Prima curte boierească a familiei Bellu

 

De la curte boierească la ruină și cimitir…

          În timpul călătoriilor noastre prin țară am întâlnit diverși oameni cu tot felul de pasiuni, unii pasionați de cimitire  😀   Da, ai auzit bine, pasiunea unora este să viziteze cimitire. Recunoaștem am ajuns și noi în câteva, unele sunt interesante, misterioase… În unele am nimerit doar pentru că se aflau pe lângă biserici, mănăstiri, în altele am ajuns intenționat știind că acolo își doarme somnul de veci cine știe ce personalitate. Așa ne-am hotărât să vizităm și Cimitirul Gostinari, aflându-i povestea, pe care o împărtășim și cu tine.

         La Goștinari am ajuns pentru a vedea ruina din cimitir. Ruina unei foste curți boierești cu o biserică părăsită din 1857. Puține șanse să fie restaurată, dar speranța moare ultima, nu?!  Am trecut reticenți de turnul clopotniță de la intrarea în cimitir (curtea ruinei) urmăriți de câțiva prichindei de rromi, care au dispărut după ce le-am dat un pumn  de  bomboane. Și turnul clopotniță se află în aceiași stare,  după cum puteți observa din imagini.

7

         Am cercetat cu privirea și cu obiectivul ruinele cu un sentiment de milă, că asta îți provoacă în primul rând când privești colosul dintre morminte. Nu a rămas decât să “admirăm ” ce a mai rămas și să ne imaginăm curtea grandioasă plină cu boieri și o biserică cochetă.

8

6

4

2

3

1

          Biserica cu tot terenul împrejmuit de un zid din cărămidă a aparținut unei familii boierești de aromâni ( Ștefan Bellu) din Munții Pindului din Macedonia.  Ștefan Bellu este înmormântat la Mănăstirea Radu Vodă-București. Membrii acestei familii de boieri au avut funcții importante în Țara Românească amintim de  Alexandru Bellu, (fiul lui Ștefan Bellu) mare logofăt reprezenta  Divanul în lipsa voievodului sau a mitropolitului. Acesta  a locuit  la conacul din Urlați, care azi se află într-o stare mult mai bună decât moșia din  Gostinari.  Alexandru Bellu lasă moșia fiilor lui  Barbu și Ștefan, Barbu Bellu , este cel care a donat terenul pentru unul dinte cele mai celebre cimitire din România, în 1862 – Cimitirul Bellu. A fost primul posesor de automobil din România (în 1889) și a fost Ministru al Culturii și Justiției, retras din ministeriat după asasinarea vărului său, primul-ministru Barbu Catargiu, şi din viaţa publică după abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza.  Din păcate ruina de la Gostinari nu amintește nimic despre această familie…

          Tot Barbu Bellu, dar fiul lui Barbu -care donează terenul pentru cimitir, este cel care în 1927 a donat întregul complex Belu din Urlați, devenit secție a Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova. În 1913 donează Bibliotecii Academiei Române , un manuscris  cu versurile lui Iliad (Ion Heliade Radulescu), scris cu alfabet de tranzitie pe la mijlocul sec. al XIX-lea.

-a fost prima curte boierească a familiei Bellu, din Țara Românească,

-biserica a fost construită în anul 1818,

-pe zidurile  biserici încă se mai văd urme de pictură,

-biserica a avut hramul Adormirea Maicii Domnului,

-pisania bisericii este acum la MNIR.

5

        Un preot de la Mănăstirea Comana a amintit două legende ale acestui loc…una amintește de tuneluri săpate din biserică ce trec pe sub Argeș și duc spre drumuri nevăzute. Iar altă legendă amintește de faptul că, clopotele bisericii au fost furate pentru a fi duse în Bulgaria. Caii, care trăgeau căruțele  în care se aflau clopotele  s-au speriat, astfel răsturnându-se căruțele și acestea ajungând pe fundul Dunării.

         În cazul în care vrei să vezi ruina cu ochii tăi…sau poate ești o persoană pasionată să vizitezi cimitire…uite cum să ajungi:

-pe DJ 401 spre comuna Berceni -comuna Dobreni -în această comună faci dreapta spre Comana pe DJ 412 – Câmpurelu – Colibași-  Gostinari,

-din centrul satului (primărie) se vede ruina.

 

La Gostinari -Giurgiu am ajuns în mai 2014.

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.