate delicioase. Cum să nu te simți minunat când gazdele fac tot posibilul  să se întâmple acest lucru. În plus am avut libertate deplină în toată vila și pe întreg domeniu.

1.1

          După ce am ( servit ) savurat prânzul și ne-am obișnuit puțin cu locul administratorul și-a luat rolul de ghid povestindu-ne despre viața foștilor proprietari, despre arhitectura vilei, despre vilă și despre parcul dendrologic.

         Reședința încântătoare la care am poposit a fost construită în 1910 de către una dintre cele mai vechi familii a cărei istorie începe în secolul XV. Construcția este o emblemă a stilului neoromânesc, cu ancadramentele de la ferestre și de la intrarea principală din piatră de Albești, cu arcade armonioase cu decorațiuni simple și cu un balcon (foișor) bine proporționat.

1.2

1.10

          Ultimile moștenitoare ale domeniului, gemenele Irina și Elena,  au donat Fundației Pro Patrimonio casa și toate bunurile incluse.

Mai multe despre Vila Golescu

-vila împreună cu o anexă (asemănătoare unei cule) tronează într-un parc dendrologic care se întinde pe o suprafață de două hectare,

1.14

-în 1909 Vasile Golescu, inginerul absolvent al şcolii „Eaux et Forêt“ din Franţa, a transformat o coastă sălbatică într-un ansamblu arhitectural şi peisager deosebit,

-vila  a fost construită ca și casă de vacanță, dedicată lui Ștefan Golescu, fiul lui Vasile Golescu, care a decedat în Primul Război Mondial,

-strada pe care se află vila  îi poartă numele, Ștefan Golescu,

-cele două surori au fost ultimile descendente ale familiei, (au decedat în 2008), au fost fiicele lui Vasile Golescu,

-în casă  sunt obiecte originale adunate și păstrate de domnişoarele Golescu, acestea  au actualizat biblioteca, au păstrat scrisorile, mobilierul… mărturii istorice ale unui stil de viaţă, a simplităţii, eleganţei şi culturii transmise din generaţie în generaţie, în această familie de mari boieri români,

-parcul dendrologic a luat ființă din pasiunea lui Golescu pentru silvicultură, astăzi regîsindu-se aici arbori și arbuști foarte rar întâlniți pe teritoriul României. Enumerăm câteva exemple pe care le-am reținut vizitând o parte din parc – Magnolia, Acer, Duglas, Platanus, Liriodendron, Castanea sativa, Ginkgo biloba, salcâmul japonez, mărul japonez, arțarul canadian, – arbori cu vârste de peste 100 de ani.

1.3

1.4

1.5

1.7

1.9

1.8

1.6

1.12

1.13

          Ca să înțelegeți mai bine istoria locului faceți o vizită la acestă vilă, au și locuri de cazare, mai multe detalii găsiți pe pagina Asociației Pro Patrimonio.

          Este unul din locurile din România unde ne-am întoarce oricând pentru a petrece câteva clipe ascultând povești, ascultând ciripitul păsărilor, ascultând liniștea sau doar făcând o plimbare prin parcul vilei.

         Vinovați de vizita la acest obiectiv au fost cei de la Castle Break.

Mai multe fotografii în albumul de pe facebook.

 

 

Share Button

5 Comments

 1. Georgeta

  Fără cuvinte…Felicitări !

  Reply
 2. Georgeta

  Deosebita,Felicitări ,nus cuvinte de comentariu…totul este perfect,sunt mandra ca sunt Musceleanca…ne vedem cu oamenii minunați peste 2 days…tot respectul !!!

  Reply
 3. calator prin lume

  Am fost acolo. Acelasi sentiment frenetic al amintirilor pierdute au infiripat in mintea mea filmul vietii de altadata, al oamenilor simpli cu vointa estetului si frumosului, al oamenilor cu povestile lor mai mult sau mai putin complicate. Da , locul este superb. O oaza de liniste .

  Reply
 4. Amalia Blue

  Minunata mostenire culturala!

  P.S. Ati “servit masa” daca erati chelneri dar din text se deduce ca erati musafiri…

  Reply
  1. HoinariRomani (Post author)

   Multumim pentru observatie, ne mai scapa si stfel de erori.

   Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.