Orășelul din cea mai mare mină de sare gemă din România

6  saline în România – simple destinații turistice sau centre de tratament, sunt de-a dreptul spectaculoase.

           Terapia, istoria și religia se împletesc în fostele (și actualele) mine de sare devenite în timp centre de tratament pentru trup și suflet. Cei care au probleme respiratorii, reumatice  se pot întoarce sănătoși din aceste centre de tratament subterane. Cei sănătoși pot găsi răcoare în zilele toride de vară sau o mulțime de distracții pe placul tuturor.

           Fiecare salină din România impresionează prin ceva, despre Salina Slănic Prahova am povestit, la fel și despre Salina Ocnele Mari, urmează să îți spunem și părerea despre Salina Turda, la fel și despre Cacica și Târgu Ocna. Acum călătorește virtual alături de noi în Salina Praid.

            Pentru noi este cea mai interesantă, este pe primul loc în topul salinelor din România (în topul nostru).

7

           Situată la aproape 10 km de Sovata, în Harghita, este una din cele mai mari mine de sare din Europa și din România. Pentru a ajunge în inima salinei am luat autobuzul, turiștii doar așa ajung în această mină, la fel și muncitorii. Am străbătut un tunel lung de aproape un kilometru și jumătate, după care am coborât peste 300 de trepte (pe numărate) astfel am ajuns în mijlocul unui orășel.

1

          Un orășel cu un aer deosebit de eficient în tratarea afecțiunilor respiratorii. De vrei să urmezi un  tratament special ai la dispoziție săli amenajate  unde poți urma tratamentul sub îndrumare medicală.

Ce poți vedea ca simplu turist

Biserica – este o capelă care se încadrează perfect în decorul de lemn și sare al întregii saline, construită în 1993.  Curios că această biserică este mixtă, atât ortodoxă cât și catolică.  Mâini dibace au realizat și imitații de vitralii, având așezate în spatele lor becuri pentru a reda aspectul luminii care pătrunde pe fereastră.

5

4

Muzeul- prezintă o scurtă istorie a salinei, panourile informative sunt scrise  în limbile română, maghiară, engleză și germană. Sunt expuse ustensile  folosite în trecut de către mineri la extracția sării, tipuri de sare.

6

Zona de sport este un spațiu imens și liber unde de  2 ori pe zi se face câte o „oră” de sport.  Vine cineva din personalul salinei, profesorul de sport, care strigă  „adunarea” doritorilor începând din celălalt capăt al salinei cu sunete de fluier și atenționări verbale. După adunare se efectuează o serie de exerciții de încălzire, apoi unele mai intense.  La ora de sport am văzut că participau atât copii cât și persoane de toate vârstele.

În zona de sport  mai poți găsi  câteva mese de ping pong, le poți folosi doar dacă vii cu paletele și mingea de acasă. Tot aici sunt amplasate și două mese de fussball, le poți folosi contra  cost.

Copii pot petrece timpul vizionând desene animate la televizoarele amplasate într-un loc special,  loc amenajat cu scăunele din lemn.

3

         În această salină există semnal foarte bun la telefonia mobilă (cel puțin orange și cosmote =telekom), am încercat și rețeaua wii-fi, merge destul de bine, sunt și locuri speciale unde poți zăbovi să-ți încarci laptopul sau telefonul.

           Dintr-un așa loc minunat e musai să pleci cu o amintire așa că treci  pragul magazinului de suveniruri și jucării, interesant că aproape toate jucăriile erau confecționate manual, unele din lemn.

Alte locuri amenajate în salină

-cafenea, bibliotecă,

-punct de prim ajutor, există un medic/asistent pe toată durata programului de vizitare,

-camera mama și copilul, este un loc amenajat cu măsuță de înfășat (temperatura este aceiași ca și în restul salinei),

-cinematograf 3D, prețul biletului este 10 ron indiferent dacă ești adult sau copil,

-parcul de aventură- este singura salină din România care are așa ceva. Loc dedicat celor mici și mari.

8

2

-loc de joacă pentru copii,

-magazine cu produse naturiste.

         După o vreme ne-am îndreptat spre ieșire, am urcat 190 de trepte și am ajuns într-o sală mult mai mică decât cea anterioară, aici am admirat o serie de picturi realizate pe pereții salinei și câteva sculpturi din lemn. Tot aici vizitatorul poate afla informații despre vinuri, există o expoziție, unde poți servi un pahar de vin sau o cană de vin fiert la prețuri decente.

9

10

         În apropierea cramei / expoziției de vinuri este și restaurantul,  care oferă diverse tipuri de mâncare, la prețuri acceptabile, am servit fasole cu ciolan afumat 10 lei /porția cu pâine și murături.

12

         Noi ne-am continuat periplul prin salină spre un alt punct de interes, un loc ce merită văzut, este așa numitul observator de Belvedere. Printr-un geam poți admira un fel de peșteră în interiorul muntelui, această peșteră este cu o gaură în vârf pe unde pătrunde lumina din exterior.

11

Ca în fiecare salină și în aceasta există un fel de altar al Sfintei Varvara (Barbara) -protectoarea minerilor.

13

Așa cum am început călătoria cu autobuzul ea se termină la fel, tot cu autobuzul.

14

Istoricul Salinei Praid

Mina Praid este atestată documentar din anul 1200, exploatarea intensivă se face din anul 1700.

-1980 în salina Praid se deschide o bază de tratament,

-în urma extragerii sării s-au format goluri subterane de mari dimensiuni, temperaturile fiind aproximativ constante între 14-16 grade C.

-exploatarea sării geme de la Praid a început în 1762 când s-a deschis Mina Iosif, mina avea forma unui clopot, iar sarea era extrasă manual pusă în piei de bivol  și trasă la suprafață cu ajutorul cailor.

-pentru anul 1766 sunt amintite exploatările de sare la suprafață, acestea desfășurându-se în paralel cu cele subterane.

-în 1787 sarea de la Praid devine proprietate de stat austriacă,

-în 1864 se deschide mina Paralelă lângă mina Iosif, în prezent fiind cea mai mare cavitate subterană din țară,

-în 1898 se deschide mina de rezervă (mina Elisabeta),

-între 1947-1949 se deschide mina Ghe. Doja, denumită după conducătorul răscoalei țărănești din 1514,

-după 1970 transportul sării s-a făcut pe cale ferată îngustă.

         La  Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida din București  se află cea mai veche instalație folosită într-o salină din România. Este vorba de  crivacul  de la salina Praid,

crivac = instalație subterană, unică în Europa, dotată cu un tambur uriaș, pe care se înfășura un cablu (odgon),  se fixau la cele două capete ale acestuia doi vagoneți: unul cobora gol în salină, în timp ce altul se ridica plin. Tamburul se rotea cu ajutorul a 4 perechi de cai înhămați, ce îl învârteau. Caii erau mânați de 4 căruțași care își aveau locașul în scaune atașate de câte un braț al tamburului. Acest obiect a funcționat la salina Praid între anii 1762–1950.

Un crivac mai este expus și în Salina Turda.

 

Ai fost la Salina Praid? în ce alte saline din România ai fost și care te-a impresionat mai mult?

 Info:

-temperatura în salină este de 16 grade C

Salina se poate vizita în fiecare zi a săptămânii în intervalul orar 8:00 -17:00

Tarife de vizitare:

– 20 lei /adulți,

-12 lei /elevi și studenți,

-gratuit copii până la vârsta  de 3 ani.

Vizita noastră la Salina Praid a fost în iunie 2014

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.