Locuri de vizitat pe 1 Decembrie

Cum tot românul are o mini-vacanță de  Ziua  Națională  a României, asta așa ca să se obișnuiască cu următoarea vacanță din preajma sărbătorilor de iarnă, îți recomand câteva obiective care merită să le vezi și de 1 Decembrie.

Am ales câteva locuri în care s-a întâmplat ceva istoric în ziua de 1 decembrie 1918 sau în preajma acestei zile.

1. Cetatea Alba Carolina 

La 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia prin Marea Adunare Națională s-a hotărât Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul Român.

Cetatea Alba Carolina este o fortăreață cu bastioane de tip Vauban ridicată la începutul secolului al VXIII-lea, în orașul medieval Alba Iulia. Rolul acestei fortificații fiind unul strategic, de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva Imperiului Otoman desigur având și rol de consolidare a puterii habsburgice pe plan local.

-mai multe detalii și imagini  Cetatea Alba Carolina găsiți AICI.

-obiective de vizitat în Alba Iulia și în împrejurimi: Muzeul Național al Unirii, Biserica Evanghelică din Vințu de Jos, Castelul Martinuzzi din Vințu de Jos, Peștera Poarta lui Ionele, Comuna Rimetea, Peștera Ghețarul Scărișoara, Mănăstirea Rămeț,  Muzeul Memorial Avram Iancu  din localitatea Avram Iancu.

4

2. Oradea 

În Oradea un grup de români, pe 12 octombrie 1918, au redactat un document programatic pentru națiunea română din Transilvania și Partium – „Declaraţia de autodeterminare a românilor din Ardeal şi Ungaria”. Această înfăptuire s-a produs în casa avocatului Aurel Lazăr, acum fiind transformată în muzeu memorial.

-mai multe detalii și imagini despre Oradea găsiți AICI.

Oradea se poate vizita  și cu un ghid local,

-obiective de vizitat în Oradea: Grădina Zoologică, din Turnul Primăriei poți admira orașul de sus, Cetatea Oradea, Biserica cu Lună, Complexul Ursulinelor, Palatul Vulturul Negru.

2

3. Arad

În casa Ștefan Cico -Pop Consiliul Național Român Central își începe activitatea, acest organism a gestionat activitatea politică în perioada destrămării Austro-Ungariei și a convocat Adunarea de la Alba Iulia.

Aradul este un oraș muzeu în aer liber, centrul orașului fiind foarte interesant cu o mulțime de obiective și monumente istorice. Iubitorii de arhitectură pot admira clădiri construite în stil baroc, renascentist, eclectic, clasic, neogotic sau Art Nouveau, cel mai cunoscut fiind Palatul Administrativ.

-obiective pe care le poți vizita în Arad și în împrejurimi: Turnul de Apă, Palatul Cultural, Casa cu lacăt, Biserica Roșie, Parcul Reconcilierii, Cetatea Lipova, Cetățile Șilmnic, Șiria, Șoimoș, Mănăstirea Radna, Cetatea Dezna, Cetatea Ineu, Muzeul Cofetăriei (unic în România).

1

4. Brașov

Românii brașoveni au convocat o adunare populară în Șcheii Brașovului pe 15 noiembrie 1918, la această adunare participând locuitori din 23 de localități din Țara Bârsei. Această adunare a fost o avanpremieră a Marii Adunări de la Alba Iulia. În această adunare din Șcheii Brașovului, care a avut loc în casa parohială a bisericii Sfântul Nicolae, s-a hotărât alegerea unui consiliu naţional numit Sfatul Național Român din Țara Bârsei, și înființarea unei Gărzi Naționale.

-obiective de vizitat în Brașov: Biserica Neagră, Muzeul civilizației urbane, Strada Sforii, Sinagoga Neologă, Casa Mureșenilor, Muzeul de etnografie, Prima școală românească.

6

5. Mediaș

În 1919 pe 8 ianuarie sașii din Mediaș s-au strâns în propria adunare națională și au declarat adeziunea la România Mare.

În tranzitul tău de la Sighișoara la Sibiu fă un popas și la Mediaș ai să descoperi un oraș liniștit cu multe comori arhitecturale și obiective turistice foarte interesante.

-obiective turistice în Mediaș și în împrejurimi: Turnurile  Cetății Medievale  (8), Școala Piariștilor (1790), Casa Han (1617), Biserica Fortificată Sf. Margareta, Centrul Vechi -un muzeu în aer liber, la  Moșna- Biserica Fortificată Săsească.

