Ce poți face într-o zi în…Timișoara

 

O zi în Timișoara, prea puțin pentru a descoperi superbul oraș, dar suficient, dacă pornești la pas pe străzile mai vechi sau mai moderne ale urbei. Dacă mai ai și un prieten cu tine, locuitor al orașului descoperi împrejurimile mai repede. Cum s-ar spune mergi direct la țintă. E plăcut să descoperi Timișoara sau oricare alt oraș și de unul singur. Dar când e cineva care să-ți mai împărtășească din secretele străzilor sau clădirilor e altceva.

          Noi am profitat de timpul liber al unui prieten, Cata și am pornit hai-hui prin centrul orașului. Nu eram la prima vizită în orașul de pe Bega.

          În acest articol doar enumerăm ce am văzut, revenim cu mai multe detalii în alte articole.

 Catedrala Mitropolitană – se pare că este cel mai mare edificiu religios din Timișoara și cea mai înaltă biserică din România. Construită în 1936-1941 și inaugurată în 1946 de către Regele Mihai. Cu o arhitectură de inspirație moldovenească și bizantină, are 9  turle.

2

16

Rectoratul Politehnicii – activitatea Școlii Politehnice din Timișoara a început în anul 1920.

1

…și dacă tot am vizitat Timișoara pe când era decorată o stradă din centru cu umbreluțe colorate…

3

Liceul Pedagogic Carmen Sylva –  clădirea în care funcționează acum liceul a fost construită în perioada 1902-1903 în stil neogotic englez, victorian. Până în 1916  funcționând ca școală de fete.

4

Bancă din Parcul Copiilor -Ion Creangă

5

Îndrăgostiții îți pot fereca dragostea cu un lăcățel pe unul dintre podurile  de peste Bega, noi doar le-am pozat 😛

6

Sinagoga din Fabric – ( pe strada I.L. Caragiale nr. 2) Construit[ ]n perioada 1895-1899 în stil neo-maur  cu elemente neo-renascentiste italiene. Numele vine de la cartierul Fabric. Pe locul unde se află această sinagogă a existat alta mai mică. Sinagoga a fost închisă în 1985 , a fost cedată Teatrului Național din Timișoara în anul 2009 care se obliga să restaureze construcția și să o folosească ca scenă de teatru. Cei cinci ani, în care  trebuia să se efectueze lucrările au trecut, iar sinagoga se află și acum cu ușile ferecate.

7

Biserica Millenium – (romano- catolică) – numele de „Millennium”, în cinstea aniversării a 1000 de ani de la formarea statului maghiar în 996, biserica a fost ridicată în 1901 în stil neo-roman. Orga acestei biserici este din anul 1901  construită de renumitul  Carl Leopold Wegenstein, cel mai mare constructor de orgi din Banat. În acestă biserică în timpul anului au loc diferite concerte cum ar fi: Concert de jazz și muzică improvizată,  Concert de vioară Stradivarius etc.

8

10

Piața Traian-Sau Piața Plângerii -este înconjurată de clădiri istorice, proiectată din 1740 de ingineri militari, este o replică mai mică a Pieței Unirii. Piața Traian se află la intersecția străzilor: Piața Traian, Strada Dacilor, Zăvoi, Costache Negruzzi, Ion Mihalache, Piața Romanilor. Obiective în/și pe lângă această piață:

-Clopotul Durerii este un obiect în formă de pară, deschis în partea de jos, iar în interior este prevăzut cu o tijă mobilă care la capăt are o bilă care atunci când se lovește de pereții clopotului produce sunete metalice caracteristice, cu scop de a anunța o sărbătoare sau evenimente naționale.

Biserica Romano-Catolică Mileniului ( cea menționată mai sus).

Biserica Sfantul Gheorghe a fost constrută între anii 1745-1755 în stil neoromanic. Biserica a fost pictată de pictorul Ștefan Tenetchi-Panechin din Arad.

Palatul Comunității sârbe este format din 3 etaje, construit în anul 1895 de Joseph Kremmer, în stil ecletic. Fațada prezintă două turnuri plasate simetric.

Palatul Mercur a fost construit la începutul secolului al XIX-lea în stil secessione. Pe acoperiș se regăsește statuia lui Dio Mercurio, Dio del Comercio.

9

Poarta de intrare în Parcul Regina Maria – Sau Parcul Poporului- este cel mai vechi parc din Timișoara. Acest parc a fost amenajat în anul 1852  de la înființare până acum având mai multe nume:  Parcul Coronini, Stadt Parc, Regina Maria, Poporului, Tineretului iar din 2010 redenumindu-se Parcul Regina Maria. Pe poarta de la intrarea în parc sunt două plăci, câte una pe fiecare turn. Acestea amintesc de faptul că la 17 decembrie 1989 aici a căzut primul martir al Revoluţiei Anticomuniste Române şi că aici au murit şi alţi martiri pentru libertate. Cea de a doua placă aminteşte că Ioan Slavici, dintre cei mai importanţi scriitori români, şi Mihai Eminescu, cel mai mare poet al românilor, au fost prezenţi în acest parc între 1865 – 1867, respectiv în iulie 1868.

11

Crezând că ne ascundem de caniculă am intrat în Cetatea Timișoarei unde în acea perioadă era expoziția temporară Aurul și Argintul.

12

13

Parcul Rozelor- parcul a fost realizat de femeile bogate din oraș, care au adus pe anii lor specii de trandafiri de peste hotare. În 1891 a fost realizat un parc al expoziției cu 10 pavilioane, parc realizat de Wilhelm Mühle cu peste 300 de specii de trandafiri, expoziția fiind vizitată și de Franz Josef. Ulterior Mühle îmbogățind parcul cu peste 2000 de specii de trandafiri.

14

15

Biserica Piaristă –  (piariști -ordin biserciesc catolic cu scopul de a educa tineretul). Biserica a făcut parte dintr-un complex piarist, liceu, mănăstire și internat construit în 1909.

18

17

Lupa Capitolina 

19

21

După aproape o zi de hoinăreală prin parcuri și pe străzile Timișoarei ne-am răsfățat cu o prăjitură la una din terasele din centrul orașului.

20

          Sperăm că ți-am făcut poftă de o plimbare prin orașul de pe Bega. Sunt multe locuri faine de văzut, nu uita și de Muzeul Satului Bănățean, care este mic și cochet.

Așa ca bonus pentru tine că ne citești …în Timișoara poți face un tur ghidat  la brațul unui specialist.

Aceste imagini le-am surprins în iunie 2014.

 

Share Button

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.