3

6. Maramureșul

La Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 se prevedea unirea întregului Maramureș cu România, însă diplomații români prezenți la Conferința de Pace de la Paris din 1919 s-au limitat  la a susține, cu privire la hotarul de miazănoapte, frontiera pe Tisa (trasată în 1916) și, astfel, partea nordică a Maramureșului a fost atribuită Cehoslovaciei…

-ce să vizitezi în Maramureș: Mănăstirea Bârsana, Cimitirul vesel de la Săpânța, Muzeul Memorial Sighet , Mocănița -Vișeul de Sus, Cascada Cailor, Muzeul Satului Maramureșean.

7

7. Bucureștiul

Pe 1 decembrie 1918 Regele Ferdinad, Regina Maria și generalul Berthelot intră triumfători în București. Aceștia vin cu trenul și coboară în Gara Mogoșoaia (Gara Băneasa de astăzi). Drumul prin oraș parcurs de Regina Maria, Regele Ferdinad și alaiul militar este parcurs călare pe cai. În Piața Palatului ( vechiului palat regal) în dreptul hotelului Athene Palace a fost ridicat la acea vreme un arc de triumf (o decorație art-nouveau), pe sub care a trecut familia regală, primiți cu mare bucurie de locuitorii orașului.

Regele Ferdinad și Regina Maria s-au întors din exilul de la Iași.

-obiective pe care nu trebuie să le ratezi în București și în împrejurimi: Muzeul Militar Regele Ferdinad I, Muzeul Țăranului Român, Centrul Istoric- Curtea Domnească, Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, Grădina Botanică, Palatul Regal- Muzeul Colecțiilor  de Artă, Palatul Cotroceni, Biserica Radu-Vodă, Palatul Suțu -Muzeul de istorie București, Palatul Mogoșoaia.

 

* * * La 1 decembrie  1918 a intrat Regele Ferdinand în București venind de la Iași, iar la Alba Iulia, în cadrul Marii Adunări Naționale a fost adoptată Rezoluția citită de Vasile Goldiș, care la punctul 1 prevedea unirea tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească cu România.  În 1919 românii încă se luptau în Ungaria, intrau în Budapesta. De abia din 1920 (după pacea de la Trianon) se produce efectiv Unirea Ardealului cu Regatul României, lucru care s-a dovedit foarte dificil din punct  de vedere administrativ, monetar, economic în general, dând naștere pentru mai multi ani la nenumărate abuzuri din partea noii administrații românești.

Încoronarea Regelui Ferdinand ca rege al României Mari, la Alba Iulia, a avut loc abia în 15 octombrie 1922!

5

8. Iași…Bucovina…Basarabia

Ca să nu te încarc cu prea multe date și prea multă istorie îți las mesajul emoționant a Regelui Ferdinand I, de la Iași.

“După Basarabia, după Bucovina, mai lipsea o piatră din cele mai scumpe: Ardealul cu ţinuturile din Ungaria locuite de Români. Azi le-aţi adus la această ultimă piatră a clădirii, care încoronează marea operă de unire. Putem privi cu încredere în viitor, căci temeliile sunt puternice, bazate pe principii democratice, ce sunt o chezăşie pentru dezvoltarea firească a unei vieţi sănătoase, ele sunt cimentate prin credinţa nestrămutată a unui şir întreg de generaţii, de apostoli ai idealului naţional.  Să consacrăm unirea gândurilor, unirea sufletelor , dar şi unirea în muncă roditoare, prin strigătul: Trăiască România mare, puternică şi unită!“

-obiective de vizitat în aceste zone: Palatul Culturii Iași, Mănăstirile din Bucovina, Mitropolia Moldovei, Biserica Trei Ierarhi.

M3365M-4205

Desigur poți alege și/sau  alte obiective din România pe care să le vizitezi în această mini -vacanță. Poți face Turul fostelor capitale ale Țării Românești, Turul Bisericilor Fortificate din Transilvania sau  câteva trasee pe munte…

La mulți ani Românie!

La mulți ani române oriunde te-ai afla! …ȘI NU UITA că eroii acestei țări au luptat pentru o Românie unită.

hoinariromani

Hoinariromani -Vf. Negoiu

Text și imagini Georgeta.

Share Button

1 Comment

  1. Pingback: HoinariRomani - un blog apărut din pasiune pentru călătorii și dragoste pentru Romania - Emilia Chebac

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.